2022 yılı Kültür ve Turizm Haftası kapsamında Yedi Güzel Adam Edebiyat Müzesi’nde program yapıldı. Kahramanmaraş Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü tarafından düzenlenen programa Kahramanmaraş Valisi Ömer Faruk Coşkun, Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi Kültür, Spor ve Turizm Daire Başkanı Duran Doğan, Kahramanmaraş Kültür ve Turizm İl Müdürü Seydihan Küçükdağlı ve diğer ilgililer katıldı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan program, Kültür ve Turizm İl Müdürü Seydihan Küçükdağlı’nın katılanlara yaptığı konuşma ile devam etti. Kahramanmaraş’ın turizminin potansiyelinden bahseden Küçükdağlı, Kahramanmaraş turizmini geliştirmek için yapılan ve yapılacak olan faaliyetlere değindi. Kahramanmaraş’ın kültür ve turizm alanında gün geçtikte daha etkin hale geldiğini belirten Küçükdağlı, turizm sektörünün gelişmesi için şehrin bütün olarak çalışması gerektiğini vurguladı.

TURİZMİN AMACI

Küçükdağlı yaptığı konuşmasında şunları kaydetti: “Turizmin amacı; ulusal ve uluslararası diyaloglara yerel ve milli ekonomiyi kalkındırmanın yanında kültür, sanat, turizm ve tanıtım boyutuyla da dünyada sevgi, huzur ve barışın istikrarına katkı sağlamaktır. Bu sebeple turizmi öncelikli sektörlerden biri kabul edip yatırım, istihdam, ekonomik kalkınma, kültürel ve çevresel değerlerin korunması gibi olgulardan yola çıkarak kamu, özel sektör ve sivil toplum, hep birlikte uzun vadeli temel projelerle bireysel ve toplumsal sorumluluk bilinci içerisinde refah seviyesini yükseltmek, ortak amaç algılanmaktadır.

KAHRAMANMARAŞ ÖNEMLİ TURİZM POTANSİYELİNE SAHİPTİR

Akdeniz Bölgesi’nin doğusunda yer alan medeniyetler kenti Kahramanmaraş; tarihi dokusu, zengin kültür mirası, eşsiz tabiat varlıkları, muhteşem doğal güzellikleri, serin yaylaları, tabii termalleri, uçsuz bucaksız baraj gölleri, gelişen modern sanayi, nadide el sanatları ve yöresel damak tatları ile alternatif turizmde önemli bir potansiyele sahiptir.

KAHRAMANMARAŞ TURİZMİNİN GELİŞMESİ

Kahramanmaraş ilinin tarihi dokusunun ve kültür mirasının korunması, doğal güzellikleri ile 4 mevsim 12 aya yayılan alternatif turizm değerlerinin tanıtılması ve hak ettiği noktaya getirilmesi amacıyla pek çok çalışma gerçekleştirilmektedir. Bu vesile kültür ve turizmi kentin vizyonuna dahil eden birbirinden değerli proje, çalışma ve faaliyetleri somut olarak görebilmenin onuruyla ifade etmek isterim ki; Germanicia mozaiklerinin keşfedilerek insanlığın ortak kültürel mirası olarak turizme kazandırmak için 2018 yılında ziyarete açılması, kültür ve inanç turizmi çerçevesinde tarihi eserlerin restore edilerek geleceğe taşınması, farklı konseptlerde projelendirilen tematik müzelerin hizmete sunulması, arkeolojik alanlarda bilimsel ve kurtarma kazılarının yapılması, sağlık ve termal turizmin geliştirilmesi amacıyla kültür ve turizmi koruma ve gelişim bölgesi kapsamında çalışmalar yapılması, eko turizm değerlerinden ilimiz mağaralarının tetkiki, kaleler ve güzergahının tespiti, endemik özellikli yaylaların tabiat parkı ilan edilmesi, geleneksel el sanatları üzerine kurslar açılması, gastronomi turizmi kapsamında yöresel mutfak kültürünün yaygınlaştırılması, konaklama alt yapısının kalitesinin yükseltilmesine ve artırılmasına dair çalışmalar yapılması, turizm sektörü hizmet kalitesinin yükseltilmesine ve artırılmasına dair eğitim çalışmalarını yapılması, akademik anlamda açılan birimler ve gerçekleştirilen etkinliklerle kültür ve turizme destek sağlanması amaçlanmaktadır.

YAPTIĞIMIZ İNTETNET SİTESİ SEKİZ DİLDE YAYIN YAPIYOR

Bakanlığımız tarafından her ilin kendini güçlü bir şekilde tanıtılmasının sağlanması ve turizm potansiyelinin dünyaya aktarılmasına yönelik başlatılan çalışma kapsamında Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı iş birliği ile gerçekleştirilen çalışmalar doğrultusunda Kahramanmaraş’ın turizm potansiyelini ön plana çıkarmak suretiyle ilimiz turizmine yön verecek olan gokahramanmarasturkiye.com destinasyonu sekiz dilde yayına almıştır.

TURİZM TESİSLERİNE VERİLEN SERTİFİKALAR

Bakanlığımız ve ilgili kuruluşa TGA bünyesinde ulusal ve uluslararası alanda illerin ve alt destinasyonlarının daha etkin tanıtımını sağlamak amacıyla hazırlanan İl Tanıtım ve Geliştirme Kurulu oluşturularak çalışmalara başlanılmıştır. 2020 yılından beri bakanlığımız tarafından turizm işletme belgeli tesislerinde uygulanan güvenli turizm sertifikası programı kapsamında belirlenen kriterleri karşılayan tüm tesisler güvenli turizm sertifikası almıştır. 2021 yılı itibariyle ise konaklama üzerine iş yeri açma ruhsatı alan/olan tesislere bir yıl içerisinde bakanlıktan turizm işletme belgesi alma zorunluluğu getirilmiş ve ilimizde bulunan bu kapsamda yer alan tesislere Basit Konaklama Tesisi Turizm İşletme Belgesi verilmesiyle başlanılmıştır.

KAHRAMANMARAŞ YENİLİKÇİ TURİZM ŞEHRİ ÖDÜLÜNÜ ALDI

İlimiz turizminin her geçen gün gelişimi doğrultusunda işletme belgeli konaklama tesisi, basit konaklama tesisi, turizm ve seyahat acentesi, kırsal turizm tesisi, gastronomi tesisi, restoran, özel tesis gibi turizm tesis türlerinin çeşitlendiği ve yeterli konaklama altyapısı nedeniyle de yıllık konaklamanın beş yüz bin rakamına ulaştığı görülmektedir. İşte bu doğrultuda ilimiz alternatif kültür ve turizm değerleri üzerine yapılan çalışmaların ve gerçekleştirilen faaliyetlerin ulusal ölçekteki somut yansımaları neticesinde 14 Nisan 2022 tarihinde İstanbul’da yapılan ‘Rotahane Yılın Yıldız Ödülleri’ töreninde ilimiz Kahramanmaraş’a ‘Yenilikçi Turizm Şehri’ ödülü takdim edilmiştir. Görülmeye değer kültürel dokusu, yaşanılması gereken turizm değerleri ile “güvenilir bir kültür ve alternatif turizm kenti” olan Kahramanmaraş’ı turizm dünyasına kazandırmak dileğiyle, ortak çalışma kültürü çerçevesinde, çalışma ve faaliyetlerimize destek veren tüm kurum ve kuruluşlara sonsuz teşekkür ederim.”

Yapılan program Kahramanmaraş’ta konaklama alanında ödül alan tesislerin temsilcilerine belge verilmesiyle ve Yedi Güzel Adam Müzesi’nin gezilmesiyle son buldu.

Haber: Burak Alkaya

Editör: Mahmut Beyaz