İŞKUR’un Kahramanmaraş’ta ki gerçekleştirdiği hizmetleri gazetemizle paylaşan İŞKUR Müdürü Yüce, Kahramanmaraş’ta şubat ayından bu yana 7 bin 789 kişiyi iş sahibi yaptıklarını söyledi. Yüce, “Bizim çalışma sistemimiz, herkesin nasıl bir aile hekimi varsa, bizimde bize bağlı kayıtlı iş yerlerinin ve işsizlerin birer tane iş ve meslek danışmanı var. Her gelen kişileri onlara yönlendiririz. Arkadaşlarımız rutin olarak iş yerlerini ziyaret ederler, iş yerleri taleplerini bize bildirir. Bizde işyerleri hangi vasıflarda, hangi özelliklerde eleman istiyorsa hangi alanda istihdam açıkları varsa, açık pozisyonları kendilerine tebliğ ederiz ve o işyerleri ile kendilerini görüştürerek işe yerleştirilmesini sağlarız” dedi.

 “9 ŞUBATTAN BU YANA 7 BİN 789 KİŞİYİ İŞE YERLEŞTİRDİK”

Ek istihdam yaratarak 9 Şubattan bu yana 7 Bin 789 kişiyi işe yerleştirdiklerinin ifade eden Yüce bunun çok ciddi bir rakam olduğunu dile getirerek şu bilgileri aktardı: “Cumhur Başkanımız Recep Tayyip Erdoğan 9 Şubatta Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğinin Genel Kurulunda istihdam seferberliği başlattı. İstihdam seferberliğindeki amaç, işverenlerimize daha fazla işçi çalıştırması yönünde SGK prim teşviki kanun hükmünde kararname ile yürürlüğe girdi. Bu milli seferberlik doğrultusu kapsamında kamuoyuna açıklandı. Ek istihdam teşviki ile 31.12.2016 tarihi itibari ile çalıştırılan işçiye ilave olarak, işe alınan her işçinin SGK primini ve vergisini devlet olarak İŞKUR işsizlik sigortası fonundan karşılıyor. Bu kapsam da Kahramanmaraş’ta 9 Şubattan bu yana 7 Bin 789 kişiyi işe yerleştirdik ve ek istihdam yarattık. Sayın Cumhurbaşkanımız Kahramanmaraş’a ziyarete geldiğinde Valilik konağında Sayın Valimizle birlikte yaptığı toplantıda, ilimizin önde gelen işadamlarından, mili istihdam seferberliğine katkıda bulunmak için onlardan bir taahhüt aldı ve bu taahhüt sayısı da 7 bindi. Yılın şuan yarısını geçmiş olmamıza rağmen bize verilen 7 bin taahhüt’ün çok üzerine çıktık. Bizim hedefimiz, yılsonuna kadar bu sayıyı 13 binlere 15 binlere çıkarmak. Türkiye genelinde de bu hedef 2 milyon ve şuanda 1 milyon 200 bin hedefi yakalanmış durumda. Bu çok iyi bir destektir.”

“İŞ BAŞI EĞİTİM PROGRAMLARI İLE İŞ YERLERİNE PERSONEL DESTEĞİ VERİYORUZ”

İşbaşı eğitim programlarını da anlatan Yüce, “İşbaşı eğitim programı, ilk defa iş hayatına atılacak veya daha önce başka bir işte çalıştırırken mesleğini değiştirmek isteyen, yani çalışacağı alanda acemi diyebileceğimiz kişilerin işbaşında eğitilmesi demek. Çünkü hiçbir işveren acemi bir insanın maliyetlerini yüklenmek istemiyor haklı olarak. Devletimizde burada işe yeni başlamış, işverenin işçiyi tanıması, işçinin işi tanıması, çevreyi tanıması, ilerde ondan faydalanabilme noktasında bir deneme sürecinde İŞKUR olarak işe alınan mevcut çalışanın yüzde 30’u kadar, personel desteği veriyoruz ve bu kişilerin maaşlarını 3 ay boyunca biz ödüyoruz. Teşvikimiz 3 ay boyunca maaşını ödedikten sonra bununla da bitmiyor. Eğer iş başı eğitim programı kapsamında bizim 3 aylık eğitimden sonra işe devam ettirirse imalat sektöründe 42 ay hizmet sektöründe de 30 ay boyunca o işçinin SGK işveren katkı payını ödemeye devam ediyoruz. Bu kapsam işbaşı eğitim programı yaptığımız iş yeri sayısı bin 88’dir. Bu kapsamda da iş yerlerine 3 ay maaşını ödeyerek yılbaşından bu yana verdiğimiz katılımcı sayısı 3 bin 424 kişidir. Bu kişilerin yılbaşından bu yana da 3 aylık Periyotlar halinde maaşını biz ödedik” ifadelerini kullandı.

“İŞ GÜCÜ PİYASASININ NABZINI TUTUYORUZ”

Yaptıkları anketlerle işgücü piyasasının nabzını tuttuklarını vurgulayan Yüce, “Bizim meslek edindirme kurslarımız var. Biz yılda iki defa işgücü piyasasının nabzını tutarız yani anket yaparız. Geçen yıl bin 700 e yakın iş yerinde anket yaptık. Çeşitli sorular soruyoruz, o anketin amacı işgücü piyasasının nabzını tutmak. Hangi alanda kalifiye elemana ihtiyacı var, gelecekte istihdam artışı hangi mesleklerde olabilir orada gelecekte öngörüde bulunmak için bize fırsat veriyor o anketler. O anketler çerçevesinde biz yıllık eğitim planımızı ocak ayında işleme koyarız, o kapsam da kurslar açarız. Bu kapsam da yaklaşık, 12 tane garantisiz istihdam, 30 tane özel politika, 4 tane de istihdam garantili olmak üzere 46 tane meslek edindirme kursları açtık. Bu kurslarımızda yaklaşık, 815 civarında kursiyerimiz eğitim görmüş çeşitli mesleklerde. Ayrıca biz kurs verirken birde kursiyerlerimize günlük cep harçlığı ödüyoruz” diye konuştu.

“GİRİŞİMCİLİK KURSLARIMIZ HALEN DEVAM EDİYOR”

Girişimcilik kurslarından da bahseden Yüce, kurslarla ilgili şu bilgileri aktardı: “Girişimcilik kurslarımız hala devam ediyor, kendi işini kurmak isteyenlere biz KOSGEB ve Üniversiteyle işbirliği kapsamında girişimcilik eğitimleri düzenliyoruz. Girişimcilik sertifikası alan ilk defa kendi işini kuracak kişiler, KOSGEB’in 50 bin TL’ye kadar hibe 150 bin TL’ye kadar çıkan kendi işini kurmak isteyenlere verdiği bir destek. Biz bu girişimcilik eğitim programlarını önemsiyoruz. İş ararken bir kişinin iş verir olması kadar güzel bir şey yok. İş arayan bir insanı işini kurdurarak yarın, bir gün belki o da istihdam eder.”

“KAHRAMANMARAŞ’TA İŞSİZİK YOK DENECEK KADAR AZ”
Kahramanmaraş’ta işsizliğin çok az olduğunu vurgulayan Yüce, “ Kahramanmaraş’ta ki işsizlik Türkiye ortalamasının çok altında. TR 63 bölgesi olarak adlandırılan Osmaniye, Hatay, Kahramanmaraş, bir önceki ayda işsizlik oranı yüzde12,7’ydi, geçen ay sonu itibari ile yüzde 10’a düştü. Çünkü ek istihdam ve İşbaşı eğitim programlarındaki Hükümetimizin ciddi olumlu teşvik programları, işsizlik rakamlarını daha da aşağı çekti ve bu daha da aşağı düşecek. Bu bölgede Türkiye İstatistik Kurumunun (TÜİK) açıkladığı rakamların çok altında bir işsizlik oranına sahibiz, bu yüzden mutluyuz” ifadelerini kullandı.

“KAHRAMANMARAŞ’TA İŞ BEĞENMEME VAR”

Kahramanmaraş’ta insanların iş beğenmediğini o yüzden işsiz olduklarını söyleyen Yüce, şöyle devam etti: “Hiç kimse tekstilde, çelik’te çaydanlıkta yani zor işlerde çalışmıyor. Herkes tozu dumanı olmayan daha kolay işlere yönelmek istiyor. İşsizliğin temel nedenlerinden biri bana göre eğitimsizlik, mesleksizlik. İnsanlar vasıflanmıyorlar, bir uzmanlaşma yok, yani şuanda kalifiye olan hiçbir elemanı gerek muhasebe gerek makine inşaat, aklınıza hangi sektör gelirse gelsin, ben kalifiye elemanının kendisini yetiştirmiş bir elamanın boşta kalacağına inanmıyorum. Hatta bazı iş yerlerinde kalifiye elemanlarında ekstra ücret teklif eden var. İşsizliğin temel nedenlerinden bir diğeri de mesleksizliktir. İşe ve konuya hâkim olmayan insanlardır. Onun için bizde bu meslek eğitimini çok önemsiyoruz. Her ay biz talep olduğu sürece mesleki eğitimle ilgili kurslar açıyoruz. Çünkü biz iş kurumuyuz.”

Haber : Çiğdem Kaplan

Editör: Mahmut Beyaz