KMTSO toplantı salonunda düzenlenen meclis toplantısına, KMTSO Meclis üyelerinin yanı sıra kentteki basın mensupları katıldı. Toplantıda konuşma yapan KMTSO Meclis Başkanı Hanefi Öksüz, Ekim ayında yapılacak olan KMTSO Yönetim Kurulu seçimlerini gündeme getirdi. Mesaisini ve emeğini odaya harcayabilecek kişilerin bu göreve talip olması gerektiğini belirten Öksüz, bir sonraki meclis toplantısına kadar göreve talip olacak kişilerin dilekçelerini vermeleri gerektiğini ve Eylül ayında da kendilerini tanıtmaları gerektiğini ifade etti. Yönetecek kadroların gençleşmesinden yana olduğunu vurgulayan Öksüz, göreve talip olacak kişilerin önünün kapatılmaması gerektiğini söyledi.

GÖREVE TALİP OLACAK HERKESİ TEBRİK EDİYORUM

Öksüz, sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Odamızı en iyi şekilde yönetecek ekibi seçmemiz çok önemli. En azından hem seçilecek kendilerini tanıtmaya hem de üyelerimizin düşünmeye zamanı olur diye bugün gündeme bu konuyu getirmek istedim. Arada bir yaz tatilimiz olacak. Ticaret ve Sanayi Odası seçimleri çok enteresan. Bazen çok değerli bir arkadaşımız dışarı da kalabiliyor. Bunu önlemek için fikir alışverişlerinde bulundum. Bu görevi de bana meclis vermişti. Meclis bana bu görevi vermese ben bu sorumluluğu üstlenmezdim. 2 arkadaşımız aday olmuştu. Birisi mevcut başkanımız Şahin Balcıoğlu, diğeri Serdar Zabun başkanımız. O dönem 2’li konuşmalardan anladığım çok başa baş bir seçim olacağıydı. Odamız için çok enteresan bir seçim oldu. İsabetli de oldu. Ortak listede değerli arkadaşlarımızın birçoğu görev aldılar. Kimse dışarıda kalmadı. Fakat sonrasında kulağıma başka şeyler geldi. Bazı arkadaşlarımız seçimlere tek başına katılırsa kazanabileceğini düşünüyordu. İnsanlar siyasette de böyledir. İnsanlar bazı şeyleri kolay kazanabileceğini düşünür. Bunlara karar verecek olan sizlersiniz. Yine bir çok arkadaşımız beni bir ‘abi’ olarak gördü. Bu görev bana düştü.

YÖNETECEK KADROLARIN GENÇLEŞMESİNDEN YANAYIM

Benim dönem arkadaşlarımın hepsi emekli oldu. Çokta önemli hizmetler yaptılar. Bu defa seçimlerde durum farklı olacak. Aynı durumda 2 aday yok. Kim aday olacak onu görmüyoruz. Bazı arkadaşlarımız görev almayı kabul etmiyorlar. O zaman bizim taliplileri öğrenmemiz gerekiyor. Siz onların arasından seçim yapacaksınız. Biz meclis olarak hareket edelim. Bunu istiyorum. Meclis olarak hareket ettiğimiz gibi tam demokratik olarak seçimde yapalım istiyorum. Hiçbir arkadaşımızın önünü kapatmayalım. En isabetli seçimi yapalım. Bir noktada bu bizim görevimizdir. Hiçbir zaman ‘ben’ demeyeceğiz. ‘Biz’ diyeceğiz. Önümüzde düşünmek için uzun bir zaman var. Önümüzdeki meclis toplantısına kadar bu göreve talip arkadaşlar ortaya çıksın. Kim talipse, meclisimize dilekçe vererek ortaya çıksın. Ondan sonra Temmuz, Ağustos döneminde arkadaşlarımız kendilerini tanıtır, sizlerde düşünürsünüz. Eylülde de bu arkadaşlarımızı dinleme imkanımız olur. Ondan sonrada seçime gideriz. Buraya mesaisini harcayacak arkadaşlarımız göreve talip olsunlar. Eski dönemlerde bana bu konuda teklifler geldi ama ben sadece meclis başkanlığımı götürebileceğimi söyledim. Bu göreve talip olacak her kişiyi tebrik ediyorum. İnsanımızın birçoğu kendi işini düşünüyor. Bu işlere zaman ayrılması gerekiyor. Bu işler bizim milli görevlerimiz. ‘Bana ne’ demeyelim. Kimseye oy için söz vermeyin. Bu zamana kadar sizlerin de desteğiyle meclisimizi yönetmeye çalıştım. Bundan sonrası içinde kadrolarımızın gençleşmesinden yanayım. Kimse bu Dünyada kalmayacak. Biz bu kurulları şirketleri emin ellere bırakmazsak, yaptığımız işlerin hepsi boşa gider. Bu odayı kimler iyi yönetecekse buyursun gelsin. Bunu belirleyecek olan sizlersiniz. Ben kimseye destek olamam. Olmam da bana yakışmaz. Tamamen üyelerimiz kimi arzu ederse o seçilsin. Uzun zamanımız var.”

MAYIS AYI FAALİYETLERİ

KMTSO Yönetim Kurulu Üyesi Ertuğrul Korkut Tanrıverdi ise Mayıs ayı faaliyet raporunu ve Haziran ayında KMTSO’nun yapacağı faaliyetlerine değindi. Tanrıverdi, “Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası olarak istihdam, üretim, ihracat ve şehrimizin daha güçlü bir ekonomik yapıya kavuşması için çalışmaya devam ediyoruz. İhracatta başarı grafiğimiz sürüyor. Geçen yıla göre yüzde 12,6 artışımız var. 141 ülkeye ihracatı sağlamış bulunuyoruz. İstihdam piyasasındaki olumlu gelişmeler devam ediyor. SGK verilerine göre geçin yıla göre yüzde 8,6 artışımız var. Yaklaşık 168 bin kişiye ulaştık. Çok sevilen ve beğenilen ‘5 çayı organizasyonumuzu yaptık. Odamıza üye olan, üye olmayan yaklaşık 700’e yakın genç girişimci oraya katıldı. Bunun gerçekleşmesinde emeği olan, genç girişimcilere de teşekkür ediyorum. AB Yeşil Mutabakat uyum ve dönüşüm programı kapsamında yeşil enerjinin bugünü ve yarını konulu seminer yaptık. Çok dolu   geçen bir seminer oldu. Çok güzel bilgiler paylaşıldı. Katılanlara teşekkür ediyorum. Sütçü İmam Üniversitesi Mimarlık ve Mühendislik Fakültesiyle, Ticaret ve Sanayi Odası’nın ortaklaşa düzenlediği TUBİTAK projesi Ar-Ge Proje Pazarının 9.cusunu düzenledik. Üniversite ve sanayi adına önemli bir iş birliğini hayata geçirdik. Genç girişimciler kurulunun başka bir çalışması ise enerji verimliliğine dikkat çekmek adına farkındalık oluşturmak adına, şehrimizde firmaların AB enerji mutabakatını uyumu için bir firmayla işbirliği ve iyi niyet anlaşması yaptık. Şehrimize hayırlı  olmasını diliyorum. Alibaba.com aracılığıyla işbirliği yapmak değerli katılımcılarımızın fikirlerinin aktarılmasını sağladık. Odalar ve Borsalar Birliği’nin 78. Genel Kurulu’na delegelerimiz katıldı. güzel bir istişare imkanı sağladık. Amerika Birleşik Devleti’nde akademik çalışmalarını sürdüren, Nobel ödüllü bilim insanı Aziz Sancar’ın öncülüğünde Kuzey Carolina’da 2018 yılında inşa edilen, Sancar Türk Kültür ve Toplum Merkezi’nde Kahramanmaraş’ın ürünlerini sergileyerek şehrimizin tanıtımına katkıda bulunduk. Tarım ve Orman Bakanımız Vahit Kirişçi’yi ziyaret ederek şehrimizin tarım ve tarıma dayalı ticaret durumunu konuştuk. Metal mutfak sektöründe cam kapak teminindeki sorunların giderilmesine yönelik çalışmalarımız sonuç buldu. Odamızın bu konudaki raporlarını değerlendiren Ticaret Bakanlığı; Çin, Endonezya ve Hong Kong menşeili camdan tencere, tava ve çaydanlık kapaklarının ithalatına yönelik nihai gözden geçirme soruşturmasını tamamlayarak Çin Halk Cumhuriyeti’nden kilo başına 91 cent olarak uygulanan dampinge karşı önlemin önümüzdeki 5 yıl boyunca 52 cent olarak uygulanmasına karar verdi. Böylelikle cam kapak teminindeki yüksek fiyatlar önlenmiş oldu. Sektörün önü birazda olsa açıldı.

HAZİRAN AYI YAPILACAK FAALİYETLER

Haziran ayında yine güzel gündemlerimiz var. 3 Haziran’da inşaat gruplarımızın ortak meslek toplantıları yapılacak. Sektörün durumu ve sorunları konuşulacak. 2 ve 7 Haziran’da odamızın kadın girişimcileriyle ve Rusya kadın girişimciler birliğiyle ilimiz tekstil firmalarıyla Rusya ve Beyaz Rusya’daki tekstil ithalatçılarını bir araya getirmek amacıyla iş görüşmeleri gerçekleştirilecek. 7 Haziran’da Zen Pırlanta’nın sahibi Mustafa Kama’nın katılımıyla, kuyumculuk sektöründeki eşleştirme programı gerçekleşeceğiz. Mısır şehrimiz için çok önemli bir pazar. İhracatımızda ilk 5’te olan ülkelerden birisi. Mısır’a ihracatta, Mısır’dan kaynaklanan bazı sorunlar kaynaklanıyor. Bu sorunların detaylarını Ticaret Bakanlığı’na ilettik. Son dönemde Mısır’da yaşanan sorunlar nedeniyle ülke içinden döviz çıkışını engellemek aracılığıyla verilen talimatları görünce akreditiv ödemelerin açılamadığı görülüyor. Mısır’da geçtiğimiz aylarda yaşanan yüksek devalüasyon, turizm ve Süyevş Kanalı’nın gelirlerindeki düşüş ve Rusya’dan yaptığı büyük miktardaki buğday ithalatı nedeniyle büyük bir döviz ihtiyacı doğdu. Bu tedbirlerin yumuşatılmasını bekliyoruz. İhracatçılarımızın yaşadığı sıkıntılar Ticaret Bakanımız Mehmet Muş’un, Mısır temasları çerçevesinde öncelikli gündem konusu olmaya devam ediyor. Bizde konuyu takip ediyoruz” diye konuştu.

Haber: Burak Alkaya

Editör: Mahmut Beyaz