Tebessüm Eğitim Kültür, Çevre ve Dayanışma Derneği gençlik değişimleri kapsamında Litvanya ve Bulgaristan'dan öğrenciler Kahramanmaraş’a geldi.

 

Ayrı Kültür ve ayrı İnançtan gençlerin Kahramanmaraş’a gelerek köy hayatındaki kültürü görerek Avrupa Kültürü ile karşılaştırdılar.  Kahramanmaraş’a gelen Bulgaristan ve Litvanyalı gençlerle birlikte Katiphan’da bir basın toplantısı düzenleyen Dernek Başkanı Cevdet Alperen şunları kaydetti:  “AB projesi kapsamında Tebessüm Derneği olarak, katılımcı ekiple birlikte Türkiye’nin müzakere heyetinin birer üyesi olduk. “Orda bir köy var uzakta” programı çerçevesinde Litvanya ve Bulgaristan’dan gelen gençlere Kahramanmaraş’ı tanıtacağız. Burada ki köy hayatının Avrupa Birliği’ne nasıl hazırlandığını yerinde görecekler” dedi.

 

‘SEVELİM SEVİLELİM, DÜNYA KİMSEYE KALMAZ’

Bu tür projelerin kültürümüzü, misafirperverliğimiz ve başarılarımızı tanıtmaya yönelik olduğunu söyleyen Alperen,  konuşmasına şöyle devam etti: “Bilindiği gibi Ulusal Ajans AB sürecinin milletimize yansıdığı noktadadır. Bu projelerle bir yandan AB standartlarını yakalama süreci hızlanıyor, diğer yandan insanımıza AB ülkelerinin yolu açılıyor. Gençlik çalışmaları, insanımızın Avrupalı akranları ile yurt dışında ortak çalışmalar yapmak hedeflidir. Aynı zamanda AB ülkelerinin insanlarını ülkemizde misafir ederek kültürümüzü, misafirperverliğimizi ve başarılarımızı tanıtmaya yöneliktir. Bu programların sivil toplum kuruluşlarınca yapılması; tüm vatandaşları sürecin aktörü haline getirmektir. Yani, sorumluluğu millet olarak paylaşmak olarak telakki ediyoruz. Ulusal Ajans Programları sayesinde Ülkemiz ile Avrupa’nın birbirine yakınlaşmasının sağlanmak istendiği açıktır. Aynı zamanda bu projeler sayesinde Avrupa’nın Ülkemize karşı ön yargılarının kırılması sağlanacaktır. Biz AB ülkeleri ile Ortadoğu ülkeleri arasında bir köprüyüz. Bu topraklar büyük medeniyetlere beşiklik yapmıştır. Avrupalılar bizi mutlaka iyi tanımalıdır. Elbette, aynı kültür ve inancın insanları değiliz. Tarihimiz, geleneklerimiz, yaşantımız farklı olabilir. Ancak küçülen dünyada insanlar mutlaka bir yerlerde karşı karşıya geleceklerdir.  Bizim bir Yunus Emre’miz var. O diyor ki; “Gelin tanış olalım, İşi kolay kılalım, Sevelim sevilelim, Dünya kimseye kalmaz” İnsanlık adına ihtiyaç duyulan diyalog ve barış ikliminin yakalanması için bu projelerin ciddi katkıları olacağı şüphesizdir.”

 

‘HEPİMİZ BİR İNSAN EVLADIYIZ’

 Alperen, birlik olmamız gerektiğini belirterek, Dünyada insanların birbirini öldürmesi için değil, birbirinin yaşatılması için gayret göstermemiz gerektiğini söyledi.  Alperen, “Kahramanmaraş Tebessüm Eğitim Kültür Çevre ve Dayanışma Derneği olarak biz, Litvanya ve Bulgaristan’dan gelen siz değerli misafirlerimiz;  Avrupa’da ve ülkemizde yepyeni dostluk köprüleri ve iletişim kanalları inşa edeceğiz. Bu kararlılık içinde hareket ederek Projemize destek verip buralara kadar gelmenizden dolayı tekrar teşekkür ediyorum. Sizden isteğimiz buralarda gördüğünüz barış, sevgi ve huzur ortamını başta anne babalarınıza, kardeşleriniz ve okul arkadaşlarınıza anlatarak Ülkemizin gönüllü elçisi olmanızdır. Önce bir insan olarak biz sizi, sizde bizi seveceksiniz. Hepimiz bir insan evladıyız.  Gelin bugün başlayalım. Dünyada insanların birbirini öldürmesi için değil, birbirinin yaşatılması için gayret gösterelim” dedi.

 

‘KÜLTÜR FARKLILIKLARINI GÖSTERECEĞİZ’

 “Orda bir köy var uzakta” programın detaylarını anlatan Tebessüm Eğitim Kültür, Çevre ve Dayanışma Derneği Başkanı Cevdet Alperen, “Avrupa birliğine girmek için yıllardan belli uğraşan Türkiye’nin yapısını görmeleri için yapılmış bir projedir. Bulgaristan 8, Litvanya’dan 12 kişilik toplamda 20 kişi ilimize geldi. Gelen misafirleri 9 köyü gezdirerek oraların kültürel yapısını, köylülerin yaşantılarını, yediklerini, içtiklerini, geçim şartlarını göstereceğiz. Projemiz 15 Nisan Kırım Mahallesine ile başlayacak ve 27 Nisan günü geziler son bulacaktır. Bulgaristan ve Litvanya’dan gelen gençleri burada bir gün kırsal yapısını gezdirerek, turistik yerleri varsa oraları, Köy halkının evlerini gezerek nasıl bir yaşantılarını olduğunu inceleyeceklerdir” dedi.

 

Haber: Meliha Şeyda Akçakale

Editör: Mahmut Beyaz