31 Mart yerel seçimleri için çalışmalarını memleketi Kahramanmaraş’ta tüm hızıyla sürdüren, bu kapsamda da sendikalardan, vakıflara, STK’lardan derneklere kadar birçok kuruluşu ziyaret eden AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mahir Ünal, seçim çalışmaları kapsamında Ziraat Odası’nı ziyaret etti. Cumhur İttifakı Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Hayrettin Güngör’ün de eşlik ettiği ziyarette AK Parti heyetini Ziraat Odası Başkanı Mehmet Çetinkaya karşıladı. Çiftçilerin yoğun katılım gösterdiği ziyarette konuşan Ünal, tarımda bir takım eksikliklerin olduğunu ancak bu eksiklikleri gidermek adına çalıştıklarını vurguladı. Hükümetin tarıma çok ciddi destekler aktardığına dikkat çeken Ünal, sorunların AK Parti tarafından kısa bir süre içerisinde çözüleceğini söyledi. Ünal, konuşmasının ardından soru-cevap bölümünde çiftçilerin sorun, öneri ve taleplerini dinledi.

“HENÜZ DAHA KAT ETMEMİZ GEREKEN ÇOK MESAFE VAR”

Tarımda henüz kat etmeleri gereken çok mesafenin olduğuna vurgu yapan Ünal, “Hayrettin Güngör yerel kalkınmanın ne anlama geldiğini, belediyeciliğin ne anlama geldiğini bilen ve Türkiye’de de bu konumda en deneyimli kişilerde bir tanesi. Cumhurbaşkanlığı Yerel Yönetimler Politikalar Kurulu üyesi olması hesabıyla da Cumhurbaşkanımız ile doğrudan çalışan bir Belediye Başkanımız olacak ki bu son derece kıymetli. Biz AK Parti olarak yerel kalkınmayı sadece sanayi olarak algılamıyoruz. Yerel kalkınmayı aynı zamanda tarım üretimi olarak da algılıyoruz. Ama Türkiye’de maalesef bizim tarım alanında çiftçilerimiz ile olan ilişkimizde üretim ve pazarlama aşamasında henüz daha kat etmemiz gereken çok mesafe var. Biz AK Parti olarak Ziraat Mühendislerinden oluşan tarım danışmanları ve tarımın teknolojik ayağını oluşturmamız ve uydu denetimi ile ürün havzalarının belirlenip bu havzalarda ekilecek ürünün pazardaki payına kadar planlanması için uzunca bir süredir bir çalışma gerçekleştiriyoruz. Bu işin öncelikli olarak havza yönetimi ile ilgili olduğu, ürün planlaması ile ilgili olduğu ve bu ürün planlamasının da pazar ve pazar payı ile ilgili olduğunu uzunca bir zamandır konuşuyoruz. Ama bizim de tabi çok derin alışkanlıklarımız var” şeklinde konuştu.

“DEVLET TARIMA CİDDİ ANLAMDA DESTEK AKTARIYOR”

Devletin tarıma ciddi anlamda destek aktardığını ifade eden Ünal, sözlerinin devamında şöyle konuştu: “Ben de bir çiftçi çocuğuyum. Ben de uzunca bir süre tarla suladım, çit sürdüm, pancar çektim. Kantarda pancar sırasına girdim. Bunların ne anlama geldiğini bilen bir insanım. Ama bizim eski alışkanlıklarımız devam ettiği sürece bizim özellikle modern tarım konusunda yaşadığımız sıkıntılar var. Yine destekler konusunda sizlerin yaşadığınız bazı sorunlar var onları biliyorum. Devlet tarıma ciddi anlamda destek aktarıyor. Ama ben bütün bu noktalarda tek bir şeye bakıyorum. Baktığım şey şu bir sorun yaşandığında bu sorunu çözme kapasitesi var mı yok mu? Yani sağlıkta, eğitimde, ulaşımda, tarımda diyelim ki bir sorun yaşıyoruz bu sorunu çözme kapasitesi siyasi iradede var mı yok mu? Bu konu önemli. Bizim tabi ki sorunlarımız olacak. Tabi ki sıkıntılarımız olacak. Üründen kaynaklanan, pazardan kaynaklanan, doğal afetten kaynaklanan bir sürü sorun olacak. Önemli olan bu sorunları ortadan kaldırmak değil çünkü sorun her zaman olacak. Önemli olan bu sorunları çözme kapasitesidir. Şimdi dönüp baktığımızda bu sorunları çözme kapasitesi olan tek bir siyasi parti var o da AK Parti. Eleştirebiliriz, belli konularda şu şöyle olsa daha iyi olabilirdi diyebiliriz. Ama istişare yapan, dinleyen ve bu sorunları çözmek için gayret eden bir siyasi parti var. Diğer tarafta da maalesef sorunları derinleştirmek, sorunları kriz haline getirmek ve bu krizden de beslenmeyi siyaset zanneden karşı taraf var.”

“CUMHUR İTTİFAKI İLE BİRLİK VE BERABERLİK İÇERİSİNDE YÜRÜYORUZ”

Ziyarette konuşan bir diğer isim ise Cumhur İttifakı Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Hayrettin Güngör oldu. Cumhur İttifakı ile birlik ve beraberlik içerisinde yürüdüklerini dile getiren Güngör,Ben hem çiftçi bir babanın oğluyum hem de çiftçilik yaptım. Gem sürmeden patoza kadar hepsini çok iyi biliyor. Allah nasip etti ve oralardan kalktık doğup büyüdüğümüz şehre Büyükşehir Belediye Başkan Adayı olarak geldik. İki gün sonra sandığa gidiyoruz ve hasadı toplamak istiyoruz. Şimdiye kadar sahada çok gezdik her alanda bulunan hemşerilerimiz ile sohbet etme imkânı bulduk ve sürekli olarak onların sıcak karşılamaları ile karşı karşıya geldik. Bu seçimin iki önemli boyutu vardır. Birincisi hem ilçelerde hem de büyükşehirde belediye başkanları seçeceğiz. Cumhur İttifakı ile birlik ve beraberlik içerisinde yürüyoruz. AK Parti belediyelerdeki başarısı ile ortaya çıkan bir partidir. Gerek merkezi yönetimlerde gerekse belediyelerde önemli başarıları vardır. Biz bir tecrübenin ekmeğiyiz. Türkiye’de bulunan 30 Büyükşehir’in adaylarına baktığımız zaman İstanbul adayımız Başbakanlık yapmış, öncesinde belediyecilik yapmış ve son olarak Meclis Başkanlığı yapmış bir adayımız var. Ankara’ya baktığımızda 25 yıllık Belediye Başkanlığı tecrübesi, Parti Genel Başkanlığı ve Bakanlık yapmış bir adayımız var. Adaylarımızın hangisine bakarsak bakalım bu alanda bilgisi ve tecrübesi son derece yüksek, Belediye Başkanlık görevini hakkıyla yapacak adaylarımız mevcut” diye konuştu.

“YEREL KALKINMANIN BİRKAÇ BOYUTU VARDIR”

Yerel kalkınmanın birkaç boyutunun olduğundan bahseden Güngör, şunları kaydetti: “AK Parti ve Cumhur İttifakı olarak bir yola çıktık. Bizim buradaki Büyükşehir ve ilçe belediyelerin uyumu son derece önemli. Cumhur İttifakının adayları ile önemli bir uyum yakalamış olacağız. Bu uyum hükümet sistemi ile de uyumlu bir şekilde çalışma anlamına geliyor. Hizmetlerin daha etkin bir şekilde yürütülmesi daha fazla iş ve daha fazla aş anlamına geliyor. Ben 30 yıla yakın her zaman yerel yönetimlerin içerisinde bulundum. Büyükşehir kanununun bütün süreçleri içerisinde yer aldım. Kahramanmaraş’ın da içerisine dahil olduğu Büyükşehir sayısı 30’a çıktığında Büyükşehirlere bir görev daha yüklendi o da tarım ve hayvancılığa destek olmaydı.  Yerel yönetimlerin bir görevi de yerel kalkınmaya destek olmaktır. Yerel kalkınmanın birkaç boyutu vardır. Ticaret sahalarının genişletilmesi, altyapının oluşturulması, OSB alanlarının oluşturulması, Esnaf ve sanatkârlara özgü alanların alt yapısının geliştirilmesi gibi boyutlar.”

“YEREL KALKINMANIN BİR AYAĞI DA KIRSAL KALKINMADIR”
“Yerel kalkınmanın bir ayağı da kırsal kalkınmadır” diyen Güngör, “Kırsal kalkınma dediğimizde akla tarım ve hayvancılık geliyor. Tarım ve Hayvancılıkta ana sorumu merkezi idare olmasına rağmen bu kanun çıktığında hem Büyükşehir belediyelerine hem de ilçe belediyelerine tarım ve hayvancılığı destekleme görevi verilmiştir. Büyükşehir Belediye Başkanlığı sorumluluğu biz üstlendiğimizde tarım bakanlığımız ve buradaki teşkilatları ile iş birliği içerisinde yöremize özgü tarım ve hayvancılığa destekler konusunda büyük destekçi olacağız. Bu konuda yöremize özgü bazı tarım ürünlerinin coğrafi tescili önemli bir husustur. Ürettiğimiz ürünün katma değeri yüksek olmalı” şeklinde konuştu.

“PAZAR GÜNÜ EN BÜYÜK DESTEĞİ VERECEĞİNİZDEN HİÇ ŞÜPHEM YOK”

Güngör, son olarak sözlerine şunları ekledi: “Biz bu topraklarda binlerce yıldır yaşıyoruz ve kadim bir tarihimiz var. Bu topraklara karşı sorumluluklarımız var. Bizim için her seçimin ayrı bir önemi olduğu gibi bu seçimin de büyük bir önemi vardır. Bir Belediye Başkanı seçeceğiz ama aynı zamanda Cumhur İttifakı için de başka bir anlam ifade ediyor. Özetle; Türkiye önemli kazanımlar elde etmiştir, Türkiye’de önümüzdeki 4 yıl içerisinde bir seçim olmayacak ve istikrar devam edecek gibi anlamlar ifade ediyor. Türkiye’nin daha da büyümesi ve gelişmesi için buna ihtiyacımız vardır. Tüm ülkenin ve tüm Kahramanmaraşlıların bu bilinçle oy kullanacaklarından hiç şüphem yok. Pazar günü en büyük desteği vereceğinizden hiç şüphem yok.”

“ÜMİT EDİYORUZ Kİ TARIM VE HAYVANCILIK HAK ETTİĞİ DEĞERİ BULUR”

Ziraat Odası Başkanı Mehmet Çetinkaya, şunları söyledi: “Zorlu bir seçim sürecinin artık son günlerine girildi. Değerli Bakanımız Mahir Ünal, bu yoğun çalışma süreci içerisinde bizlere, çiftçilerimizin talep ve önerilerine vakit ayırarak fikir alışverişinde bulunmak amaçlı bizleri ziyarete geldiler. Çiftçiler olarak önümüzdeki üretim sezonu için üretilen ürünlerin gerçek değerinde, çiftçimizin hak ettiği şekilde satılabilmesi için Bakanımızdan bir ricada bulunuyoruz. Çiftçinin üretimden asla vazgeçirilmemesi ve tarıma olan desteğin her geçen gün artması gerekiyor. Savunma sanayimiz, silahımız olabilir ama gıdamız olmazsa olmaz. Çanakkale’de bunun en büyük örneğini yaşamışız. Ümit ediyoruz ki Tarım ve hayvancılık bu ülkede hak ettiği değeri bulur.”

Ünal ve beraberinde Cumhur İttifakı Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Hayrettin Güngör ile diğer parti mensupları, Ziraat Odası’ndaki ziyaretin ardından sırasıyla Semerkand Derneği, Kafkas Kültür Derneği, İhya Vakfı, Hayır ve İnsan Vakfı ile Kahramanmaraş Baro Başkanlığı’nı ziyaret etti. Ünal, ziyaretlerinin ardından temaslarda bulunmak üzere Elbistan’a hareket etti.

Haber: Emre Akkış/ Ahmet Güneçıkan

Editör: Mahmut Beyaz