Floriade EXPO’daki Türk Bahçesinin resmî açılışına, T.C. Lahey Büyükelçisi Şaban Dişli, Kahramanmaraş Onikişubat Belediye Başkanı Hanefi Mahçiçek, Hollanda’daki Başkonsoloslarımız, Engin Arıkan, Tuna Yücel Modrak ve Aytaç Yılmaz, Almere Belediye Başkanı, Jan Hoek, Türkiye’den katılan Büyükelçi Erdoğan Kök ve Hollanda’daki sivil toplum temsilcileri, UID Başkanı Hasan Tekten, MÜSİAD Başkanı  Ali Köklü, Amsterdam Esnaflar Birliği Başkanı Ramazan Kaya katıldılar. Program, açılış ve selamlama  konuşmasını Expo 2023 Genel Komiser Yardımcıs Harun Güzel yaptı. Güzel davetlilere hoş geldiniz diyerek program takdimini yaptı.

İstiklal Marşı’nın okunması ile başlayan program, Expo 2022 Almere CEO’su Hans Bakker’ın konuşması ile devam etti. Türkiye’nin, Expo Fuarının çok sadık bir katılımıcısı olduğunu belirten Bakker, Türkiye’nin fuara kattığı zenginlik ve çeşitlilikten duyduğu memnuniyeti bildirdi.

EXPO İLE CUMHURİYETİMİZİN 100.YILINI DAHA COŞKULU KUTLANACAK

Açılış töreninde katılımcılarla tek tek ilgilenen ve önümüzdeki yıl kendilerinin organize edeceği fuar hakkında bilgi veren ve şimdiden davet eden Onikişubat Belediye Başkanı Hanefi Mahçiçek, EXPO sayesinde Cumhuriyetin 100. yılının daha coşkulu bir şekilide kutlanacağını söyledi. Başkan Mahçiçek, yaptığı konuşmada şu ifadelere yer verdi: “Sizlerle beraber olmak çok güzel. Biz Türkiye ve Kahramanmaraş olarak, Hollandalı dostlarımıza, buraya ziyarete gelen misafirlerimize Türkiye’nin kültürünü, tabiatını, güzelliklerini göstermek, tanıtmak ve sizlerin beğenisine sunmak için buradayız. Önümüzdeki yıl yani 2023’te Cumhuriyetimizin 100’üncü yılı çok daha anlamlı ve coşkulu bir  şekilde kutlanacak. O tarihlerde Kahramanmaraş’ta düzenleyeceğimiz EXPO Fuarına şimdiden sizleri davet ediyorum. İnşallah 2023’teki EXPO Fuarına başta Hollanda olmak üzere, Hollanda’daki fuara katılan bütün ülkelere davet çağrılarımızı iletmek isteriz. Gerçekten Kahramanmaraşımız çok güzel bir şehir. Görmenizi isterim.  Gelip gördüğüz zaman hayran olacaksınız  ve gelenlerin de  bir daha gitmek istemeyeceği bir güzellikte. Kültürü. tabiatı, ekonomisi ile gerçekten muazzam  bir kent. Düşünce alanındaki kente kazandırdığı kültür mirası ise gelecek nesillerin ufuklarını açacak nitelikte.

EXPO İLE KAHRAMANMARAŞ’IN TANITIMINI EN GÜZEL ŞEKİLDE YAPACAĞIZ

Kahramanmaraş mükemmel bir şehirdir. Bizim de eksiğimiz bu güzellikleri yeterince ve gereği gibi tanıtamamak. Bu tanıtımı, düzenleyeceğimiz Expo Fuarı ile İnşallah en güzel şekilde yapacağız. Önümüzdeki sene Kahramanmaraş’ta  düzenleyeceğimiz fuara 50 civarında  ülke katılacak. Kahramanmaraşımızın ve Türkiye’mizin değerlerini hep beraber görmüş olacağız. Bugünkü açılışımıza katıldınız bizleri onurlandırdınız. Başta büyükelçilerimiz olmak üzere bütün katılımcılara yürekten teşekkür ediyorum. Kahramanmaraş bir destan kenti, kahramanlık şehridir. Kahramanmaraş edebiyatımızın başkentidir. Kahramanmaraş 140 ülkeye ihracat yapan mükemmel bir sanayiye sahip. Sizinle orada buluşmak ümidiyle, hepinize saygılar sunuyorum.Bir şey daha ifade edeyim bütün konuşmacı arkadaşlarımız dondurmamızı övdüler. Ama o dondurmayı Kahramanmaraş’ta yiyeceksiniz. En güzeli, lezzetlisi Kahramanmaraş’ta yenir. Sizleri dondurma ziyafeti için Kahramanmaraş’a da bekliyoruz. Bugünümüze de hoş geldiniz, sefalar getirdiniz efendim, sağ olun. Çok teşekkür ediyoruz.”

Fuarda görücüye çıkan Türkiye’den getirilen tarihî eserler ziyaretçilere anlatıldı, tanıtıldı.

El yapımı kösele ayakkabı çeşitleri, bakır işlemeleri, değerli ağaçlardan yapılmış sandık çeşitleri ve daha pek çok tarihî obje ziyaretçilerin hayli ilgisini çekti, beğenisini topladı. Açılışa gelen davetlilere geleneksel Maraş Dondurması ikram edildi. Dondurmayı tadan davetliler, o benzersiz tattan etkilendiler  ve çok beğendiklerini belirtiler.

Editör: Mahmut Beyaz