İslam’ın 5 farzından biri olan Hac İbadeti, 2020 yılında tüm dünyayı etkisi altına alan Coronavirüs salgını sebebiyle 2 yıldır yapılamıyordu. Pandeminin etkisini yitirmesiyle bu yıl Türkiye genelinde 37 bin 500 kişi, Kahramanmaraş’ta ise 507 kişi hac ibadetini gerçekleştirecek. 28 yıl boyunca Diyanet İşleri Başkanlığında Hac ve Umre Farizası ile uğraşan, 2016 yılında Diyanet İşleri Başkanlığından emekli olan Al Waha Turizm ve Elçi Tour Turizm Kahramanmaraş İl Temsilcisi Hac ve Umre Uzmanı Cahit Hayırsever, bu yıl hac ibadetini gerçekleştirecek Hacı Adaylarla, Hac İbadeti ile ilgili bilgilendirme toplantısı yaptı. Hayırsever, “Bugün Diyanet İşleri Başkanlığı denetimi ve gözetimi altında A grubu seyahat acentelerinden Al Waha Turizm ve Elçi Tour Turizm olarak burada hacı adaylarımıza ofisimizin yanında bulunan Veysel Karahani Camisi’nde Hac ile ilgili bilgilendirme toplantısı yaptık. Bir Hacı adayının neye, nelere dikkat etmesi gerektiğini, ne yapması gerektiğini, ihramından hal ve hareketlerine kadar bütün bilgileri hacı adaylarımızla aktardık. Bu bilgileri güncelledik hatırlattık. Hac ibadetini yardımcı olmak adına böyle bir hizmette bulunduk. 25 Haziran'da hareket edeceğiz, uçağımız Gaziantep'ten kalkacak ve Cidde Havalimanına inecek. Cidde Havalimanından Mekke-i Mükerreme’ye geçeceğiz, orada Hac öncesi görevimizi yaptıktan sonra, Hacılarımız Arafat Dağı’na çıkarılacak. Hacılarımız, Arafat Dağı’ndaki hal ve hareketlerle disiplinle hac bilinci ile yapmalarında daha hassas olmalarını bir daha bu fırsatın kendilerine verilmeyeceğini bildirdik hacılarımızın daha dikkatli olması konusunda uyardık. Dillerine nefislerine kalplerine sahip olmaları için uyarılarda bulunduk. Arafat Dağı’nda yapılacak dualardan, şeytan taşlamasına kadar tüm bilgileri Hacı Adaylarımıza aktardık. Ayrıca, Hacı Adaylarımıza kafalarına takılan en ufak tereddütte bize danışmaları yönünde uyarılarda bulunduk’’ şeklinde konuştu.

HAC SONRASINDAKİ HAYAT ÇOK ÖNEMLİ

Cahit Hayırsever, Hacca gidecek Hacı Adaylarına, hac ibadetinden sonraki yaşamlarında dikkatli olmaları gerektiğini ve Hac İbadetinin kıymetinin bilinmesi gerektiğini vurguladı.  Hac ve Umre Uzmanı Hayırsever, “Bizler sadece Hac ibadeti sırasında neler yapılması gerektiğini bilgiler vermedik, Hac ibadetinden sonra neler yapılması gerektiğini, bir hacının neler yapması gerektiğini neler yapmaması gerektiğini bunların hepsini detaylı bir şekilde katılımcılarımıza aktardık. Hacılarımız oradaki ibadetini yaptıktan sonra döndüğünde ‘ben Hac ibadetimi yaptım’ demek ile bu ibadet yapılmış olmuyor, hac ibadeti sonrasındaki hayatta çok önemli. İşinin başında dürüst olması, insanların kalbini kırmaması, nefis ile mücadelede Hacı olduğunu unutmamalarını yönünde bilgiler verdik. Hacı olarak ebedi hayata intikal edene kadar, dillerine, gönüllerine, nefislerine sahip olmalarını, her an ölümle karşılaşabileceklerini söyledik. Hac ibadetinden sonra insanlarımız anneden yeni doğmuş gibi tertemiz günahlarından arındırılmış oluyor. Milyonlarca kişinin içerisinden seçilen bu insanlar Hac ibadetinin kıymetini bilmelidir” dedi.

HAC İBADETİNİN MALİYETİ 4 BİN 500 DOLAR

Hac ve Umre Uzmanı Cahit Hayırsever, Hac ibadetinin maliyetine değindi. Hayırsever, “Hac ibadetinin toplam maliyeti 4 bin 500 dolar, bu da Arabistan para birimi ile 16 bin 900 sar yapıyor. Bu rakam Türkiye genelinde geçerli Diyanet işleri başkanlığı olsun diğer acenteler olsun aynı fiyat ile Hac ibadetine yapabilir. Fiyatın içerisinde konaklama var kurbanı var gidiş geliş uçak bileti var. Hacılarımız hasta olsa dahi doktor masrafı ve de ilaç masrafı da bu fiyatın içerisindedir. Oraya gitmeyi canı gönülden isteyen, tüm Müslüman kardeşlerimize Hacca gitmeyi nasip etmesini Allah'tan istiyorum. Gidenlerinde sağlıkla gidip sağlıkla dönmesini diliyoruz. Bir Hacı olarak geri kalan ömürlerini sürdürmesini ve ebedi âleme intikal ederken de kelime-i şahadet ile son nefesini vermeyi nasip etsin” ifadelerini kullandı.

Haber: Ömer Harmankaya

Editör: Mahmut Beyaz