Gazetemiz Köşe Yazarı Ali Büyükçapar’la 2. Uluslararası Kahramanmaraş Şiir ve Edebiyat Günleri hakkında röportajı gerçekleştirdik.

İşte o röportaj;

Merhaba. 2. Uluslararası Kahramanmaraş Şiir ve Edebiyat Günleri hakkında konuşmak istiyorum. Yerellikten evrenselliğe temasında şiir ve edebiyatın rolü nedir?

Ali Büyükçapar: Merhaba. Teşekkür ederim. İkincisi düzenlenen programların Kahramanmaraş kültür dünyasına yenilikler getirmesini dilerim. Şiir söz sanatlarının zirvesidir. Bütün dünya dillerinde şiirin çok ayrı yeri vardır. Akıp giden hayatta sözde gökkuşakları gibi renklenir başını topraktan-çamurdan göklere çevirenler nasibini alır. Değişik şiir söyleme biçimleri var bunu duyma imkanımız olacak. Edebiyata gelince sözün ete kemiğe bürünmesinin farklı biçimlerini işitme, görme dahası dokunma imkanına da sahip olacağız.

Uluslararası programın faydası nedir?

Ali Büyükçapar: İnsan olmak dünyanın her yerinde aynıdır. Varlık, bilgi ve ahlakın tezahürlerini görerek dünyada tek başımıza olmadığımızın ayrımına varıp kadim değerlerin eşiğine ulaşacağız.

18-22 Ekim’de Kahramanmaraş'ta yapılacak olan bu çalışmaların genel çevresinden bahseder misiniz?

Ali Büyükçapar: Bir hafta boyunca başta şiir sanatı olmak üzere tiyatro, şiir dinletesi, konser, fotoğraf sergisi ve anma geceleriyle kültür potasında yoğunluk dünden yarına daha aşk şevkle var oluşumuzu hissedeceğiz.

Kahramanmaraş’ta yaşayan şair ve yazarlara bu etkinliklerin ne gibi faydası olur?

Ali Büyükçapar: Efendim. Bu programlar mihenk dediğimiz bazı ölçüleri gözden geçirme imkanı verir. Farklı coğrafyalarda bulundukları mekanı kader olarak görmeyenlere yeni ufuklar açar ve yeni yeni söyleyip ve anlatım üslupları açar.

Kahramanmaraş edebi dünyanın neresinde?

Ali Büyükçapar: Abartmadan söylemek gerekirse Kahramanmaraş’ımız edebiyatın çilesinin çekildiği müstesna yerlerden biri ama Anadolu’nun her karışında yeni özlem ve duyuşlara ihtiyaç var.

Programın genel içeriği hakkında ne derseniz.

Ali Büyükçapar: Görebildiğim kadarıyla okul-öğrenci merkezli bir yapılanma var, bu iyi ama mahalle kıraathaneleri devrede olsaydı hemşerilerimiz bu programları daha sıkı takip edebilirdi.

Ana etkinlikler nasıl ?

Ali Büyükçapar: Efendim Karacaoğlan merkezli yapılanmalar çok iyi bunu son devrin şairleriyle örtüştürebilsek daha kapsamlı olurdu. Arif Ay’a Saygı Gecesi’ni önemli görüyorum. Arif Ay Kahramanmaraş’ın şiirinde önemli bir isim onun imojinatif duyarlılığı Türk edebiyatında etkin.

Teşekkür ederim.

Ali Büyükçapar: Bende sevgilerimi sunarım.

Editör: Mahmut Beyaz