Kültür ve Turizm Bakanı Mahir Ünal, Kahramanmaraş’ta Germanicia Antik Kenti ve Mozaik alanında ki kazı çalışmalarını inceledi. Önce Namık Kemal Mahallesi'nde ki ardından ise Bağlarbaşı Mahallesi'nde ki kazı çalışmalarını inceleyen Bakan Ünal, Antik kenti iyi bir çalışmayla tamamiyle ortaya çıkaracaklarını belirterek 2 yıl içinde daha büyük bir alanı ortaya çıkarmayı planladıklarını söyledi.

Kültür ve Turizm Çalıştayı için Kahramanmaraş'a gelen Kültür ve Turizm Bakanı Mahir Ünal, Germencia Antik Kenti ve Mozaik alanında devam eden kazı çalışmalarını inceledi. Germenicia'nın çok geniş bir alana sahip olduğunu belirten Bakan Ünal, antik kentin kutsal mekanlarınıda kazılarla ortaya çıkartacaklarını söyledi. Bakan Ünal, "Kahramanmaraş’ta Zeugma antik kentle ilgili 2015 yılında en son kazılar neticesinde ortaya çıkardığımız yerde bulunuyoruz. Önümüzdeki süreçte de yaklaşık 30’a yakın parsel kamulaştırmaya tabi tutulmuş durumdadır. Biliyorsunuz burası çok geniş bir alan dolayısıyla burası bir antik kent olarak şehir merkezinin olduğu aynı şekilde diğer anfitiyatronun olduğu ve diğer kutsal mekanlarında olduğu kısımlar kazılarla ortaya çıkacaktır" dedi.
 
'ÖNCELİKLİ OLARAK MOZAİKLERİ ORTAYA ÇIKARIYORUZ'
Germenicia Antik Kentinde öncelikli olarak mozaikleri ortaya çıkardıklarını ifade eden Bakan Ünal, şunları dedi:"Şu an da öncelikli olarak mozaikleri ortaya çıkarıyoruz ve Hatay’dan başlayıp, Şanlıurfa, Gaziantep ve Kahramanmaraş’ta devam eden bölgede uzun bir mozaik yolu var. Burada Germenica antik kentin deki mozaiklerin bir özellikleri de o günkü mimari yapıya dair, mimari dokuya dair bize net resimler veriyor olması ve tabi günlük sosyal yaşama dair bize bir fikir veriyor olması. İnşallah önümüzdeki iki yıl geniş bir alanda kamulaştırmayı gerçekleştirip daha büyük bir geniş alanı ortaya çıkarmayı planlıyoruz. Az önce gittiğimiz mozaik alanda çalışmalar devam ediyor. Önümüzdeki yıllarda bu kamulaştırma ve kazılar devam edecek. Hedefimiz buradaki antik kentteki yapıyı ve diğer taraftan mozaikleri tamamen ortaya çıkartmak."
 
'ÖNEMLİ KARARLAR ALDIK'
Kültür ve Turizm Çalıştayı'nda Kahramanmaraş için önemli kararların alındığını belirten Bakan Ünal, sonuç raporu hazırladıklarını ve bir eylem planıyla önümüzde ki 4 yılı planlamayı hedeflediklerini söyledi. Bakan Ünal, "Bugünde biliyorsunuz ki Kahramanmaraş’ta Kültür ve Turizm çalıştayımızı gerçekleştirtik. Geniş bir katılımla özellikle, sektör temsilcilerininde katılımıyla önemli kararlar aldık. Şimdi bir sonuç raporu hazırlayıp bir de eylem planıyla önümüzdeki 4 yılı planlamayı hedefliyoruz. Biz sadece Kahramanmaraş’ı bu alanda planlama değil aynı zaman da Hatay, Gaziantep, Şanlıurfa, yani bölgesel bir planlama yapmaya çalışıyoruz. Geçtiğimizde günlerde yine Karadeniz’de bölgesel bir planlama için 9 ilin katıldığı bir Kültür ve Turizm çalıştayı yapmıştık. Şimdi Hatay, Gaziantep, Şanlıurfa ve Kahramanmaraş’ta çalıştaylar yapıyoruz. Yarın Şanlıurfa ‘da çalıştayımızı gerçekleştireceğiz. Bunlardan sonra Gaziantep ve Hatay’da çalıştaylarımızı gerçekleştirilecek. Bu bölgenin planlamasını yapacağız. Biliyorsunuz Dünya Turizm Örgütü'nün 2030 Turizm öngörülerine göre önümüzdeki süreçte Turizm trendleri kültür tarih inanç temelli Turizm önerileri öne çıkıyor. Buradan bakıldığında da bölgemiz Kültür, Tarih ve İnanç açısından son derece şanslı gözüküyor. Biz Turizm ve Kültür bakanlığı olarak burada ki kültürel mirasın kazanılması ortaya çıkartılması restorasyonu konusunda çalışmalarımızı hızla devam ettireceğiz" ifadelerini kullandı. Haber: Emre Akkış

Editör: Mahmut Beyaz