Türkiye’de gençliğin en büyük sorunları arasında yer almaya başlayan madde bağımlılığına karşı Kahramanmaraş’ta bir grup madde bağımlısı ailesi tarafından kurulan Kahramanmaraş Madde Bağımlılığı ile Mücadele Derneği (KAMED), önemli başarılara imza atıyor. Her geçen gün yeni bir proje oluşturarak gençlerin uyuşturucudan uzak tutulması ve ailelerinin de eğitim almasını amaçlayan dernek yeni bir projeye imza attı. Kahramanmaraş’ta madde bağımlılığına karşı etkin bir mücadele dönemi başlatmak için İçişleri Bakanlığı Dernekler Dairesi Başkanlığı’na sunduğu ‘Bilinçli Aile Bağımsız Gelecek’ projesini devam ettiren KAMED, 2020 yılı Uyuşturucu ile Mücadele Eylem Planı çerçevesinde başlattığı ‘Gelin hep birlikte bağımlı olmaktan korunalım’ projesiyle de hem farkındalık oluşturuyor hem de madde bağımlılığına hayır diyor. Emniyet ve İl Sağlık Müdürlüğü’nün destekleriyle Özel İdare Binası’nın önüne çadır açan KAMED, kent halkını madde bağımlılığına karşı uyardı. Kahramanmaraş Emniyet Müdürlüğü Narkotik Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri de broşür dağıtırken, madde bağımlılığına karşı alınması gereken önlemleri anlattı.

Proje hakkında bilgiler veren KAMED Başkanı Mehmet Hacıbebekoğlu, madde bağımlılığı noktasında farkındalık kazandırarak, her bir bireyin üzerine düşen görevi yapması gerektiğini hatırlatmak istediklerini söyledi.

“AİLE HAYAT VEREN VE HAYAT VERDİĞİNİZDİR”

KAMED’in görev ve sorumluluklarını yerine getirdiğini dile getiren Hacıbebekoğlu, “Katılımınız, sesimizi daha gür çıkaracak ve bağımlılıklarla mücadelede sizlerin değerli katkıları için geleceğe daha güvenli bakmamızı saglayacaktır. Kahramanmaraş Madde Bağımlılığı Mücadele Derneği, bağımlı bireylerin topluma kazandırılması ile ilgili mücadele verirken aynı zamanda bağımlı bireylerin içinde bulunmuş olduğu ailelere yönelik görev ve sorumluluklarının yerine getirilmesi noktasında bilinçlendirme çalışmalarını gerçekleştirmektedir. İnsan dünyaya kendi kararıyla gelmez, her insan dünyaya getirilmiştir. Hayat kişinin kazandığı veya talep ettigi bir şey olamaz. Kişiyi dünyaya getiren bir ailedir. Bununla birlikte ona hayatı anlatan ve öğreten de ailedir. Ailenin işlevi doğum ya da gelişme ile de bitmez. Kişi daha sonra kendi ailesi için çabalamaya başlar. O da bir aile kuracak ve hayatını onlara adayacaktır. Ailenin önemi söz konusu oldugunda tek söyleyebileceğimiz onun hayati önemidir. Aile hayat veren ve hayat verdiğinizdir” dedi.

“TOPYEKÜN MÜCADELE EDİLMELİ”

Bağımlılıkla topyekün mücadelenin önemine değinen Hacıbebekoğlu, sözlerine şu şekilde devam etti, “Eğitimler ve programlar kapsamında ailelere, muhtarlara, STK'lara, kamu kurumlarına, gençlik kuruluşlarına yani tüm topluma ait olmalı ve topyekün mücadele edilmelidir. Aile hayatı öğrendiğimiz, davranışlarımızı referans aldığımız temeldir. İnsanlığı ve yaşamayı ondan tanırız. Çağımızda aile yapısının bozulması, hayatı öğreten aile tipinden uzaklaşılması ve ailenin dahi oluşmaması insanoğlunun yok edici yaşam tarzından ve kendini yok etmesinden kaynaklanıyor.”

“BİR AYAĞI HALKIN İRADESİ İSE, DİĞER AYAĞI DEVLETİN KARARLILIĞIDIR”

“Tüm kuruluşlarımızın kapısını çalacağız” diyen Hacıbebekoğlu, “Desteklerinizi isteyeceğiz. İnsanlığın geleceğine yatırım yaparken, insanlık düşmanlarının inlerine girmeye, hukuk ve sağlık yönlü mücadeleye devam edeceğiz. Tüm kurumlarla işbirliği yapacağız, protokoller imzalayacağız. Bugüne kadarki destekleriniz için Yönetim Kurulum adına şükranlarımızı sunuyorum. Madde kullanımını azaltmanın yolu topyekun mücadeledir. Bu mücadelenin bir ayağı halkın iradesi ise, diğer ayağı devletin kararlılığıdır” şeklinde konuştu.

“SADECE SİGARA VE UYUŞTURUCU İLE MÜCADELE YETERLİ DEGİLDİR”

Sadece sigara ve uyuşturucu ile mücadelenin yeterli olmadığına dikkat çeken Hacıbebekoğlu, “Devlete de söyleyecek sözümüz var. Sadece sigara ve uyuşturucu ile mücadele yeterli degildir. Her bağımlılık bir diğerini tetikliyor. Alkol, kumar ve fuhuşla da mücadele gerekir. Ekran ve teknoloji bağımlılığı ile mücadele gerekir. Biri eksik olduğunda digerleri de zaafa uğrar. Devlet ve bürokrasi bu bağımlılık türleri ile ilgilenmiyor, mücadele etmiyor. Çocuklarımızın şans oyunları adı altında kumar oynamalarına izin verilmemesi gerekir. Okullarımıza alkol ve kumar markalarının isimlerinin verilmemesi gerekir. İşte tüm bu gerekçelerle siz değerli kamu ve özel kuruluşların ve yöneticilerinin desteklerini talep ediyoruz. Umuyoruz ki yarınımız bugünden daha güzel olacak. Unutulmamalıdır ki, güçlü bir Türkiye’nin sağlıklı geleceği için sağlıklı nesil gerekir. Demeğimiz bu geleceği oluşturmaya 2 yıldır talip olmuş, mücadele etmiştir. Bugün de edecek, yarın da edecektir” dedi.

“HEPİMİZ BU MÜCADELEDE BİRLİKTE OLMALIYIZ”

Türkiye’nin bağımlılıkla mücadelede öncü olması gerektiğini ifade eden Hacıbebekoğlu, sözlerinin devamında şu ifadeleri kullandı, “Hepimiz insanlık düşmanlarının düşmanıyız. Bizler, çocuklarınızın geleceğinin, onların arkadaşlarının geleceklerinden ayrı düşünülemeyeceği bilincinde olan insanlarız. Son yıllarda tüm dünyaya insanlık dersi veren Türkiye, insanlık düşmanı madde üreticileri ile mücadele ederek, bağımlılara ve olası bağımlılara gönlünü ve imkanlarını açmalı, mücadele etmelidir. Bağımlılıklarla mücadelede Türkiye’nin öncülüğünü üstlenecektir. Devlet bürokrasisi olarak sizler, sivil inisiyatif olarak bizler, tüm insanlığın gözü ve kulağı olan değerli basın mensupları, özel ve tüzel kişiliklerimizle hepimiz bu mücadelede birlikte olmalıyız. Artık her yer Somali, her yer Gazze, her yer Pakistan, her yer Haiti'dir. Her yer İstanbul, her yer Adana, her yer Gaziantep'tir. İnsanlığın çocukları, geleceğimiz, bizi bekliyor. Ve bizler bu mücadelede el ele omuz omuza olacağız. Hepinize Kahramanmaraş Madde Bağımlılığı Mücadele Derneği yönetimi ve gönüllüleri adına sevgi ve saygılarımı sunuyorum.”

Kurulan çadırda sabah ve öğle saatlerinde vatandaşlara çorba ikramında bulunuldu.

(Haber: Ahmet Güneçıkan)

Editör: Mahmut Beyaz