Geçtiğimiz yıl kabul edilen Hayvanları Koruma Kanunu ile verilen bir yıllık geçiş sürecinin bugün itibariyle doldu. Bugünden itibaren kedi ve köpeklerin satışın internet üzerinden ve katalog üzerinden yapılacak. Hayvanlar doğal ortamlarında hayatlarını sürdürürken hayvanı sahiplendirmek ya da satmak isteyen vatandaşlar, hayvanını fotoğrafları ve kendi iletişim bilgilerini internete yükleyerek, hayvan sahiplenmek ya da almak isteyen vatandaşlar ile irtibat kurarak küçük dostlarımızı sahiplendirebilecek. Öte yandan yasağa uymayıp pet shoplarda kedi ve köpek satmaya devam edenlere ise ise hayvan başı 2 bin 43 lira para cezası uygulanacak. Konu ile ilgili gazetemize değerlendirmelerde bulunan pet shop işletmecisi Serhat Aksu, alınan kararı doğru olduğunu belirtirken, kedi ve köpekler için pet shopların uygun yaşam alanı olmadığını vurguladı. Kedi ve köpek beslemek isteyenlere aracı olmaya devam edeceklerini ifade eden Aksu, kafes kuşları ve süs balıkları gibi evcil hayvanların satışlarının devam edeceğini söyledi.

MESLEKTAŞLARIMIZ BU KARARA SAYGI DUYMALILAR

Kendisinin daha önceden de kedi ve köpek satışı yapmadığını dile getiren Aksu, kedi ve köpek satışı yapan meslektaşlarının bu karara saygı duymaları gerektiğini ifade etti. Aksu “Bu yasak önceden beri vardı, 14 Temmuz 2022 tarihinden itibaren tam anlamıyla yürürlüğe girecek. Bu durum uzun zamandan beri konuşuluyordu, bu yasağı doğru buluyorum. Daha öncesinde de bu konuyu dile getirmişimdir. Ben şahsen bu işi yapmama rağmen, pet shoplarda maalesef kedi ve köpekler için uygun bir ortamın olmadığını düşünüyorum. Devletimizin verdiği karara saygı duymak zorundayız. Çünkü gerçekten kedi ve köpekler kafeste beslenecek hayvanlar değil. Bu şekilde çalışan meslektaşlarımız var, onların da bu karara saygı duyacaklarını düşünüyorum. Bununla ilgili de daha güzel düzenlemeler olur, kedi ve köpekler için daha güzel alanlar oluşturulur, o canlıların daha iyi ortamlarda yaşaması sağlanabilir. Biz zaten bu yasaktan önce de kedi köpek satmıyorduk. Bizim burada hem yerimiz yok, hem de zaten olmuyor. Müşterilerimiz bize söylüyor, biz kişiden istiyoruz ve sahiplenmek isteyen kişi de burada sahiplenip gidiyor. Burada barınmıyor hayvan, yeterli alanımız da yok, bundan dolayı bulundurmakta doğru olmuyor” şeklinde konuştu.

ARACI OLUYORUZ

Kedi veya köpek sahiplenmek isteyen olduğunda aracı olduklarını dile getiren Aksu, “Evlerinde kedi ve köpek beslemek isteyen insanlar oluyor, bizlerde onlara aracı oluyoruz. Kedi veya köpek sahiplenmek isteyen müşterilerimizden irtibat numarası alıyoruz, ‘bu müşterimizde kedi veya köpek var, sahiplenmek isterseniz görüştürebiliriz’ diyoruz. Tabi ki bu canlılara bakabilecek insanlarla muhatap oluyoruz. Öyle gelişi güzel herkesle de muhatap olup, herkese köpek veya kedi sahiplendirmek istemiyoruz. Gerçekten sorumluluk alacak insanlarla muhatap oluyoruz. Bazı müşterilerimiz kendilerini göstermek istemiyorlar hayvanını bize bırakıp gidiyorlar. Bazen de karşılaşıp iki tarafta birbirini görüyor, sahiplenilen hayvanı takip etmek ve haberdar olmak isteyen müşterilerimizde olabiliyor. Buluşturduğumuz insanlar zaten duyarlı insanlar oluyor’’ dedi.

İNTERNET SATIŞLARI ENGELLENEMEZ

İnternetteki satışların devam edeceğini ve engellenemeyeceğinin altını çizen Aksu, “İnternette satışlar devam edecek, bununda engelleneceğini düşünmüyorum. Şöyle düşünelim, genelde cins kediler dışarıda yaşayamıyorlar. Evlerde doğum yaptıktan sonra bu hayvanlarda nerede barınacak? İlla ki birilerine sahiplendirileceklerdir. Bizim aracılığımızla veya internete ilan koyarak sahiplendirme adı altında bu tip faaliyetler devam edecek. Bunun nasıl engelleneceğini düşünmüyorum. Bu faaliyetlerin olması da lazım çünkü bu canlıları sokağa atamazsın, bu canlılar evde büyümüş, ev ortamını görmüş ve dışarıya alışkın değiller. Bundan dolayı da internet satışları ya da internet üzerinden sahiplendirmeler devam edecektir” diye konuştu.

DİĞER HAYVANLAR SATILMAYA DEVAM EDECEK

Serhat Aksu, Kedi ve köpek dışındaki evcil hayvanların satışlarının pet shoplarda devam edeceğini vurguladı “ Pet shoplarda kedi ve köpek dışındaki hayvanların satışları devam edecek. Bununla ilgili herhangi bir yazı ya da bir yaptırım gelmedi henüz. Bu hayvanların satışlarının olması da normal, çünkü bu canlıların doğal yaşam alanları bu coğrafya olmadığı için bu canlıların satışları devam edecek. Yasada şöyle bir şey de var, doğal yaşam alanından uzak olan canlılar pet shoplarda satılabiliyor veya sahiplendirilebiliyor. Doğal yaşam alanı ülke içerisindeyse veya şehir içerisindeyse onları zaten sahiplendiremiyoruz, onların satışı yasak. Bukalemun yakalayıp getiren ve ‘bunu satalım’ diyen insanlarımız var. Bu tip canlıları doğaya bırakıyoruz. Çünkü bu tip canlılar kafeste yaşayamazlar, doğal ortamlarında yaşayabiliyorlar’’ ifadelerini kullandı.

Haber: Ömer Harmankaya

Editör: Mahmut Beyaz