Kahramanmaraş’ın kekik kokulu dağlarında yetişen salebin, ustaların maharetli elleriyle süt ve şekerle buluşmasıyla eşsiz bir lezzete dönüşen Maraş Dondurması, kendine özgü hoş lezzeti ve aroması, özlü, homojen parlak beyaz rengi, erimeye karşı dayanıklı olmasıyla diğer dondurmalardan ayrılıyor. Dünyanın dört bir yanına ulaşan pazar ağıyla da adeta Türkiye'nin turizm elçiliğini yapan Maraş Dondurması, mevsim normalleri gereği hava sıcaklığının düşmesine rağmen tüketilmeye devam ediliyor. Besleyici özelliği sayesinde gerçek Kahramanmaraş Dondurmasının hiçbir zaman hasta etmeyeceğini ve 4 mevsim tüketilebileceğini ifade eden Mado Yönetim Kurulu Üyesi Erdal Kanbur, “Biz sloganlarımıza da bunu yansıtıyoruz: ‘Her dondurma, dondurma değildir.’ Çünkü Avrupa’da dondurma var, Roma’da dondurma var, İtalya’da da dondurma var, her yerde de dondurma var ama bizim Maraş Dondurmamıza eş değer değil. Onlar tamamen buzlu içecek gibi yenilen dondurma oldukları için bizim süt salep şekerden imal edilen dondurmamız besleyici özelliğinden dolayı hasta etmez” dedi.

“AMA BİZİM DONDURMAMIZ, DİĞER DONDURMALARDAN AYRI”

Maraş Dondurması’nı diğer dondurmalardan ayıran özelliklerden bir tanesinin kışın da tüketilebilmesi olduğunu söyleyen Kanbur, “Bizim Maraş Dondurması’nın besleyici değeri yüksek olduğundan kış günleri dahi yenilebilir. Eskiden şöyle bir algı vardı: ‘Çocuklar kışın hasta olurlar dondurma yedirmeyin.’ Ama artık böyle değil. Bizim dondurmamız, diğer dondurmalardan ayrı. Yani diğer dondurmaların besleyici özelliği Maraş Dondurması ile aynı değil. Bizim Maraş Dondurmasının içerisine koyduğumuz salep orkidenin kökünün besleyici değeri çok yüksek. Çünkü padişahlar bunları kuvvet macunu olarak kullanırmış. Yani insanın bünyesine büyük bir güçlülük, zindelik veriyor. İnsanlar sıcak olarak da bu salebi tüketebilir, dondurmanın içerisine koyduğumuz süt, salep ve şekeri dondurmuyorsun da ısıtıyorsun” ifadelerini kullandı.

“BU YAZ ÜLKEMİZE TURİSTLER AKIN ETTİ”

Yaz sezonunu değerlendiren Kanbur, “Yaklaşık 2 yıllık pandemi süresi içerisinde evlere kapandık, tabii bu dünya genelinde görülen bir hastalıktı. Bizde bunlara katlandık. İşimiz yok, aşımız yok demedik, kendi kendimizi idare etmeye ayakta kalmaya çalıştık. Bu 2 yıl zaman zarfında tabii aşıların bulunmasıyla, kurallara riayet edilmesiyle beraber dünya normale döndü. Ve bunun sonucunda 2 yıl evlerinde duran turistleri ağırladık. Ülkemize turistler akın etti. Şehrimizde de yerli ve yabancı turistler ile gurbetçi vatandaşları geldi. Kentimizdeki esnaflar pandemideki açığı yaz döneminde kapatmıştır diye umuyorum” diye konuştu.

Haber: Abdulsamet İspir

Editör: Mahmut Beyaz