Özellikle alabalık üretiminde kıyı kentlerle yarışan Kahramanmaraş’ta ki balıkçılar, 1 Eylül itibariyle kalkan av yasağının sevincini yaşıyor. Av yasağının sona ermesinin ardından vira bismillah diyen balıkçılar, sezonun ilk balıklarını avlamaya başlamasıyla birlikte Kahramanmaraş Balık Pazarı’nda da hareketlilik yaşanmaya başladı. Yeni sezon balıklarının pazara gelmeye başlamasıyla fiyatların ucuzladığını vurgulayan Kahramanmaraş Balıkçılar Derneği Başkanı İbrahim Sarı, balıkların ilerleyen günlerde pazara gelmeye devam etmesini beklediklerini ifade ederek, böyle giderse balıklarında daha da ucuzlayacağını söyledi. Sarı, vatandaşların ise bu ucuzlamadan memnun olduklarını ifade etti.

DAHA DA UCUZLAYACAĞINI DÜŞÜNÜYORUZ”

İbrahim Sarı Konuşmasında şunları söyledi: “Av yasağı kalmasıyla beraber vira bismillah diyen balıkçılar sezonun ilk balıklarını avlamaya başladı. Haliyle bu durum balık fiyatlarınada yansıdı. Balık pazarımıza gelmeye başlamasıyla balıklar şu an ucuzlamaya başladı. İlerki günlerde yeni sezon balıklarımızın gelmeye devam etmesiyle daha da ucuzlayacağını tahmin ediyoruz. Fiyatlardaki etkisini söyleyecek olursak 1 kilo hamsi 30-35 liradan şu anda 25 liraya düştü. 1 kilo istavrit 35 liradan 30 lira kilo başı neredeyse 5 lira ucuzladı. Daha da ucuzlayacağını düşünüyoruz.

BALIK BOL OLDUĞU İÇİN DE HALİYLE FİYATLAR BİRAZ DAHA DÜŞTÜ

Balık bol, balık bol olduğu için de haliyle fiyatlar biraz daha düştü. Bu ucuzlama satışlarımızada etki etti. Geçen haftaya göre yüzde 50 müşterilerimizde artış var. ilerleyen zamanlarda müşterilerimizin artacağını düşünüyoruz. Ayrıca mevsimin açılmasından dolayı şehirler arası balık sevkiyatlarımız da var. Çoğunluğu Alabalık olmak üzere, bütün balıkları başka şehirlere gönderiyoruz. Antep, Osmaniye, Hatay ve Adana gibi bu tür yerlere balıklarımızı gönderiyoruz.

“ELİMİZDEN GELDİĞİ KADAR BALIK YEMELERİNİ TAVSİYE EDİYORUZ”

Balığın insanlarda bağışıklık sistemini güçlendirdiğini uzmanlar belirtiyor. Bununla ilgilide insanlarımızın en az haftada 2 defa balık tüketilmesini uzmanlar tavsiye ediyor. Bir yandan tüm dünyanın baş belası olan koronayla mücadele sürerken, bir yandan da grip virüsünün tehdit etmeye başladığı şu günlerde bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı olan balığın tüketilmesini öneriyoruz. Uzmanlar balığın bir çok şeye iyi geldiğini söylüyorlar bununla ilgilide elimizden geldiği kadar balık yemeleri yönünde tavsiye ediyoruz.

“BALIK YEME YÜZDESİNİ ARTIRMALIYIZ”

Kahramanmaraş’ta balık kültürünün pek oturmadığını aktaran Sarı, vatandaşlara sık sık balık tüketmesi noktasında önerilerde bulunurken, “Kıyılardan uzak olduğumuz için Kahramanmaraş’ta balık kültürü pek yok maalesef. Balık işi bir kültür meselesidir. Bu yüzden dışarıdan ne kadar yabancı insan girerse balık yeme yüzdesi ona göre daha çok artıyor. Bu da bizim balıkla ilgili yeterince çalışma yapmadığımızdan, balıkla ilgili daha çok bilenlere danışmadığımızdan geliyor.



 

(Haber: Abdulsamet İspir)

Editör: Mahmut Beyaz