Yeni yılda belirlenecek olan asgari ücretle ilgili beklentilerini dile getiren Tüm Gıda-İş Sendikası Genel Başkanı Hakverdi Purlu, asgari ücret fiyatının en az 3 bin 693,60 TL olması gerektiğini vurguladı. “Asgari ücretin beklentilere ve ülkemizin gerçeklerine denk düşecek bir şekilde artırılması ve her konuda Avrupa birliğini geçmekte olduğumuz gibi asgari ücret konusunda da aynı sınırlarda yer almakta işçilerin hakkıdır” diyen Purlu, Gıda iş Sendikası Ailesi olarak emekçilerin temsilcisi olmaya devam edeceklerini belirtti.

“ÇIKAN RAKAMI HEP BERABER GÖRECEĞİZ”
Purlu, konuşmasının devamında sözlerine şunları ekledi: “Asgari ücrete verilecek zam oranında Asgari Ücret Yönetmeliği’nin 4.Maddesinin (d) fıkrasında işçilere normal bir çalışma günü karşılığı ödenen ve işçinin gıda, konut, giyim, sağlık, ulaşım ve kültür gibi zorunlu ihtiyaçlarını günün fiyatları üzerinden karşılamaya yetecek düzeyde olması gerekmektedir diyor. Bekleyip çıkan rakamı hep beraber göreceğiz.

3 BİN 693,60 TL’NİN ÜZERİNDEKİ FİYATLAR DİKKATE ALINMALIDIR”
Tüm Gıda iş Sendikası Ailesi olarak bizim naçizane fikrimiz 2020 yılı için konut, giyim, sağlık, ulaşım, hariç Diyanetin belirlediği fitre miktarı, bir kişi için bir günlük 27.00 TL olarak hesaplanmıştır. Buna istinaden bir evde ortalama 4 kişi yaşadığını düşünür isek 27,00*4 dediğimizde günlük 108,00 TL yapar, Bunun üzerine yıllık Enflasyon oranı olan % 14.00 de ekler isek, günlük bir işçinin eline geçecek net ücret en az 123,12 TL olmalıdır. Aylık çıkan ücret olan 3.693,60 TL’nin altında verilen fiyatlar komisyon tarafından kabul edilmemesi gerekmektedir. Pazarlık esnasında işçinin eline geçecek net ücret olan 3 bin 693,60 TL’nin üzerindeki fiyatlar dikkate alınmalıdır.

“ÖZEL SEKTÖRDE ÇALIŞANLARIN MAĞDUR OLDUĞU BİR SÜREÇTEN GEÇİYORUZ”
Özellikle özel sektörde çalışanların mağdur olduğu, iş ve gelir kaybı yaşadığı kritik bir süreçten geçmekteyiz. İşçinin ailesiyle insan gibi yaşaya bileceği bir ücret olarak belirlenmesi gerektiğini düşünüyoruz, Asgari ücret belirlenirken bu mağduriyetleri giderecek, toplumun tüm kesimlerini ilgilendirdiği göz önüne alınacak, aile yükümlülüklerini de kapsayacak şekilde belirlenmesi zaruridir.

“EMEKÇİLERİN TEMSİLCİSİ OLACAĞIZ”
Asgari ücretin beklentilere ve ülkemizin gerçeklerine denk düşecek bir şekilde artırılması ve her konuda Avrupa birliğini geçmekte olduğumuz gibi asgari ücret konusunda da aynı sınırlarda yer almakta işçilerin hakkıdır. Ülkemiz Covid-19 sebebiyle olağanüstü bir dönemden geçmekte ve Hükümetimiz çalışma hayatına yönelik önlem ve tedbirleri hayata geçirmiş olsa da özel sektörde çok bir yaptırımı olmamaktadır. Tüm Gıda iş Sendikası Ailesi olarak emekçilerin temsilcisi olacağız. Tüm emekçilerimizin cenabı Allah yar ve yardımcısı olsun.”

Editör: Mahmut Beyaz