Zengin mutfak kültürüne sahip Kahramanmaraş'ta geleneksel lezzetlerin başında gelen ve vatandaşların sabah akşam tükettiği paça çorbası, özellikle kış aylarında içeriğindeki vitamin ve mineraller nedeniyle "doğal antibiyotik" olarak tanımlanıyor. Dondurmasının yanı sıra kendine has yapımıyla meşhur olan paça, şehir ve bölge halkı tarafından da sık bir şekilde tüketiliyor. "Dondurma kenti" olarak bilinse de zengin mutfak kültürüne de sahip Kahramanmaraş'ta, paça çorba geleneği asırlardır sürüyor. Kentin tarihi sokaklarında ve ana arterlerdeki işletmelerde ustalar, sabah akşam özenle hazırladıkları paçaları müşterilerine servis ediyor. Kentte sabahın ilk ışıklarıyla başlayan paça çorba telaşı, akşam geç saatlere kadar devam ediyor.  Öte yandan paça çorbasının dünyanın başına büyük bir sorun açan Covid-19’a karşı da caydırıcı bir özelliği bulunuyor. Bağışıklığı güçlendirmesinden ötürü Covid-19’a yakalanma riskini azaltan paça çorbası, bu detayıyla bir kez daha cezbediyor. 

BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNİ GÜÇLÜ TUTUYOR
Konuyla ilgili konuşan Paça Ustası Nizam Çuhadar, şunları söyledi: “Kellelerimiz geldiği zaman onları ıslıyoruz. Bir gün boyunca kellenin kanının gitmesi için uğraşıyoruz. Kelleleri tekrardan yıkayıp kazanımıza bırakıyoruz. İçerisine patates, soğan, limon atıyoruz. Yaklaşık 6 ila 8 saat arasında pişiriyoruz. Daha sonra suyunu ayırıyoruz. Ardından kellemizi ayıklıyoruz. Tekrardan bunu tiftikleyip satmaya hazır hale getiriyoruz. Bunun yanında acı sosumuz var, sumak ekşimiz var bunları sarımsakla beraber karıştırıyoruz. Bu karışımları yaptığımız zaman ortaya Maraş paçası çıkıyor. Paça en başta bağışıklık sistemini güçlü tutuyor.

ENERJİ VERİCİ ÖZELLİĞİ İLE ZİNDE TUTUYOR
Kırıklara, grip, nezle gibi kış hastalıklarına çok büyük etkisi oluyor. Enerji verici özelliği bulunduğu için zinde tutuyor. Paçayı haftada 3-4 defa yediğiniz zaman bağışıklığınız yüksek kalıyor ve bu durumda da Covid-19’a karşı yakalanma riskini azaltıyor. Paçamızın içine dana etini asla karıştırmıyoruz. Bunun yanında acı ve ekşimiz var. Kahramanmaraş’ın kendine has karışık, usta işi hepsinden karışık paçamız var. Paçaların içinden en güzeli bu olur. Özellikle ayak paça yaşlılarda diz kapağındaki sıvı kaybına çok iyi geliyor. Paçanın her türlü faydası var.”

PAÇA ÇORBASININ FAYDALARI NELERDİR?
Dana, koyun, kuzu gibi belirli büyükbaş hayvanların sakatatından yapılan paça çorbasının en çok tüketilen çeşitleri kelle paça veya ayak paçadır. Paça çorbası, antibiyotik özelliği taşıyan antibiyotik özelliği taşıyan nadir çorbalardan biridir. Şifa kaynağı, kolajen deposu paça çorbasının faydaları nedir diye bakacak olursak; Yapısındaki kolajen, vitamin ve mineraller sayesinde bağışıklık sisteminizi etkili bir şekilde güçlendirir. Hastalıklara ve enfeksiyonlara karşı vücudunuzu korumaya yardımcı olur.

Omega-3 bakımından da zengin olan paça çorbası, beyinsel gelişimi ve zihin sağlığını korur.

Düzenli ve yeterli miktarda paça çorbası tüketimi, soğuk algınlığı, nezle ve grip gibi hastalıklara karşı sizi iyi bir şekilde koruyabilir.

Limon, sirke ve sarımsak ilave edilen bu leziz içecek, adeta bir antioksidan ve antibiyotik görevi görür.

Benzersiz besin maddeleriyle dolu olan bu çorba, cilt sağlığımızı da destekler. Paça çorbası içmek, daha parlak ve pürüzsüz bir cilde sahip olmanızı sağlar.

Gelişim çağındaki çocukların kemik gelişimine de yardımcı olan paça çorbası, aynı zamanda kas yoğunluğunu da artırabilir. Bununla birlikte, kas ve kemik ağrılarını da hafifletebilir.

Paça çorbası ise kolajen üretiminde de etkili olan mucizevi bir içecektir.

Vücuda enerji verir. Yorgunluğunuzu hafifletebilir.

Kilo alamama probleminiz varsa, paça çorbası tüketerek sağlıklı bir şekilde kilo alabilirsiniz. Bunun için günde 2 kâse paça çorbası içmeniz, kalori alımınızı artırabilir.

NEDEN PAÇA ÇORBASI İÇMELİSİNİZ?
Paça çorbası tüketmek için aşağıdaki nedenler, sizin için yeterli olabilir;

1. Kemik ve kas yoğunluğunuzu artırmak istiyorsanız,

2. Eklem ağrılarınız varsa,

3. Kilo alamamaktan şikayetçiyseniz,

4. Bağışıklık sisteminiz güçsüzse,

5. Enerjiniz çabuk tükeniyorsa,

6. Yorgunluğunuzu atmakta zorlanıyorsanız,

7. Enfeksiyon ve çeşitli hastalıklara karşı direncinizi artırmak istiyorsanız,

8. Daha parlak ve güzel görünen bir cilde sahip olmak istiyorsanız,

9. Çorba seviyorsanız ve aynı çorbaları tüketmekten sıkıldıysanız,

10. Kan değerleriniz düşükse,

11. Lezzet ve sağlık sunan bir çorba arayışı içindeyseniz,

12. Hem vücut hem de zihin sağlığınızı korumak istiyorsanız.

Haber: Emre Akkış

Editör: Mahmut Beyaz