CHP, 15 Temmuz darbe girişiminin ardından ilan edilen Olağanüstü Hal (OHAL) kapsamında çıkarılan 8 kanun hükmünde kararnameden (KHK) ilki hariç 7’sini Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) taşımak için bayram sonrası “yoğun mesai” yapmıştı.  

Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak’ın “OHAL KHK’leri AYM’ye götürülemez” açıklamalarına karşın CHP yönetimi, Yüksek Mahkeme’nin OHAL KHK’leri ile ilgili verdiği ve bu kararnamelerin “OHAL’in amacı ve süresi” ile sınırlı olduğu yönündeki kararlarını dayanak yaparak, iptal başvurusunda bulunmuştu.

SÜREÇTE NELER YAŞANDI?

Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun ‘KHK’ların iptali için Anayasa Mahkemesi’ne gideceğiz” açıklamasına “KHK’lara AYM yolu kapalı” diye cevap vermişti. Milliyet Gazetesi Ankara Temsilcisi Serpil Çevikcan'a konuşan Kaynak, “Anayasa Mahkemesi’nin bakacağı işler anayasamızda belli. Anayasa bu yolu kapatmış. Bununla ilgili Anayasa Mahkemesi’nin aldığı örnek bir karar da var” demişti. Kaynak’a CHP İstanbul Milletvekili hukukçu Mahmut Tanal “Bal gibi götürürüz” diye yanıt vermiş, OHAL döneminde çıkarılan kararnamelerin Anayasa’ya uygunluğunun esas olduğunu belirtirken, bu dönemde çıkarılan kararnameler için aynı şeyin söylenemeyeceğine dikkat çekti. “Anayasa’nın OHAL kararnameleri için çizdiği çerçevenin dışına çıkılmış” diyen Tanal, temel hak ve özgürlüklerin dışına çıkıldığı için de Anayasa’nın 15. Maddesinin de ihlal edildiğini söylemişti.

AYM'DEN CHP'NİN KHK BAŞVURUSUNA RET

Ve Kahramanmaraş’ın siyasi gururu Başbakan Yardımcısı Av. Veysi Kaynak’ın dediği gibi, AYM'den CHP'nin KHK başvurusuna ret çıktı. Anayasa Mahkemesi (AYM), CHP'nin OHAL'e ilişkin KHK'nın iptali istemiyle yaptığı başvuruyu yetkisizlik nedeniyle reddetti. CHP Grup Başkanvekili Levent Gök, kararı ''skandal'' olarak yorumladı. Adalet Bakanı Bekir Bozdağ ise, ''Karar, doğru bir karardır. CHP, dava açarak Anayasa'yı çiğnemiştir'' dedi. Anayasa Mahkemesi, CHP'nin olağanüstü hal (OHAL) uygulaması kapsamında çıkarılan 668 ve 669 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamelerin (KHK) iptali istemiyle yaptığı başvuruyu yetkisizlik nedeniyle reddetti. CHP, OHAL'in ardından çıkarılan iki KHK'nın bazı hükümlerinin iptali için Anayasa Mahkemesine başvurmuştu. Başvuruyla ilgili ilk incelemesini yapan Anayasa Mahkemesi Genel Kurulu, iptal istemlerini, "yetkisizlik" nedeniyle reddetti.

YÜKSEK MAHKEMENİN GEREKÇESİNİN GELECEK HAFTA AÇIKLANMASI BEKLENİYOR

668 sayılı "Olağanüstü Hal Kapsamında Alınması Gereken Tedbirler ile Bazı Kurum ve Kuruluşlara Dair Düzenleme Yapılması Hakkında Kanun Hükmünde Kararname" ile 669 sayılı "Olağanüstü Hal Kapsamında Bazı Tedbirler Alınması ve Milli Savunma Üniversitesi Kurulması ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Hükmünde Kararname", Türk Silahlı Kuvvetleri, Jandarma, Askeri Mahkemeler ve Sahil Güvenlik Komutanlığı ile devlet memurları kanunlarında değişiklik yapıyor. KHK'lar, Kuvvet Komutanlıklarının Milli Savunma Bakanlığına, Jandarma'nın İçişleri Bakanlığına, tüm askeri hastanelerin Sağlık Bakanlığına bağlanmasını, FETÖ mensubu devlet memurlarının ihracını içeriyor. 

Haber Merkezi

 

Editör: Mahmut Beyaz