Ticaret İl Müdürü Ahmet Uçar, 2021 yılında İl ve İlçe Tüketici Hakem Heyetine yapılan başvurularla ilgili bilgi paylaştı. İstatistiki veriler açıklayan Uçar, konuşmasında şu ifadelere yer verdi: “Kahramanmaraş ilimizde faaliyette bulunan Tüketici Hakem Heyeti sayısı, 1 İl Tüketici Hakem Heyeti ve 2 İlçe Tüketici Hakem Heyeti (Onikişubat İlçe Tüketici Hakem Heyeti ve Dulkadiroğlu İlçe Tüketici Hakem Heyeti) olmak üzere 3 tane Tüketici Hakem Heyeti hizmet vermektedir. Ticaret Bakanlığı tarafından hazırlanan “6502 Sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanunun 68 inci ve Tüketici Hakem Heyetleri Yönetmeliğinin 6’ncı Maddelerinde Yer Alan Parasal Sınırların Artırılmasına İlişkin Tebliğ” 16 Aralık 2021 tarihinde 31691 Sayılı Resmi Gazete de yayımlanarak 1 Ocak 2022 tarihinden itibaren yüzde 36,20 oranında artırılarak yeniden belirlenmiştir. Böylece vatandaşlarımızın, 10 bin 280 Türk Lirası altındaki uyuşmazlıklar için ikametgâhının bulunduğu yerdeki en yakın Kaymakamlığa veya ürün satın aldığı firmanın bulunduğu yerdeki en yakın Kaymakamlığa giderek İlçe Tüketici Hakem Heyetine başvurmaları gerekir. Eğer uyuşmazlık bedeli 10 bin 280 Türk Lirası ile 15 bin 430 Türk Lirası arasındaysa ikameti bulunan ildeki İl Tüketici Hakem Heyetine başvurularını yapacaklardır. Uyuşmazlık miktarı 15 bin 430 Türk Lirası ve üzerindeyse vatandaşlarımız ikametgâhının bulunduğu yerdeki Tüketici Mahkemesine veya Tüketici Mahkemesi sıfatıyla çalışan Asliye Hukuk Mahkemelerine başvurularını yapması gerekmektedir.

MÜRACAATLARIN YÜZDE 49,31’İ TÜKETİCİ LEHİNE SONUÇLANDI

2021 yılının istatistiklerine göre ilimizde bulunan 2 İlçe ve 1 İl Hakem Heyeti Başkanlığımıza 2021 yılında 5 milyon 742 bin 40, 62 TL tutarında 4 bin 3 toplam başvuru yapılmış,  2 bin 371 leh, 2 bin 225 aleyh,  200 görevsizlik, 13 bilirkişi olmak üzere 4 bin 809 adet Tüketici Başvurusu sonuçlandırılarak karara bağlanmıştır. Yani 2021 yılında yapılan müracaatların yaklaşık yüzde 49,31’i tüketici lehine, yüzde 46,27’si tüketici aleyhine ve yüzde 04,42’i görevsizlik olarak sonuçlanmıştır. Ayrıca, 2021 yılının istatistiklerine göre en fazla müracaatın Perakende Ticaret Sektörü (Ayıplı Mal-Ayıplı Hizmet) olduğu Finansal Hizmetler Sektörü (Bankacılık Hizmetleri)’nün ise geçmiş yıllara oranla azaldığı görülmektedir. Ayrıca Covid-19 salgını döneminde internet üzerinden yapılan alışverişlerin artmasını nedeniyle internet üzerinden alınan ürünler ile ilgili şikâyetler artış göstermektedir.

TÜKETİCİLER ŞİKÂYETLERİNİ HEM İNTERNET ÜZERİNDEN HEM ŞAHSEN HEM DE TELEFONLA YAPABİLİYOR

İnternet üzerinde yapılan alışverişlerin dolandırıcılık faaliyetlerinin yapılması için uygun ortam oluşturduğunu, dolandırıcılarında bu konuda kendilerini sürekli geliştirerek yeni yöntemlerle tüketicilerimizi mağdur ettiklerini, tüketicilerimizin ise bu konuda daha dikkatli olmaları gerektiğini konusunda uyardı.   Vatandaşlarımızın almadığı bir üründe hiçbir yasal sorumluluğunun olmadığını ve internet üzerindeki alışverişler ile kapıdan satışlarda 14 günlük yasal cayma hakları olduğunu söyledi.  İl Müdürlüğümüze gelen şikâyetlerde kendilerini icra avukat olarak tanıtıp para istendiği, hiçbir kamu kurumunun telefonla ya da sms yoluyla para istemeyeceğini, vatandaşlarımız bu konuda mağduriyet yaşamaması için İl Müdürlüğümüzü arayarak bilgi almalarını gerektiğini belirtti. Tüketicilerimizin şikâyetlerini Hakem Heyetlerine şahsen veya e-devlet üzerinden yapabileceklerini belirterek, her türlü tüketici işlemi ile ilgili bilgileri alo 175 hattını veya Tüketici Hakem Heyetlerini arayarak öğrenebileceklerini söyledi.

2020 YILI VERİLERİ

2020 yılına baktığımızda ise 5.810.044,14 TL tutarında 4381 toplam başvuru yapılmış 3482 leh, 1860 aleyh,  193 görevsizlik olmak üzere 5535 adet Tüketici Başvurusu sonuçlandırılarak karara bağlanmıştır. 2020 yılı ile 2021 yılı istatistiklerini karşılaştırdığımız zaman müracaat sayısında ve miktarında bir azalış olduğu görülmektedir. Bu durumun da tüketicilerin önceki yıla oranla Covid-19 salgını nedeniyle mal ve hizmetlerde tedarik zincirinin zayıflaması ile alış verişlerinde daha dikkatli davrandıkları ve aldıkları ürünlerle ilgili daha az sorun yaşadıklarını göstermektedir.          Ayrıca daha önceki yıllarda Tüketiciler ve Bankalar arasında Dosya Masrafı konusunda yaşanan sıkıntılar nedeniyle Tüketici Hakem Heyetlerimize yapılan tüketici şikâyetlerinde çok fazla yoğunluk yaşanıyordu. Son yıllarda gerek Tüketicilerin gerekse Satıcı/Sağlayıcıların 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkındaki kanun konusunda daha fazla bilinçlenmesi nedeniyle Tüketici Hakem Heyetlerimize yapılan tüketici şikâyetlerinde Banka dosya masrafı ile ilgili bir azalış söz konusu olup ayıplı mal konusunda yoğunluk yaşandığı görülmektedir. 

“TÜKETİCİ HAKEM HEYETLERİ MAHKEMELERİN YÜKÜNÜ HAFİFLETİYOR”
Bizler, İl Müdürlüğümüz ve Tüketici Hakem Heyetlerimizle birlikte milletimize hizmet etmenin mutluluğunu ve memnuniyetini yaşıyoruz. Bizler adı üstünde hakem heyetleri olarak satıcı ve tüketici arasında adeta köprü oluyoruz, hakemlik görevi icra ediyoruz, mahkemelerimizin yükünü hafifletiyoruz. Sorumluluğumuzun farkındayız. Adaletin yerini bulması ve mağduriyetlerin yaşanmaması için çok hassas bir şekilde çalışıyoruz. Son olarak 2022 yılının pandemisiz ve ekonomik krizsiz bir yıl olmasını diliyorum, sizlere sevgilerimi saygılarımı sunuyorum.”

Haber: Emre Akkış

           

                                                                                             

Editör: Mahmut Beyaz