Pandemi tedbirlerinin uygulanmadığı ilk Kurban Bayramı’nı idrak etmeye az bir süre kaldı. Yaklaşan kurban bayramı öncesi hummalı bir hazırlık aşamasında olan vatandaşlar eksiklerini tamamlamak için alışverişlerini sürdürüyor. Bu anlamda Kahramanmaraş’ın en önemli ticaret merkezlerinden olan 500 yıllık Tarihi Kapalı Çarşı’nın nabzını yoklayan gazete ekibimiz, Kurban Bayramı öncesi çarşının durumunu esnafa sordu. Bayram öncesi için bekledikleri yoğunluğu göremediklerini ifade eden çarşı esnafı, bu durumu artan enflasyona bağlıyor. Geçtiğimiz yıl pandemi olmasına rağmen hareketliliğin daha fazla olduğunu ifade eden çarşı esnafı, umutlarının bayram sonrası gelmesi beklenen gurbetçiler olduğunu vurguladı.

PANDEMİDEN SONRA RAHATLARIZ DİYE DÜŞÜNÜYORDUK AMA…

Giyim sektöründe hizmet veren Mehmet Kabak, yaptığı değerlendirmede şunları söyledi: “Bayrama sayılı günler kaldı ve şu anda Kapalı Çarşıda hareketlilik yok.  İster istemez enflasyon olsun, zamlar olsun ve benzeri şeyler olsun bizi bayağı etkiledi. Bu şekilde giderse umduğumuz gibi değil bulduğumuz bir bayram olacak. Yapabileceğimiz bir şey yok. Hem esnafımız perişan hem de vatandaşımız perişan. Kurban vesaire hepsi üst üste geldi. Şu anda pandemisiz ilk Kurban Bayramı olacak, pandemiden sonra rahatlarız diye düşünüyorduk ama şimdi enflasyon başladı.
Şu anda gurbetçi vatandaşlarımız tam olarak daha gelmedi. Onların gelmesine nereden baksanız 1 ay falan var. Kurban Bayramından sonra gelmelerini bekliyoruz ve geldikleri zaman da hareketlilik olacağını umuyoruz.”

ÖZELLİKLE BİBER ÇEŞİTLERİNE RAĞBET ARTTI

Baharatçı Kemal Semerci ise bayramın yaklaşmasıyla özellikle biber çeşitlerine rağbetin arttığını ifade etti. Semerci: “Gurbetçilerimizin gelmesine 10-15 gün var, geçen yılki kurban bayramına nazaran bu yıl gurbetçi biraz daha az. Bayramın 10 gün geriye gelmesi bunda büyük bir etken ama 10 gün sonra onlarında kalabalık bir şekilde çarşıya geleceğini ve çarşıdaki esnaflara alışveriş konusunda çok büyük faydaları olacağını tahmin ediyoruz. Kurban Bayramında en çok rağbet Türk kahvesine oluyor ama kurban telaşı olduğu için ve Kurban Bayramı olduğu için toz bibere, kimyona, karabibere, kekiğe ve sumak ekşisine de rağbet bu günlerde biraz daha fazlalaşıyor. Çünkü insanlar kurbandan sonra sucuk, çemen bu tür lezzetleri yaptığı için mecbur onlara göre de baharat almak zorundalar.”

Haber: Abdulsamet İspir

Editör: Mahmut Beyaz