98 yıl önce Kurtuluş Savaşı’na sağladığı önemli katkılar nedeniyle adına bir de “Kahraman” unvanı eklenen Maraş, tarihinin yanı sıra kültürüyle ve yemekleriyle de oldukça zengin bir kent olarak dikkatleri üzerine çekiyor. Damaklara destan yazacak kadar büyük mutfak zenginliğiyle, gastronomi alanında ben de varım diyen Kahramanmaraş, tarhanasından kırmızı biberine, yaylalarından gelen mevsimlik taze meyve, sebze ve yayla balı ile keçi sütünden üretilen bembeyaz tereyağına kadar birçok zenginliği bünyesinde barındırıyor. Yemeklerinin yanı sıra tatlı çeşidi olan dondurmadan, çeşitli üzüm ürünlerinden üretilen samsa, sucuk, bastıya kadar birçok farklı lezzete ev sahipliği yapan Kahramanmaraş’ın mutfağı kendine özgü pişim teknikleriyle diğerlerinden ayrılıyor. Tarımsal çeşitliliğin oldukça yüksek olmasıyla birlikte ürün bakımından zengin bir yelpazeye sahip olan Kahramanmaraş, birçok üründe ciddi bir üretim potansiyeline sahip. Gıda alanında çok sayıda güçlü firmayı bünyesinde barındıran Kahramanmaraş, gıda pazarında önemli bir durumunda. Bu zenginliklerini yavaş yavaş gün yüzüne çıkaran Kahramanmaraş, gerek kurumların gerekse de özel sektörün yaptığı fuarlarla da adını duyuruyor. Bu kapsamda Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi ve ECR Fuarcılık’ın birlikte yürüttüğü Uluslararası Kahramanmaraş Tekstil Makineleri Fuarı, Kahramanmaraş Tarım Fuarı ve Kahramanmaraş İnşaat Fuarı’nın ardından bu kez ise Kahramanmaraş Gıda, Gastronomi ve Yöresel Lezzetler Fuarı düzenlendi. Kahramanmaraş’ta ilk kez düzenlenen Gıda, Gastronomi ve Yöresel Lezzetler Fuarı’na, birçok ilden gıda sektörünün önemli firmaları katılım gösterirken, Türk gıda sektörü Kahramanmaraş’ta buluştu. Fuar, 4-13 Mayıs tarihleri arasında Kahramanmaraş halkına kapıları açık tutacak.

KAHRAMANMARAŞ’TA İLK KEZ DÜZENLEDİK”

Kahramanmaraş Gıda, Gastronomi ve Yöresel Lezzetler Fuarı’nın organizatörlüğünü yapan ECR Fuarcılık Yöneticisi Ümit Vural, gıda ve yöresel lezzetler üzerine Kahramanmaraş’ta ilk kez fuar düzenlediklerini söyledi. Gıda alanında Kahramanmaraş’ın ilgi çeken illerden biri olduğunu belirten Vural, “ECR Fuarcılık olarak ilk kez böyle bir çalışmayı Kahramanmaraş’ta yaptık. Kahramanmaraş gıda ve yöresel lezzetler noktasında önemli bir şehir. Bu alanda çok ilgi çeken bir şehiriz, özellikle Kahramanmaraş yerelinden ve Kahramanmaraş dışından birçok üreticiyi buraya getirip, fuar düzenleyerek festival havası vermeye çalıştık. Bu anlamda Gıda ve Gastronomi Derneği’nin yarın saat 11’de bir yemek yarışması olacak. Onun dışında öğleden sonra da sanatçı Tuğba Yurt’un katılımıyla halka yönelik bir konser düzenleyeceğiz. Hem magazinsel hem de yöresel tatların birlikte buluştuğu bir operasyon bu. Zaten ilk kez yaptık az önce de dediğim gibi, bundan sonra da önümüzdeki yıllarda devam ettirmeyi planlıyoruz” dedi.

BİRÇOK İLDEN KATILIM SAĞLANDI”

Fuara birçok ilden gıda alanında önemli bir konumda bulunan davetlilerin stant açarak katıldığını dile getiren Vural, “İçerisinde Türkiye’nin çeşitli illerinden yöresel ürünlerin olduğu, peynir, gül ile ilgili bir takım malzemeler, mayalar, ekmek, tarhana, bakliyat, kuruyemiş, zeytin ve zeytin yağı gibi binçok ürünü vatandaşlarımız bu fuarda bulabilir. Trabzon’dan, Adana’dan, Elazığ’dan, Konya’dan, Adıyaman’dan çok sayıda davetlilerimiz ürünlerini fuarımıza getirdi ve Kahramanmaraş halkımızla buluşturdu” ifadelerini kullandı.

AVM’LER VE BÜYÜK LOKANTALAR YÖRESEL LEZZETLERİ YOK EDİYOR”

Şehirleşme ve AVM tarzındaki büyük restoranların yöresel lezzetleri yok ettiğine dikkat çeken Vural, “Bildiğiniz gibi artık şehirleşmenin yanı sıra AVM’ler, büyük restoranlar, lokantalar bu tarz kendi gençliğimizin, çocukluğumuzun tatlarını, yöresel lezzetlerini bir anlamda yok ediyor. Bunlar artık mazide kalıyor. Geleneklerle, göreneklerle ilgili yemekler olarak kalıyor. Biz bir anlamda bunların devamiyeti, unutulmaması ve bu tatların bundan sonra ki kuşaklara devredilmesi anlamında bu çalışmayı yaptığımızı düşünüyorum” şeklinde konuştu.

FUARCILIKTA ÖNEMLİ BİR KONUMA GELDİK”

Sektörel fuarcılık alanında Kahramanmaraş’ın önemli bir konuma geldiğini vurgulayan Vural, “Artık Kahramanmaraş’la ismi bütünleşmiş olan bir Tekstil Makine Fuarı’mız var, uluslararası da oldu bu fuarımız. Makinaların geldiği, çalışır bir vaziyette sergilendiği bir fuar oldu. Eylül ayında bu fuarımızı açacağız kısmetse, satışları şuan da bitti. Geçen sene ki firmalara ilave başka firmalar da katıldı ve yabancı firma ağırlıklı bir fuar oldu Tekstil Makine Fuarı. Bu sene dördüncüsünü yapacağız Allah kısmet ederse, uluslararası alanda. Hemen Tekstil Makine Fuarı’nın arkasında da Kasım ayında tekrar Tarım Fuarı’mız olacak, Kahramanmaraş Tarım Fuarı. Onun da dördüncüsünü düzenliyoruz ve bu seneyi üç fuarla kapatmış olacağız” dedi.

KAHRAMANMARAŞ BÜYÜK BİR ZENGİNLİĞİ BARINDIRIYOR”

Fuara katılarak stantları tek tek gezen Kahramanmaraş İl Kültür ve Turizm Müdürü Seydihan Küçükdağlı ise yaptığı konuşmada şu ifadeleri kullandı, “Kahramanmaraş, hem kültürel bağlamda hem de alternatif turizm değeri olarak aslında kendisini muhafaza eden bir Anadolu kenti olması münasebetiyle tabi ki tipik bir Akdeniz şehridir. Bu Anadolu’ya ait olan hem yöresel hem de geleneksel değerlerini de Kahramanmaraş muhafaza etmekte. Yani, geçmişten bu günümüze ve gelecek nesillere de aktarmak üzere hem de birçok yöresel ürünün de endüstri haline geldiğini Kahramanmaraş’ta görüyoruz. Yöresel ürünler çok önemli, nitekim yaklaşık 8-9 yıldır Antalya’da gerçekleştirilen YÖREX’de Kahramanmaraş’ın bu tür yöresel ürünlerini, geleneksel lezzetlerini takdim ediyorduk Türkiye’ye. Önemli bir çalışma olduğunu her defasında ifade ediyordum, Kahramanmaraş’ta ve bölgemizde de tam bu noktada, yöresel ürünler ve geleneksel tatlar adına çok büyük bir zenginlik var. Kahramanmaraş bunun en zengin şehirlerinden bir tanesi. Nitekim fuarımız başladı 4-13 Mayıs tarihleri arasında sürecek olan ve görüyoruz Karadeniz’den, Akdeniz’den, Güneydoğu Anadolu’dan, Doğu Anadolu’dan, Ege’den ve Marmara’dan gelen şehirlerin yöresel ürünlerini görüyoruz. Kahramanmaraşlıların tamamen bu fuara cevap vereceğini ümit ediyorum. Çünkü Kahramanmaraş bu işi biliyor. Bildiğim kadarıyla bölgesel olarak da organizasyonun tanıtımı gerçekleştirildi. Gastronomi turizminde önemli olduğunu düşündüğümüz bu etkinliğin hem ilimize, hem bölge hem de ülke turizmine katkı sağlayacağını ümit ediyorum.”

(Haber: Ahmet Güneçıkan)

Editör: Mahmut Beyaz