Hizmet ağını güçlendirmek üzere ulaşım filosuna toplam 56 milyon TL değerindeki 10 adet toplu taşıma, 35 adet ilaçlama, 12 tane adet ekmek dağıtım, 2 adet arozöz, 3 adet merdivenli itfaiye aracını kazandıran Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi, Milli İrade Meydanı’nda Anahtar Teslim Töreni gerçekleştirdi. Büyükşehir Belediye Başkanı Hayrettin Güngör’ün yanı sıra AK Parti Grup Başkanvekili ve Kahramanmaraş Milletvekili Mahir Ünal, TBMM İçişleri Komisyonu Başkanı ve Kahramanmaraş Milletvekili Celalettin Güvenç, Kahramanmaraş Valisi Ömer Faruk Coşkun, Ak Parti Kahramanmaraş İl Başkanı Fırat Görgel, Onikişubat Belediye Başkanı Hanefi Mahçiçek, Dulkadiroğlu Belediye Başkanı Necati Okay ve kamu kurum ve kuruluşlarının amirleri ile ilgililer katıldığı törende bir konuşma yapan AK Parti TBMM Grup Başkanvekili Mahir Ünal, “Yaklaşık 50 milyon TL değerinde şehrin itfaiyeden ulaşıma, ilaçlamadan diğer hizmetlere kadar birçok ihtiyacın karşılayacak kiralamaya dayalı değil, doğrudan belediyenin öz kaynağıyla satın alarak gerçekleştirdiği bu yatırımdan dolayı Büyükşehir Belediye Başkanımız Hayrettin Güngör’ü tebrik ediyorum” ifadelerini kullandı.

BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANIMIZ HAYRETTİN GÜNGÖR’Ü TEBRİK EDİYORUM

AK Parti TBMM Grup Başkanvekili ve Kahramanmaraş Milletvekili Mahir Ünal, konuşmasının devamında şunları söyledi: “Yaklaşık 50 milyon TL değerinde şehrin itfaiyeden ulaşıma, ilaçlamadan diğer hizmetlere kadar birçok ihtiyacın karşılayacak kiralamaya dayalı değil, doğrudan belediyenin öz kaynağıyla satın alarak gerçekleştirdiği bu yatırımdan dolayı Büyükşehir Belediye Başkanımız Hayrettin Güngör’ü tebrik ediyorum. Takdir edersiniz ki şehirler gelişen büyüyen, her gün ihtiyaçları farklılaşan yapılar. Yani bir şehirle ilgili proje yapmadan önce o şehrin gelişimi, değişimi, ihtiyaçları ve bunun sürdürülebilirliğiyle ilgili bir planlama yapmak gerekiyor. Çünkü şehir de yaşayan bir organizma. Şehrin nüfusu artıyor, ihtiyaçları artıyor, alt yapı ihtiyaçları değişiyor, ulaşımdan sağlığı birçok alanda Büyükşehir Kahramanmaraş ilinin bütün coğrafyasında hizmet vermekle zorunlu. Şimdi bu zorunluluğun gereği olarak ciddi bir planlama gerekiyor.

2 YIL ZARFINDA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYEMİZİN CİDDİ ANLAMDA BİR MALİYE DİSİPLİNE KAVUŞTUĞUNU GÖRÜYORUZ

Hayrettin Bey tabii iyi bir belediyeci ve her şeyden önce belediyenin mali yapısını, ciddi anlamda bir düzenlemeye soktu. Bu mali sürdürülebilirlik adeta insanın iş yapabilme gücü gibi belediyelerinin de iş yapma yeteneğini sağlıyor. Yani eğer siz belediyenin mali sürdürülebilirliğini sağlayamıyorsanız, bütçe disiplinini sağlayamıyorsanız, kaynakların giriş ve çıkışındaki dengeyi, düzeni, sistemi tutturamıyorsanız zaten yatırım yapamazsınız. Geçtiğimiz 2 yıl zarfında büyükşehir belediyemizin ciddi anlamda bir maliye disipline kavuştuğunu görüyoruz. Hem öz kaynakların kullanımında hem yatırım, bütçe, borç dengesinde ciddi anlamda bir çalışma yürütüldü. Bugün görüyoruz ki özellikle ulaşım alt yapısında ve itfaiye alt yapısında ciddi bir hamle gerekiyor. Ve bu da karşılanmış durumda.”

EĞER BU SÜBVANSİYONU YAPMAMIŞ OLSAK BUGÜN BİLET FİYATLARIMIZ 15-20 TL CİVARLARINDA OLABİLİRDİ

Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı Hayrettin Güngör ise şunları söyledi: “Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi olarak 406 özel halk otobüsümüz var, 65 de Büyükşehir Belediyemizin kendi işlettiği otobüsü var. Toplamda 471 tane otobüs var. Bizim aylık yolcu taşıma kapasitemiz 4 milyon civarında, yıllıkta 50 milyon civarında yolcu taşıyoruz. Bu toplu taşımanın büyük bir kısmı özel halk otobüsleri aracılığıyla yerine getiriyoruz. Biz Büyükşehir Belediyesi olarak Kahramanmaraş’ta, Kahramanmaraş modelini yerleştirdik. Türkiye’de özel halk otobüsüne en yüksek destek veren ve bu yıl da akaryakıt fiyat farkını doğrudan ödeyen tek Büyükşehir Belediyesiyiz. Bu pandemi süresince zor günler geçirdik, birbirimizi destekledik. Bugüne geldiğimizde Türkiye’de Kahramanmaraş modelini oluşturduk, esnafımızı mağdur etmeden bu desteği devam ettiriyoruz. Eğer bu sübvansiyonu yapmamış olsak bugün bilet fiyatlarımız 15-20 TL civarlarında olabilirdi.

10 OTOBÜSÜMÜZÜN ŞU ANKİ DEĞERİ 23 MİLYON TL

Geçtiğimiz yıl 5 tane otobüs takviyesi yapmıştık, bugün buna 10 çıkardık. Bu otobüslerimizin standardı çok büyük. Biz geçen yıl ve bu yıl aldığımız toplam 10 otobüsümüzü özellikle ana caddelerde ve daha uzun güzergâhlarda İnşallah hemşerilerimizin hizmetine sunmuş olacağız. Bu 10 otobüsümüzün şu anki değeri 23 milyon TL. Bunu tamamen kendi bütçemizden karşılayarak aldık.

35 TANE İLAÇLAMA ARACI ALDIK

Bugün Çevre Daire Başkanlığımızın emrinde 35 tane ilaçlama aracı aldık. Bunlar kiralama yöntemiyle yapılıyordu, hesabımızı kitabımızı yaptık. Biz, ‘Kiralama mı daha uygun yoksa bunu mu satın alalım?’ dedik ve satın aldık. 2 yıl içerisinde bu araçlar kendisini amorti ediyor. Bu araçlar aynı zamanda ilaçlama dışında da belediyemizin diğer hizmetlerinde çalışmış olacak. Bunun da şu anki fiyatı 20 milyon TL. Bu da tamamen kendi bütçemizden karşılanarak alınmıştır.

5 MİLYON TL’LİK BUGÜNKÜ FİYATLA 12 TANE DE ORAYA ARAÇ TEMİN ETTİK

Bizim halk ekmek fabrikamızın dağıtım için araçlara ihtiyaç vardı, yine onu da kiralama yöntemiyle alıyorduk, hesabımızı kitabımızı yaptık 2 yıl içerisinde o araçlar da kendisini amorti ediyor. 5 milyon TL’lik bugünkü fiyatla 12 tane de oraya araç temin ettik.

TOPLAM YATIRIM MİKTARI 56 MİLYON TL

İtfaiye teşkilatımızı da güçlendiriyoruz. Bugün 3 merdivenli araç 2 arozöz filomuza kattık. Bunun da bugünkü yatırım maliyeti 8 milyon TL. Yani bugün burada hem toplu taşımaya hem Çevre Daire Başkanlığımıza, Halk Ekmek fabrikamıza hem itfaiye teşkilatımıza yaptığımız toplam yatırım miktarı 56 milyon TL. Bunu tamamen öz kaynakla yaptık, peşin olarak ödedik, pazarlığımız yaptık, hemşerilerimizin hizmetine sunduk.”

Yapılan konuşmaların ardından ise program protokolün araçları incelemesiyle tamamlandı. 

Haber: Abdulsamet İspir

Editör: Mahmut Beyaz