Kahramanmaraş’ta son yıllarda konut kiralarında yaşanan artış, vatandaşın bütçesini zorlamaya devam ediyor. 2021 yılı ile 2026 yılı arasındaki farkı ortaya koyan bir hesaplama, kira ve yaşam maliyetlerindeki yükselişi gözler önüne serdi. 2021 yılında üç kişinin yaşadığı bir evde giderlerini tek tek not alan bir vatandaş, yıllar sonra aynı listeyi yeniden inceleyince ortaya çıkan tablo karşısında şaşkınlık yaşadı. O dönemde ev kirası 500 TL, aidat 140 TL, elektrik 60 TL, su 35 TL, internet 60 TL ve doğal gaz 85 TL olarak kaydedildi. Ayrıca bir önceki aydan kalan 50 TL borç da eklenince toplam aylık gider 930 TL oldu. Bu tutar üç kişi arasında paylaşıldığında kişi başına düşen maliyet yalnızca 310 TL olarak hesaplandı.

Adsız Tasarım (1)-120

5 YILDA DEV ARTIŞ

Aradan geçen 5 yılın ardından aynı kalemler yeniden hesaplandığında ise ortaya çıkan fark dikkat çekti. 2026 yılı itibarıyla Kahramanmaraş’ta ortalama kira bedelinin 17 bin TL seviyelerine yükseldiği belirtilirken, doğal gaz, elektrik, su, internet ve aidat gibi diğer giderlerle birlikte toplam aylık harcamanın yaklaşık 30 bin TL’ye ulaştığı ifade edildi. Bu tutarın üç kişi arasında bölünmesiyle kişi başına düşen aylık giderin yaklaşık 10 bin TL’ye kadar çıktığı görüldü.

Adsız Tasarım (10)-47

KİŞİ BAŞI GİDER 30 KATINA YAKLAŞTI

2021 yılında kişi başı 310 TL olan aylık giderin, 2026 yılında 10 bin TL seviyesine yükselmesiyle birlikte yaklaşık yüzde 3 binin üzerinde bir artış yaşandığı hesaplandı. Bu durum, özellikle kirada yaşayan vatandaşların ekonomik anlamda ciddi bir yükle karşı karşıya kaldığını ortaya koydu.

Muhabir: DEVLET FINDIK