Kış aylarının vazgeçilmez ısınma kaynağı olan sobalar şimdilerde şehir merkezlerinde neredeyse hiç kullanılmaz duruma geldi. Sobacılık mesleği de gelişen teknoloji ile eski önemini kaybetti.

Her geçen gün gelişen teknoloji karşısında, yok olmaya yüz tutan mesleklere bir yenisi eklendi. Bunlardan birisi de sobacılık. Doğalgaz kullanımının artması ile odun, kömür ve soba satan esnafın işlerinin önemli oranda azalmasına neden oldu. Şehir merkezinde bulunan evler daha önce hep sobalıydı. Kalorifer sistemli yapıların çoğalması, elektrik sobaları, güneş enerji sistemlerinin kullanımının artması ve son zamanlarda doğalgazın yaygınlaşması el yapımı ve hazır soba satışlarında önemli ölçüde azalmaya neden oldu. Kahramanmaraşlı soba satıcısı Enes Sümbül, “Doğalgaz yaygınlaştıkça vatandaş sobanın tozu dumanıyla uğraşmak istemediğinden işler günden güne düşüyor. Artık sobayı doğalgazın olmadığı kırsal kesim kullanıyor, şehir içinde de nostalji olsun diye alıyorlar fakat işlerin eski tadı yok” dedi.

‘ESKİ SATIŞLARDAN ESER KALMADI’

Doğalgaz gelmeden önce soba satışlarının çok olduğunu ve hatta bazı zamanlarda talepleri karşılayamadıklarını belirten Sümbül, sözlerinin devamında şunları kaydetti: “Doğalgazın gelmesiyle birlikte vatandaşlar da doğalgaz kullanmaya başladı. Bu da soba satışlarımızı önemli ölçüde düşürdü. İlçemize doğalgaz gelmeden önce kış mevsimi yaklaştığında satışlarımız çok güzeldi ve çoğu zaman da talepleri karşılamada zorlanıyorduk. Ama artık o eski satışlardan eser kalmadı. Doğalgazın yaygınlaşmasıyla birlikte her geçen yıl soba satışlarımızda büyük ölçüde düşüş yaşanıyor.” Özellikle köylerde yaşayanlarla yaşlıların bazlama gözleme yapmak için tandır sobası aldıklarını söyleyen Sümbül "Onlar da olmazsa satış yapamayacağız. Zaten soba kullananlar dar gelirli insanlar.  Onlar da yeni soba yerine eski sobalarını getirip ucuz miktarlara tamir ettiriyorlar” şeklinde konuştu.

‘ARTIK HER YERDE DOĞALGAZ VAR’
ü
Kahramanmaraş’ta soba satışlarının her geçen yıl daha da düştüğünü belirten Sümbül, bunun temel sebebinin şehrin her yerine giren doğalgaz olduğunu söyledi. Sümbül, “Kahramanmaraş’ta soba satışları her geçen yıl, her geçen gün daha da azalıyor ve yavaşlıyor. Bunun temel sebebi ise şehrin her yerine doğal gazın girmesi. İnsanlar doğalgazı sobadan daha çok tercih eder oldu. Artık her yerde doğalgaz var. İnsanlar ısınma da ve mutfaklarında doğalgazı tercih ediyorlar bu da doğal olarak soba satışlarını düşürüyor. Bu satışların düşmesindeki bir diğer etken ise piyasadaki rekabet ortamının çoğalması oldu” şeklinde konuştu.

Haber: Emre Akkış

 

Editör: Mahmut Beyaz