Kahramanmaraş’ta mesleki ve teknik eğitim verilen 14 lise "fabrika gibi" çalışarak, 2019 yılından bu yana okullarının atölyeleri ve laboratuvarında öğretmenlerin gözetiminde yapılan üretimle ülke ekonomisine katkı sağladı. Öğrenciler, mobilyadan, robotik kodlama ürünlerine, sıvı sabundan, ev yemeklerine ürettikleri her üründe gelir elde etti. Meslek liselerinin ülke ekonomisine katkısını gazetemize değerlendiren Kahramanmaraş İl Milli Eğitim Müdürlüğü Mesleki ve Teknik Eğitim Hizmetleri Şube Müdürü Kemal Kösekul, 2022 yılının ilk 3 aylık verilerine göre, meslek liselerinin 2022 yılında ilk 3 ayda 3 milyon TL gelir elde ettiğini, yıl sonuna kadar bu miktarı 10 milyon TL civarına çıkartmak istediklerini söyledi. Sıvı dezenfektandan, mobilyaların metal iskeletlerine kadar meslek liselerinde üretildiğini belirten Kösekul, okullardaki üretime katkı sağlayan öğrencileri ve öğretmenleri tebrik etti.

2021 YILINDA 6 MİLYON TL GELİR ELDE EDİLDİ

Kösekul, sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Kahramanmaraş İl Millî Eğitim Müdürlüğüne bağlı 14 meslek lisesinde döner sermaye işletmesi bulunmaktadır. Okullarımızda öğrencilerimiz öğrenirken aynı zamanda üretmektedirler. 2020 pandemi döneminde üretim faaliyetleri hız kazanmış olup halen devam etmektedir. 2019 yılında okullarımızın döner sermaye ciro miktarı 1 milyon 900 TL iken, pandeminin başladığı 2020 yılında 3 milyon 751 bin TL’ye yükselmiş, 2021 yılında 6 milyon TL’ye çıkmış olup, 2022 yılının ilk 3 ayında ise bu miktar 3 milyon TL civarındadır. Bu da göstermektedir ki 2022 yılında okullarımızın döner sermaye ciroları hızla artmakta ve yılsonuna kadar 10 milyon civarında olması hedeflenmektedir.

AKILLI TAHTALARIN ONARIMLARI MESLEK LİSELERİMİZ TARAFINDAN YAPILIYOR

Pandemi döneminde okullarımız Kahramanmaraş’ın ve ülkemizin maske, dezenfektan ve hijyen malzemelerinin karşılanmasında büyük çaba harcamış, şehrimizde pandemi ürünlerine olan talebi büyük oranda karşılamıştır. Döner sermayesi olan 14 meslek lisemizde mobilya ürünleri (okul sırası, masa, sandalye, dolap, kütüphane mefruşatları) çelik masa, şase metal mobilya iskeletleri, tekstil ürünleri, sim sırma üretimi, bilgisayar, yazıcı, fotokopi, okullarda kullanılan deney setleri, yiyecek-içecek hizmetleri alanında ev yemekleri, kumaş üretimi, pano ve yönlendirme levhaları üretimi yapılmaktadır. Ayrıca 2022 yılında okullarımızın kompanzasyon panolarının bakım ve onarımı ile okullarda FATİH Projesi kapsamında kurulan akıllı tahtaların bakım ve onarımı meslek liselerimiz tarafından yapılmaya başlanmıştır.

EN FAZLA ÜRETİM YAPAN OKULLAR

2021 yılında Kahramanmaraş Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi yaklaşık 2 milyon TL ciro ile il genelinde en fazla üretim yapan okul olmuştur. İkinci sırada ise 1 milyon 235 bin TL ciro ile Elbistan Yavuz Selim Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi yer almaktadır. Üçüncü sırada 1 milyon 105 bin TL Şehit İdari Ateşe Galip Özmen Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi yer almaktadır.

DULKADİROĞLU MESLEKİ EĞİTİM MERKEZİ 352 BİN TL CİRO ELDE ETTİ

2022 yılının ilk 3 ayında 820 bin TL ciro ile yine Kahramanmaraş Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi en fazla üretim yapan meslek lisesi olmuştur. İkinci sırada ise 810 bin TL ciro ile Elbistan Yavuz Selim Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi yer almaktadır. Üçüncü sırada ise 375 bin TL ciro ile MADO Akdeniz Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi yer almaktadır. Ayrıca mesleki eğitim merkezlerimiz de bünyelerinde kurdukları döner sermaye ile üretim faaliyetlerine katılmış olup Dulkadiroğlu Mesleki Eğitim Merkezimiz 2022 yılının ilk 3 ayında 352 bin TL ciroluk üretim yapmıştır.

EN ÇOK GELİR ELDE EDEN OKULLARIN ÜRETTİKLERİ ÜRÜN VE HİZMETLER

Kahramanmaraş Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi; okul sırası, dolap, masa, okullarda kullanılan Atatürk Köşesi, sınıf platformları, pencere korkulukları, alüminyum aparatlar, robot kodlama deney setleri üretimi yapıyor. Elbistan Yavuz Selim Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi; okul sırası, dolap, masa, sandalye, kütüphane mefruşatları, iş masası, tabure, mobilya metal iskeletleri, masaüstü bilgisayar, deney setleri üretimi yapıyor. MADO Akdeniz Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi; Konaklama ve seyahat hizmetleri ve ev yemekleri ve diğer yiyecek-içecek üretimi yapıyor. Şehit İdari Ateşe Galip Özmen Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi; Maske, dezenfektan, sıvı sabun, kireç sökücü, köpük sabun, yüzey temizleyici ve diğer hijyen malzemeleri, örme kumaş üretimi yapıyor.”

Haber: Burak Alkaya

Editör: Mahmut Beyaz