Ev fiyatlarının artması ve insanların alım gücünün her geçen gün azalmasıyla ev almanın neredeyse imkânsız olduğunu, ev satışlarının da azaldığını dile getiren Bolat Emlak Gayrimenkul Danışmanı Yusuf Bolat, en yüksek konut fiyatlarının ve kira fiyatlarının Onikişubat İlçesi olduğunu belirtti. Bolat, “Kahramanmaraş’ta ev alımı azaldı, bu da ekonomik koşullardan kaynaklanıyor. İnşaat sektöründeki malzemelerin her geçen gün artması da ev fiyatlarını yükseltiyor. Ülkedeki sosyoekonomik durumun kötü olması tabi ki ev alımını da azalttı. Ev sahibi olmak son iki yılda çok zorlaştı, bu şekilde devam ederse ev almak imkânsız olur. Bir asgari ücretli vatandaşımızın ev alması şuan neredeyse imkânsız. Ev fiyatları günümüzün ekonomik şartlarına göre belirleniyor. Ekonomi de her şey birbiriyle ilintilidir, bir üründe fiyat arttığı zaman ona bağlı olan tüm ürünlerde etkileniyor. Her ürünün de bağlantılı olduğu bir ürün var zaten örneğin demir fiyatının, çimento fiyatının artması ev fiyatlarının da artmasına neden olur. Günümüzde de zaten enflasyon rakamları çok yüksek, her şeye zaman geliyor, ev fiyatlarına da zam gelmesi zaten kaçınılmaz oldu” diye konuştu.

EV FİYATLARI BİNANIN YAŞINA GÖRE, KONUMUNA GÖRE DEĞİŞİYOR

Bolat, “Kurban bayramından sonra gerek konut satışları olsun gerek ev kiraları olsun daha da artacağını tahmin ediyorum. Şuan Kahramanmaraş’ın Onikişubat ilçesinin Necip Fazıl Kısakürek Kültür Merkezinin batısında bulunan tüm yerlerde 3+1 dairenin en düşük kirası 3 bin lira, 4+1 dairelerin fiyatları 3 bin 500 liradan başlıyor ve daha da yukarıya doğru çıkıyor. Onikişubat İlçe Emniyet Müdürlüğünün doğusu batıya göre biraz daha düşük fiyatlarda veriliyor evler. Ama şehrin doğu tarafına pek fazla rağbet yok, daha çok batı tarafa rağbet var. Batı tarafa rağbet olmasının sebepleri de hem binaların yapısı hem de binaların yeni olmasından kaynaklanıyor. Mahalleler olarak da Akif İnan Mahallesi, Hürriyet Mahallesi, Cumhuriyet Mahallesi, Haydarbey Mahallesi, Yirmigün Mahallesi, Üngüt Mahallesindeki yeni yapılan yerler, buradaki evlerin fiyatlarının yüksek olmasının en büyük nedeni de binaların yeni olması ve lüks olması fiyatların yüksek olmasına neden oluyor. Saymış olduğum mahallerdeki ev fiyatlar en düşük 700 bin liradan başlıyor ve artıyor, ev fiyatları binanın yaşına göre, konumuna göre değişiyor” dedi.

EV FİYATLARINI EV SAHİPLERİ BELİRLİYOR

Ev fiyatlarının konut sahibi kişilerin belirlediğini belirten Yusuf Bolat, “Kira fiyatlarını ev sahipleri belirliyor, kira artışlarını da onlar yapıyor bizde onların belirlediği rakamlara göre hareket edip kiraya veriyoruz. Ev sahipleri de günümüzün ekonomik şartlarına göre kira fiyatı belirliyor. Diğer faktörler ise binanın yaşı, konutun yeri ve çevresi de kira fiyatlarının belirlenmesinde etkili. Binanın yaşı yaz döneminde fiyatı etkilemiyor, kışın etkiliyor. Kışın etkilemesinin en büyük sebebi binanın ısı yalıtımıdır. Binanın ısı yalıtımlı olup olmaması fiyatı bir hayli etkiliyor” diye konuştu. 

KİRACILAR VE EV SAHİPLERİ KİRA SÖZLEŞMESİNDEKİ HAKLARINI BİLMİYOR

Gayrimenkul Danışmanı Yusuf Bolat, kiracıların ve ev sahiplerinin yüzde 99’unun kira sözleşmesindeki haklarını bilmediğini ve ayaklı emlakçıların insanları kandırdığını onların yüzüne insanların genel olarak emlakçılara güvenmediğini vurguladı. Bolat, “Gerek ev sahipleri gerekse de kiracıların yüzde 99’u kira sözleşmesindeki haklarını bilmiyor. Evini kiraya vererek geçimini sağlayan birçok insan var bu şehirde, onlarda haklarını araştırmıyor. Piyasada güvenilir emlakçılar var, bizde onlardan biriyiz. Güvenilir olmayan emlakçılar da bunlara ayaklı emlakçılarda deniyor. Bunlar, evi müşteriye kiralayayım sonra da elimi ayağımı çekiyim derdindeler. Ayaklı emlakçılar Gerek ev sahiplerini gerekse kiracıları aydınlatmıyor. Güvenilir emlakçılar ise hem ev sahibine hem de kiracıya, yapılan kira sözleşmesindeki haklarından bahsederek her iki tarafı da aydınlatıyor” ifadelerini kullandı.

BU İŞİ BİLEN İNSANLAR YAPSIN

Yusuf Bolat, Emlak işinin herkes tarafından yapılarak itibarsızlaştığını, Kahramanmaraş halkının emlakçılara güvenmediğini, insanların dürüst çalışan emlakçılarla çalışmaların gerektiğini ve bu işi bilen insanların yapması gerektiğini dile getirdi. Bolat, “Kahramanmaraş’ta vatandaşlar emlakçılara güvenmiyor, bunun sebebi ayaklı emlakçıların ev sahiplerini kandırmasından ve hatta dolandırmasından kaynaklanıyor. Emlak konusunda Kahramanmaraş çok farklı bir yer, kolay yoldan parayı nasıl kazanırız derdindeler, hızlı ve kolay yoldan para kazanma aracı olarak görülüyor emlakçılık işi. Böyle olunca da emlakçılık mesleği itibarsızlaştı maalesef. İnsanlar, ayaklı emlakçılara güvenmemeli bu işi hakkıyla ve dürüstçe yapan emlakçılarla çalışmalı. Uzun zamandır gayrimenkul danışmanlığını yaptığım bir müşterinin akrabası ile konuştum, bu kişi ev sahibi ve evinde 4 senedir oturan bir kiracısı var. Ev 3+1, Binevler civarında ve kirası bin 200 Lira. Günümüz şartlarında bu rakama 1+1 daire bile verilmiyor. Ev sahibi kiracıya zam yapmak ya da evden çıkmasını istiyor ama kiracı ikisini de kabul etmiyor. Ortada bir kira sözleşmesi yok, ev sahibi ayaklı bir emlakçı aracılığıyla bu kiracı bulmuş ve bu konuyla ilgilenmiyor. Bu konuyla benim ilgilenmemi istediler, bende kiracı ile gerekli konuşmayı yaptım ve yeni sözleşme yapacağına dair anlaştık, durumu çözdük. Ayaklı emlakçıların yaptığı iş bu şekilde oluyor maalesef, kira sözleşmesi yapmadan kabataslak bakkaldan karpuz satar gibi ev kiralıyor ya da ev satıyor. Bu kanunen yasak ama kanun uygulanmıyor, denetleme yok. Serbest piyasa deniyor, herkes emlakçılık yapıyor. Meslek eğitimi almıyorlar, kurslarına gitmiyorlar, belgeleri yok ama bu işi yapıyorlar. Bizler bu işin eğitimini de aldık, kurslarına da gittik, belgelerimizde var. Bu işi gerçekten bilen insanlar yapsın” şeklinde konuştu.

Haber: Ömer Harmankaya

Editör: Mahmut Beyaz