Türkmenlerin sosyo-kültürel yaşam özelliklerinin bir dışa vurumu olan toyların önemini vurgulayarak alternatif turizme kaynaklık edebilecek geleneksel özelliklerini incelemek amacıyla Maraş, Kültür, Sanat, Tarih Araştırma ve Geliştirme Derneği (MAKSAT DER) tarafından Tolgadırlılar (Dulkadirliler) Türkmen Toyu etkinliği düzenlenecek. MAKSAT DER’in organizasyonu, Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi, Onikişubat Belediyesi, Dulkadiroğlu Belediyesi, Türkoğlu Belediyesi ile Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi’nin katkılarıyla düzenlenecek olan Tolgadırlılar (Dulkadirliler) Türkmen Toyu, 5 Ağustos’ta Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Avşar Kampüsü’nde kurulacak. Çalışma kapsamında toyların alternatif turizm kapsamında değerlendirilerek Türkmen örf ve adetlerinin daha geniş kitlelere tanıtılması ile bu kültürel miras değerinin gelecek nesillere kültür erozyonuna uğramamış şekilde aktarılmasını sağlamak hedefleniyor. Tolgadırlılar (Dulkadirliler) Türkmen Toyu kapsamında güreş, kök börü, atçılık, atlı cirit, okçuluk ve mehteran gösterisi ile aşıklar ve Ozanlar atışacak. Bu kapsamda MAKSAT DER Yönetim Kurulu Başkanı Ali Gemci ve üyeleri, basın toplantısı düzenleyerek Tolgadırlılar Türkmen Toyu’na ilişkin bilgiler paylaştı.

TÜRKMENLERİN ANADOLU’DAKİ İLK YERLEŞİM YERİ BURASI”

MAKSAT DER’i Kahramanmaraş’ta kültürel faaliyetler gerçekleştirmek üzere kurduklarını ve önemli projelere imza attıklarını anlatan Gemci, Kahramanmaraş’ın Türkmenler için önemli bir şehir olduğunu belirterek, “Biz, sizlerin gücünü biliyoruz, bu yapacağımız Tolgadırlılar Türkmen Toyu’nda istedik ki Kahramanmaraş basını da bizimle birlikte ortak olsun. Bu toyu Maraş, Kültür, Sanat, Tarih Araştırma ve Geliştirme Derneği (MAKSAT DER)’ne yardımda bulunan kurumlarımızın dışında basın mensuplarından da destek görerek bütün Kahramanmaraş halkının bu toy hepimizin demesini arzu ediyoruz. İnşallah da öyle olur. Kahramanmaraş’ta kültürel faaliyetler gerçekleştirmek üzere arkadaşlarımızla birlikte Maraş, Kültür, Sanat, Tarih Araştırma ve Geliştirme Derneği (MAKSAT DER)’i kurduk, Kahramanmaraş sevdalısı arkadaşlarımızla. Kahramanmaraş’ın tarihi ve kültürü ile ilgili birçok projeye imza attık, başarılı da olduk hamdolsun. Bu toya gelince Türkmenlerin Anadolu’da ilk yerleştikleri yer Kahramanmaraş’ımız. Yıl 852’de Avasım Bölgesi ile ilk Türkmenler Kahramanmaraş’a yerleşirler. Türkmenler için çok önemli olan Kahramanmaraş, Dulkadirliler (Tolgadırlılar) Türkmen Toyu derken de bizlerin bir geçmişi var, netice de biz Tolgadırlı Türkmeniyiz” ifadelerini kullandı.

TÜRKİSTAN’IN BAŞKENTİ KAHRAMANMARAŞ”

Kahramanmaraş’ın Türkmenlerin ve Türkistan’ın başkenti olduğunu dile getiren Gemci, Türkmen kültürünü ve tarihini halka anlatmak için Dulkadirliler (Tolgadırlılar) Türkmen Toyu’nu düzenlediklerini söyledi. Gemci, “Dulkadirliler bizim atamız ve onların baş şehri, başkenti olduğumuz için biz bu ismi vermeyi uygun gördük. İnsanlarımız hatırlasın, işte Kahramanmaraş bir zamanlar Türkmen elinin başkentiydi veya Türkistan’ın başkentiydi. Bir yazar ve şair olarak rahatsızlığım yok, şiir ve edebiyatın başkenti denmesinden ama Kahramanmaraş, Türkiye’de bulunan birkaç başkentlerden bir tanesi. Biz, kendi kültürümüzü, kendi tarihimizi, halkımızı anlatabilmek için atalarımızı hatırlatabilmek için bizi böyle bir toy düzenlemeye sevk etti yaşadığımız olaylar. Bunu yaparken, Kahramanmaraş’ta gördüğümüz etkinliklerin hepsini Kahramanmaraş yapacak, yani dışarıdan hiç gelen yok. Kahramanmaraş Atlı Binicilik Kulübü örneğin bizim ortağımız, hiçbir şekilde para talep etmiyorlar, gelecekler ve kökbörü, cirit oynayacaklar. Okçular yine Kahramanmaraşlı okçular. Güreşçilerimiz ve ozanlarımız da yine Kahramanmaraşlı. Bu kardeşlerimizden hiçbir tanesi bizden para talep etmediği gibi nasıl katkıda bulunabiliriz düşüncesindeler” şeklinde konuştu.

BÜTÜN KAHRAMANMARAŞ’IN TOYU OLMALI”

Dulkadirliler (Tolgadırlılar) Türkmen Toyu’nun düzenlenmesinde her kesimin desteğini aldıklarını anlatan Gemci, “Gördük ki gerek belediyelerimiz, gerek STK’larımız bu işe gerçekten çok büyük gayretler sarf ettiler. Bu işin olması için herkes el birliğiyle bize yardımcı oldular. Biz diyoruz ki bu toy MAKSAT-DER’in değil, bütün Kahramanmaraş’ın toyu olmalıdır. MAKSAT’der değil, bütün Kahramanmaraş düzenliyor olmalıdır. Bununla birlikte yaklaşık 100 kadar Türkmen Dernekleri ve Federasyonları şehrimize gelecek. Bunlar için Büyükşehir Belediyemiz 500 kişilik yer ayarladı. Dışarıdan gelecek olan yatılı misafir sadece 500 tane. Günübirlik olarak çevre illerden gelecek olanlar hariç. Dışarıdan gelecek olan misafirlerimizin akşam yemeğini Onikişubat Belediyemiz, sabah kahvaltılarını Türkoğlu Belediyemiz, toyumuzdaki öğlen yemeğini Dulkadiroğlu Belediyemiz ikram edecek. Tabi Büyükşehir Belediyemizin de çok büyük katkıları var, yer düzenlemesi, ses düzenlemesi, gelecek 500 kişinin yerinin ayarlanması, mehteran ve güreş takımı gibi konularda da bize destek verecek. Burada Türkoğlu Belediyemiz de 10 tane büyük otağ kuracak. Bunun yanında Atçılık ve Okçuluk takımını da gönderecek. Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitemiz yer temini ve oradaki koruma ile toy alanının yanında üç tane fakülte var, buralar açık kalacak” dedi.

ULUSLARARASI HALE GETİRECEĞİZ”

Gelecek yıllarda Dulkadirliler (Tolgadırlılar) Türkmen Toyu’nu uluslararası hale getireceklerini ve her yıl düzenleyeceklerini dile getiren Gemci, “Toyumuz saat 10’da başlayacak, biz saat 9’da yaklaşık 150 kişilik grupla Alaüddevle’nin mezarına gideceğiz, orada Kur’an-ı Kerim tilaveti ve dualarla başlayıp toy alanına gidceğiz. Toy alanında da yine Kur’an-ı Kerim tilaveti, İstiklal Marşı ve protokol konuşmalarını yapacağız. Biz bu programımızı her sene yapmayı hedefliyoruz, bu sene bize Azerbaycan’dan, İran’dan katılım noktasında teklifler geldi. Hani burada Şah İsmail döneminden tersine bir göç var ya, İran ve Azerbaycan’a doğru olsun, adamlar Kahramanmaraş’tan 500 sene önce göçmüşler ama daha biz Maraşlıyız diyorlar. Biz gelmek istiyoruz dediler, buyurun dedik. Eğer onları getirebilseydik programızın isminin başına Uluslararası yazacaktık. Bu ilkinde olmadı ama seneye 2. Uluslararası Türkmen Elinde Türkmen Toyu adıyla yapacağız. Bu Tolgadırlılar ilkiydi, gelecek sene Türkmen toyu olur, bir sene sonra farklı bir isim olur ama bunu her sene yapacağız İnşallah” ifadelerini kullandı.

BELEDİYELERİMİZE BOLCA PROJE SUNDUK”

MAKSAT-DER’in diğer çalışmalarını da anlatan Gemci, önemli konularda projeler yaptıklarını belirterek, “MAKSAT-DER olarak 2015 yılında Alaüddevle Bozkurt Gadırhan’ı ölümünün 500. Yıl dönümünde anıyoruz diye bir program düzenledik Gemciler Derneği ile birlikte. Geçen sene Şahsuvar Bey’i andık. Kış boyu da 15 güne bir Dulkadiroğlu Kıraathanesi’nde Kahramanmaraş tarihini anlattık. Bunlarla birlikte biz belediyelerimize bolca proje sunduk. Örneğin Ulu Camii’nin hazinesi ile ilgili projeler sunduk. Bizim bir şehitlik abidemiz yok bu yapılabilir dedik. İsterseniz 1936 senesinde dönemin belediye başkanı Hasan Sukuti Tükel tarafından sökülen mezar taşları şuan da Uzunoluk Deresi’nin üzerine kapatılmış, Yalçın Özalp’ın ifadesi bu. Ben baktım, mezar taşları orada duruyordu. Mezar taşlarının yeri de belli, biz sponsorlarımızla yapalım dedik, yine Kümbet Şehitliği ile ilgili ki bugün 234 tane Kurtuluş Savaşı şehidinin defnedildiği yer ve maalesef ki bizim bir Kurtuluş Savaşı şehitliğimiz yok. Dışarıdan birisi gelse dese ki, Kurtuluş Savaşı şehitliğine bizi götürün deseler, o şehitlere bir dua edelim deseler böyle bir yerimiz yok. O şehitlikle ilgili projeler sunduk” açıklamalarında bulundu.

Ali Gemci, son olarak 5 Ağustos’ta Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Avşar Kampüsü’nde düzenlenecek olan Dulkadirliler (Tolgadırlılar) Türkmen Toyu’na tüm Kahramanmaraş halkını davet etti.

(Haber: Ahmet Güneçıkan)

Editör: Mahmut Beyaz