Kahramanmaraş’ın Göksun ilçesinde dünyaya gelen eğitimci-yazar Yıldırım Alkış, Kahramanmaraş İmam Hatip Lisesi’nin ardından Konya Selçuk İlahiyat Fakültesi'nden mezun olduktan sonra birçok lisede öğretmenlik ve idarecilik görevlerini yaparken, 2000’li yılların mübarek gün ve aylarında mektuplar kaleme aldı. 2012-2014 yılları arasında Kars İl Milli Eğitim Müdürlüğü görevini de başarıyla yerine getiren Alkış, 2014-2018 yıllarında Türkiye Diyanet Vakfı Yurtlar ve Sosyal Tesisler İktisadi İşletmesi Müdürlüğü görevinin ardından 2018’de emekli oldu. Emekli olmasının ardından mübarek gün ve aylarda yazdığı kalemleri kitaplaştırmak için kolları sıvayan Alkış, çalışmalarını aynı zamanda Ramazan ayına da denk gelen 2020 yılının Nisan ayında tamamladı. Mektuplarını topladığı kitabına ise Dua Zamanı Mektupları adını veren Alkış, kitabının detaylarını ve insanların neden okuması gerektiğini Manşet Gazetesi’ne anlattı.

MEKTUP GELENEĞİMİZ BU SENEYE KADAR GELDİ”

Kitabındaki ilk mektubunu 2000’li yıllarda mübarek bir gece vesilesiyle kaleme aldığını belirten Yıldırım Alkış, “İki binli yıllarda mübarek bir gece vesilesiyle yazmıştım ilk mektubumu. Öğrencilerime okuyunca kime yazdığımı merak ettiler. Kendime, haylaz nefsime hitaben yazmıştım. Birçok öğrencim "sanki bize yazılmış gibi" dediler ve istifade ettiklerini söylediler. Biz de bir gelenek oluşturup her mübarek gecede yazmaya, önce öğrencilerimle sonra da tüm dostlarla paylaşmaya başladık. Geleneğimiz bu seneye kadar geldi. Bu yılın mübarek gece celerinde yazmayınca çoğu dosttan serzeniş mesajları aldım, "Hocam bizi listenden sildin mi bu mübarek gecede mektubun gelmedi" şeklinde” dedi.

MEKTUBUNU GÖREMEYENLER KIZMASINLAR”

Yazdığı mektupları hocalarının ve öğrencilerinin de teşvikleriyle ‘Dua Zamanı Mektupları’ ismiyle matbu hale haline getirdiklerini belirten Alkış, “Şimdiye kadar mübarek gün ve aylarda yazdığım tüm mektupları toplayarak hocalarımın ve öğrencilerimin de teşvikleriyle "Dua Zamanı Mektupları" ismiyle matbu hale getirdik, kalıcı olmasını arzuladık. Cevâbî mektuplardan çok azını ala bildik, mektubunu burada göremeyenler kızmasınlar, onlar arşivimde saklı. Belki bir gün onlar da filizlenebilir. Ayrıca bir yolculuk sırasında okunabilecek kadar da kısa olsun istedim. Cevâbî mektupların üsluplarına dokunmamaya gayret ettik. Bu mütevazı çalışma, akademik bir çalışmadan öte bir hatıra veya günlük tarzında düşünülmelidir. Bu sebeple dip not vermedik. Bu çalışmanın matbu hale gelmesinde katkısı olan Prof. Dr. Celal Türer ve Prof. Dr. Sami Güçlü hocalarıma, editörlüğünü üstlenen Prof. Dr. Mehmet Önal hocama teşekkürlerimi arz ederim. Burada ismini sayamayacağım beni yazmaya teşvik eden başta annem olmak üzere tüm arkadaş ve öğrencilerime de dua eder, onlardan dua beklerim” ifadelerini kullandı.

HER YAŞ YENİDEN BAŞLAMAK İÇİN BİR FIRSAT”

Dua Zamanı Mektupları’nın okuyucuları düşünmeye sevk ettiğini de anlatan Alkış, sözlerine şu şekilde devam etti, “Kitap öncelikle düşünmeye sevk ediyor, yeniden başlamak isteyenler için hassaten şu mübarek günlerde bilhassa Ramazan ayında çıkmasını arzu ettik ki, insanların çoğu, ‘ah keşke yeniden doğsam, yeniden dünyaya gelsem, şu yaşta olsam’ diyorlar ya, aslında her yaş insanın yeniden başlaması için bir fırsat. Bu kitabı açacak ve bir oturmaya okuyacak ve ben hayata yeniden başlayacağım, kulluğa yeniden başlayacağım, insanlığa yeniden başlayacağım diye bir milat oluşturacak zaten maksadımız da oydu. Mütevazi bir çalışma, akademik bir kitap değil. Örneğin bazı mektupları öğrencilerim, ‘Benim babam okumaz ama senin mektubunu gecenin yarısında birkaç defa okudu’ diyor. Samimi, çerez tadında, tatlı tadında bir kitapçık oldu.”

YILDIRIM ALKIŞ KİMDİR?

1963 Kahramanmaraş Göksun doğumlu olan Yıldırım Alkış, Kahramanmaraş İmam Hatip Lisesi'nden sonra 1984 yılında Selçuk ilahiyat Fakültesi'nden mezun oldu. Ceyhan'da farklı okullarda Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi öğretmenliği yaptı. Aynı dönemde Ceyhan Kapalı Cezaevi'nde Ahlak Bilgisi Dersleri verdi.

1992-2005 yılları arasında Kahramanmaraş İmam Hatip Lisesi'nde öğretmenlik ve idarecilik yaptı.

2005-2007 yıllarında Türkoğlu İmam Hatip Lisesi'nde, 2007-2011 yıllarında Mersin Anadolu İmam Hatip Lisesi'nde müdürlük görevinde bulundu.

2010-2011 yıllarında Mezitli Anadolu İmam Hatip Lisesi kurucu müdürlüğünü birlikte yürüttü.

2011-2012 yıllarında Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi Öğrenci İşleri Daire Başkanlığı'nın yanı sıra Eğitim Fakültesinde Psikoloji ve Türk İslâm Edebiyatı Dersleri okuttu.

2012-2014 yıllarında Kars İl Milli Eğitim Müdürlüğü yaptı.

2014-2018 yıllarında Türkiye Diyanet Vakfı Yurtlar ve Sosyal Tesisler İktisadi İşletmesi Müdürlüğü yaptı ve 2018'de emekli oldu.

Kahramanmaraş Anadolu İmam Hatip Lisesi yayın organları olan Dost ve Gonca dergilerinin çıkartılmasında aktif görev aldı, yazılar yazdı.

Basılı Çalışmaları;

1- Hafız Ali Efendi ve Mücadelesi (Serdar Yakar ile müşterek)

2- Biz Böyle Gördük (Mustafa Çelik ile müşterek)

3- Dua Zamanı Mektupları

(Haber: Ahmet Güneçıkan)

Editör: Mahmut Beyaz