Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı Hayrettin Güngör, Milli Mücadelede önemli bir yere sahip olan Bayrak Olayı’nın 100. yıl kutlama etkinliklerine katıldı. Vali Vahdettin Özkan, Garnizon Komutanı Albay Emin Mehmet Terzioğlu, meclis üyeleri, STK temsilcileri ve çok sayıda vatandaşın katıldığı etkinlikler Şeyh Adil Mezarlığı’nda başladı. Bayrak olayının sembol isimlerinden Rıdvan Hoca’nın kabri ziyaret edildi, Kuran-ı Kerim tilaveti gerçekleştirildi.

Öncü Şehir Kahramanmaraş

Ardından etkinlikler Atatürk Meydanı’nda devam etti. Programın açılış konuşmasını yapan Büyükşehir Belediye Başkanı Hayrettin Güngör, Kahramanmaraş’ın milli mücadelede öncü ve örnek bir şehir olduğunu belirtti. Başkan Güngör, “Yüz yıl önce yaşanan Bayrak Olayı’nı çok iyi anlamamız ve anlatmamız lazım.Ecdadımız, burada yürütülen mücadelenin ne anlama geldiğini çok iyi biliyordu. Bunun için adeta varını, yoğunu ortaya koyarak Maraş’ı düşmana teslim etmedi” diye konuştu.

İstiklal Mücadelesi

Hayrettin Güngör, “Bayrak olayı ile başlayan istiklal mücadelemiz Sütçü İmam’ın hedefini bulan kurşunuyla devam etti. O gün karşılarında Sütçü İmamı, Aslanbey’i, Rıdvan Hoca’yı, Abdal Halil Ağa’yı, Ali Sezai Efendi’yi, Senem Ayşe’yi buldular, bu gün ise Ömer Halisdemir’leri buluyorlar. Tıpkı 100 yıl önce Ulu Cami’de toplanıp Kale’ye hücum eden dedelerimiz gibi ya istiklal, ya ölüm diyoruz” ifadelerini kullandı.

Türk Bayrağı Göndere Çekildi

Başkan Güngör’ün konuşmasının ardından Avukat Mehmet Ali Kısakürek’in ‘Alem-i İslam’a Hitap’ beyannamesi okundu. Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi Mehteran Takımı’nın kahramanlık marşlarından oluşan konseri, Abdal Halil Ağa’nın torunlarının davul gösterisi ve halk oyunları ekibinin performansının ardından tüm katılımcılar kaleye yürüdü. Başkan Güngör, Vali Özkan, Garnizon Komutanı Terzioğlu, STK temsilcileri, öğrenciler ve vatandaşlardan oluşan kortej Tarihi Maraş Kalesi’ne çıkarak Türk Bayrağı’nı göndere çekti.

“Bugün tüm Kahramanmaraş ayakta”

Yürüyüş sonrası açıklamalarda bulunan Kahramanmaraş Valisi Vahdettin Özkan, “Öncelikle bütün şehitlerimizin manevi huzurunda tanzimle eğiliyoruz. Arslan Beyler, Rıdvan Hocalar ve Sütçü İmamlar’ın bugün evlatları ile beraberiz. Tarihteki o ruhu hep beraber müşade etmenin hepimize büyük bir manevi zevk verdiğini ifade etmek istiyorum. Bugün tüm Kahramanmaraş ayakta. Kahramanmaraş’ın bütün hanımları, beyleri, Sivil Toplum Kuruluşları (STK), belediyeleri ve kamu kuruluşları hep beraber tarihteki o misyonu tekrar hatırlamak ve gelecek nesillere aktarmanın şuuru içerisindedir, kararlılığı içerisindedir. Dün olduğu gibi bugün de emperyalizme maruz kalan memleketimizin, insanlarımızın ve tüm mazlum insanların bir refleksi ve karşı çıkışıdır. Kahramanmaraş’ın ve Kahramanmaraşlının tüm ecdadlarına, atalarımıza şükranlarımızı sunuyoruz” dedi.

“BAYRAĞIMIZ, ÖZGÜRLÜĞÜN VE BAĞIMSIZLIĞIN TİMSALİ”

Kahramanmaraş olarak güzel bir gün yaşadıklarını belirten Onikişubat Belediye Başkanı Hanefi Mahçiçek ise, “Bugün Kahramanmaraş’ın güzel günlerinden birini daha yaşıyoruz. Kahramanmaraş’ımız 100 yıl önce bağımsızlığına, özgürlüğüne ve herhangi bir ülkenin mandası altında yaşayamayacağına karar verdiği gündür bugün. Bayrağımızın tekrar kalemizde göndere çekildiği, bayrağımızın özgürlüğün ve bağımsızlığın timsali olduğu günlerden bir tanesi. Kahramanmaraş hem İstiklal Mücadelemizde, hem 80’li yıllarda ekonomik mücadelemizde hem de uluslararası ölçeklerde destanlar yazan bir memleket. İşte o destanlar yazdığımız günlerden bir tanesi de bugündür. Bu destanları yazanları saygıyla, rahmetle ve minnetle anıyorum. Cenab-ı Hak bu ülkeyi hep muhafaza etsin diye dua ve temenni ediyorum” ifadelerini kullandı.

“BAYRAĞIMIZIN ÖNEMİNİ GÖRDÜK”

Özgürlük ve bağımsızlığının önemine dikkat çeken Dulkadiroğlu Belediye Başkanı Necati Okay, “5 yıldır yaptığımız bu bayrak olayı canlandırma programını bu yıl da büyük bir coşku ile yapıyoruz. Hemşehrilerimizin yoğun ilgisinden çok memnunuz. Özgürlüğümüz ve bağımsızlığımızın, bayrağımızın öneminin ne olduğunu dosta düşmana bir kez daha gösteriyoruz” şeklinde konuştu.

“BAYRAKLAR SEMALARDA DALGALANMAYA DEVAM EDECEK”

“Fıtrat değişir sanma fıtrat yine aynı fıtrat” diye konuşan Kahramanmaraş Emniyet Müdürü Doğan İnci de, “Bugün Milli Mücadelemizin 100’üncü yılı münasebetiyle bayrak olayını gerçekleştiriyoruz. Şehitlerimizi rahmetle anıyoruz. O asil kan bu millette olduğu sürece bu bayraklar semalarda dalgalanmaya devam edecek, ezanlar dinmeyecek” dedi.

(haber: Tuğçe Kayar)

Editör: Mahmut Beyaz