Vaka sayılarında artış nedeniyle virüsün yayılımının önüne geçilmesi amacıyla ülke genelinde tam kapanma kuralları uygulanmıştı. Uygulanan bu tedbir kararları çerçevesinde düğün salonları da kapanmış, dünya evine girecek çiftler düğünlerini ileri bir tarihe ertelemek zorunda kalmıştı. Geçtiğimiz aylarda vaka sayılarının düşürülmesiyle tekrardan hizmet vermeye başlayan düğün salonları, çiftlerin düğününe yeniden ev sahipliği yapmaya başlarken, salonların açılmasıyla bir çok sektörde hareketlenmişti. Bu hareketliliğin mobilya sektöründe de olması beklenirken, kentteki mobilyacılar son aylarda mobilya fiyatlarındaki artışdan dolayı satışlarının durma noktasına geldiğini ifade etti. Ortalama yüzde 60’lık bir fiyat artışının olduğunu söyleyen satıcılar, özellikle asgari ücrete çalışan vatandaşların düğün masraflarının altında kalkmasının çok zor olduğunu ifade ediyor.


“İNSANLARIN ALIM GÜCÜ YOK”

Kentteki bir mobilya mağazasının satış müdürü Mustafa Sarıgül, konuyla ilgili yaptığı konuşmada şunları söyledi: Satışlar bundan 20-25 gün öncesine kadar güzeldi ama son aylarda fiyatların artmasından dolayı son 15 günden beri satışlarımız durdu diyebiliriz. Sattığımız fiyatları şu anda biz mağazalarımıza maal ediyoruz. İnsanların alım gücü yok, asgari ücrete çalışan kişi kaliteli bir paket alayım dese 40-50 bin lira. 40-50 bin liraya paket alsa 20 bin liraya da beyaz eşyası olsa bunun toplamda 60 bin lira para ediyor. Düğün masrafıyla birlikte 120 bin lira. 3-4 bin lira maaşla bir insan bunun altında nasıl kalkabilecek. 1 ay öncesinde sattığımız fiyatlar şimdi şu anki mağazalara maliyeti diyebilirim. Bundan sonrası için fiyatların ne olacağını bilemiyoruz. Fiyatlardan bahsedecek olursak bizim yatak odası ve misafir odasından oluşan paketimiz 20 bin liradan başlar yaklaşık 80 bin liraya kadar çıkar.” Ayrıca Sarıgül, mobilya alacak vatandaşların mobilyanın garantili olmasına ve ahşabının kaliteli olmasına dikkat etmeleri gerektiğini söyledi.

“SATIŞLAR BEKLEDİĞİMİZ GİBİ DEĞİL”

6 yıldır sektörün içerisinde bulunan Hassan Durmaz ise şu ifadelere yer verdi: “Düğün salonlarının açılması bizleri etkilemedi. Şu anda işlerimiz durgun. Bu durgunluğun sebebi ise fiyatların fazlaca artması. Son bir ay içerisinde satışlara baktığımız zaman fiyatlarda yüzde 100’lük bir artış var. Şu anda bizim normalde iş zamanımız. Bu yaz sezonu; 7,8, 9. aylar mobilyanın tam satış zamanı ama şu anda satışlar beklediğimiz gibi değil. Çok kötü. Koltuk takımıları 4 bin 500 TL’den 6 bin liraya kadar satıyoruz.

Haber: Abdulsamet İspir

Editör: Mahmut Beyaz