Kahramanmaraş’ta çocukluğundan bu yana kafes kuşlarına ve kanaryalara ilgi duyan ve bunu mesleğe dönüştürerek pet shop işleten Halis Soğancı, yetiştirdiği özel ırk kanaryaları Dünya Şampiyonalarında sergileyerek 2 madalya kazandı. Belçika Kanburu ev İtalyan Kanburu cinsi kanaryaları 2021 yılı Aralık ayındaki şampiyonalarda yarıştıran Soğancı, bu ırkların bazında 2 şampiyonluk kazanarak madalyaların sahibi oldu. Bu yılda şampiyon kanaryaların yavrularıyla yarışmalara katılacak olan Soğancı, İtalya’da düzenlenecek Dünya Şampiyonası’nda ünvanını korumak ve yeni madalyalar kazanmak istiyor. Gazetemize özel değerlendirmelerde bulunan Soğancı, asıl amacının bu şampiyonluklarla farkındalık yaratarak küçük çocuklara hayvan sevgisi aşılamak olduğunu söyledi.

BU YIL ŞAMPİYONLARIN YAVRULARI YARIŞACAK

Çocukluğundan bu yana kanaryalara ilgisi olduğunu dile getiren Soğancı, bu yıl şampiyonların yavruları ile yarışmaya katılacağını ifade etti. Soğancı; “Çocukluğumdan bu yana kafes kuşlarına ve kanaryalara gönül verdim. 2016 yılından itibaren Belçika Kanburu ve İtalyan Kanburu ırkı kanaryalara gönül verdim. 2021 Aralık ayında Dünya Kanarya Şampiyonasına katıldım. Bu yarışmanın Dünya’da 69’uncusu ve Türkiye’de ilk kez düzenleniyordu. Yarışma İstanbul’daydı ve Belçika Kanburu cinsi kanaryam ve İtalyan Kanburu şampiyon oldu. Bu yarışmaya 21 ülkeden yarışmacılar katılmıştı. Bu yıl İtalya’da yarışma var. Oraya katılım daha fazla olacak. Oraya da katılmayı düşünüyorum. Türkiye’deki yerel yarışmalara katılıyoruz. Bu yıl Kayseri’de, Bursa’da ve Antalya’da yarışmalar var. Bunlara katılacağız. Belçika Kanburu ve İtalyan Kanburu ırkı kanaryalarım Dünya şampiyonu. Bunların oğulları var. Onlarda bu yıl yarışmalara katılacaklar” şeklinde konuştu.

YARIŞMALARIN KRİTERİ IRKININ EN İYİSİ OLMA ŞARTI

Kanarya yarışmasında sıralama kriterini de açıklayan Soğancı, “Yarışmalarda; ırkının en iyisi olma şartıyla değerlendirmeye alıyorlar. Renk, tüy, kafa yapısı, kuşun vücudu gibi değerlendirmelere tabi tutuyorlar. Örneğin İtalyan Kanburu ırkının özelliği kanaryanın duruşunun 7 gibi olmasıdır. Her 2 aya bir eşleme yapıp yeni yavruların olmasını da sağlıyoruz. Eğer ki yavrulardan isteyen olursa sahiplendirme yapıyoruz. Tabi ki Dünya şampiyonlarını sahiplendirmiyorum. Çünkü onların ben de ayrı bir yeri var” diye konuştu.

KAHRAMANMARAŞ’TA DÜNYA ŞAMPİYONU TEK KANARYALAR BEN DE VAR

Kahramanmaraş’ta daha ülke bazında şampiyon kanaryaların çıktığını söyleyen Soğancı, tek Dünya şampiyonu kanaryaları kendisinin yetiştirdiğini belirtti. Soğancı, “Bu yıl için Türkiye’de olan yerel yarışmalara katılacağız. Kayseri, Antalya, İzmir ve Bursa’da düzenlenecek. Türkiye finali Bursa’da olacak. Yerel yarışmalar bittikten sonra özellikle İtalya menşei olan İtalyan Kanburları’nı bu yıl kendi ülkelerinde yarıştıracağım. Orada da şampiyonluk hedefliyorum.  Kahramanmaraş’ta Türkiye şampiyonu birçok kanarya var ama Dünya’da tek şampiyon kanaryalar ben de var” ifadelerini kullandı.

EBEVEYNLER ÇOCUKLARA HAYVAN SEVGİSİNİ AŞILAMALI

Soğancı, son olarak ise ebeveynlerin çocuklara hayvan sevgisi aşılaması gerektiğini belirterek sözlerini şu şekilde noktaladı: “Şimdiki çocuklar hep tablet, televizyon, telefonlarla uğraşıyorlar. Bence ebeveynler çocukların gelişimi için illaki bir hayvanla uğraşmasını sağlamalılar. Bu kanarya olur, balık olur, kedi ve köpek olur. Bu sayede kötü alışkanlıklardan uzak dururlar. Hayvan sevgisi ile büyürler ve sorumluluk sahibi olurlar.”

Editör: Mahmut Beyaz