Kahramanmaraş’ta vatandaşların vazgeçilmez damak tadı olan ve kendine has bilinenlerinden farklı bir yöntemle hazırlanan tarhana firiğinin sezonu açıldı. Özenle hazırlanan ve ağızda bıraktığı vazgeçilmez tat ile kent halkının yazın en çok tercih yöresel lezzetlerden olan tarhana firiği, doğal yapılması sebebiyle lezzetinin yanında şifa da dağıttığı biliniyor. Pişirilen döğmenin yoğurtla yoğurularak kekik ilave edilip yapıldığı tarhananın kurutulmamış hali olan firik, gelen misafirlere yapılan ikramların da başında geliyor. İçinde bulunduğumuz Ramazan ayında da iftardan sonra çerezle birlikte tercih edilen firik, sezona ciddi bir fiyat artışıyla giriş yaptı. Artıştaki ana sebebin üretim maliyetinden kaynaklandığını ifade eden Akifoğlu Şekerleme ’den Durdu Dilbirliği, “Bugün yoğurt 10 TL’den dövme 20 TL, bunun yanında mazot öylesine pahalı, işçilik desen 2 katı arttı. Pahalı olduğundan dolayı insanlar almaya çekiniyor. O yüzden bu yıl firiğe pek talep yok. Günlük 20 çiğ firik satıyordum. Şimdi 7-8 çiğ” ifadelerini kullandı.

“GÜNLÜK 20 ÇİĞ FİRİK SATIYORDUM. ŞİMDİ 7-8 ÇİĞ SATIYORUM”

Çarşı esnafı Dilbirliği, konuşmasında şu ifadelere yer verdi: “Firik sezonu açıldı, her şey gibi firik de çok pahalı. Pahalı olduğundan dolayı insanlar almaya çekiniyor. O yüzden bu yıl pek talep yok. Fiyatta 50 TL ile 70 TL arası çarşıda satışı mevcut. Firiğin pahalanmasının sebebi yoğurt ve dövme fiyatlarının pahalı olması. Bugün yoğurt 10 TL’den dövme 20 TL, bunun yanında mazot öylesine pahalı, işçilik desen 2 katı arttı. Geçen Ramazan ayıyla bu Ramazan ayını kıyaslarsa satışlarımızda yüzde 50 düşüş var. Günlük 20 çiğ firik satıyordum. Şimdi 7-8 çiğ satıyorum”

TARHANA FİRİĞİNİN YAPILIŞI

Kahramanmaraş tarhana firiğinin yapım aşamasında tarhana yapılacak en uygun buğdayın seçilip değirmende döğme (yarma) haline getirilmesi ile başlanır. Bir ailenin yıllık tarhana ihtiyacı halk arasında “Grad 22 kg ağırlığında bir ölçü) kullanılarak hesaplanır ve yapılır. Dövme 4 saç ayağı üzerine konulan 3/2 su dolu masere (muhasara) kazanının içerisine dökülür ve normal pilav gibi pişirilmeye başlanır. Tamamen piştikten sonra ateşten alınır karıştırılmaya devam edilir. Kazanın üzerine sini konulur ve pişmiş dövme aşı kendi buharı ile tekrar pişmeye bırakılır. Orada dinlenen dövme (pilav) ıslak bir bez içinde soğumaya alınır. Soğuyan dövme iyice yoğurulur. 1 kg dövmeye yaklaşık 1,5-3 kg yağlı az ekşi yoğurt katılarak karıştırılır. Yani yöresel ölçüye göre bir Grat dövmeye 30-40-50-60 kg yoğurt katılır. Bunun yanı sıra yoğurtla birlikte kekik, çörek otu vb. baharatlar karıştırılır. Bu işlemlerden sonra yapılan karışım çiğ üzerine ince ince serilir. Bir süre durduktan sonra afiyetle yenir.

Haber: Abdulsamet İspir

Editör: Mahmut Beyaz