Dünya tarihinin gördüğü en büyük kahramanlık destanlarından biri olarak tarihe geçen Büyük Taarruz ve Başkomutanlık Meydan Muharebesi, 30 Ağustos’ta zaferle sonuçlanmış ve Türk tarihinin en önemli dönüm noktası olmuştur. Türkiye Cumhuriyeti’nin temellerinin sağlamlaştığı ve sadece Türk tarihine değil dünya tarihine yön veren zafer, gösterdiği millet olma bilinciyle düşman ordularına karşı tek yürek olarak Anadolu’nun direniş meşalesini yakan Kahramanmaraş’ta bir başka yaşanıyor. 30 Ağustos Zafer Bayramı ve Türk Silahlı Kuvvetleri Günü’nün 99. yıl dönümü, tüm yurtta olduğu gibi Kahramanmaraş’ta da coşkuyla kutlandı. Kutlamalar, sabah saatlerinde Atatürk Anıtı’na çelenk bırakılması ile başladı. Devlet erkânı ve protokol mensupları sonrasında ise Şeyh Adil Mezarlığı’nda bulunan şehitliğe geçti.

Kahramanmaraş Valisi Ömer Faruk Coşkun’un şehitlik defterini imzalanmasının ardından saygı duruşu ve saygı atışı gerçekleştirildi. Şehitlerin mezarları ziyaret edilirken, dualar edildi. Kutlama programları buradan Kahramanmaraş Valiliği’ne taşındı. Kahramanmaraş Valiliği makamında tebrikleri kabul eden Vali Ömer Faruk Coşkun, ziyaretçileriyle törenin yapılacağı alana geldi. Vali Ömer Faruk Coşkun, Garnizon Komutanı Tuğgeneral Mehmet Emin Terzioğlu ve Büyükşehir Belediye Başkanvekili Hanifi Toptaş, askeri araçla programa katılan kıtaların ve halkın bayramını kutladı. Zaferin anısına öğrenciler tarafından şiirlerin okunduğu program asker, polis ve gazilerin tören geçidinin ardından sona erdi.

“AZİZ MİLLETİMİZİN 30 AĞUSTOS ZAFER BAYRAMINI KUTLUYORUM”
Zafer Bayramı’nın öneminden bahseden Kahramanmaraş Valisi Ömer Faruk Coşkun, konuşmasında şu ifadelere yer verdi: “30 Ağustos Zaferi, önemli bir askeri başarı olmasının yanında vatan ve millet sevgisinin, milletimizin sarsılmaz azminin, sahip olduğu üstün iradenin ve güçlü birlikteliğinin de unutulmaz sembolüdür. 26 Ağustos 1071'de Malazgirt Meydan Muharebesi'nde kazandığı zaferle Anadolu'yu vatan yapan milletimiz, yine bir 26 Ağustos günü başlattığı ve 30 Ağustos 1922'de kazandığı zaferle, Anadolu'nun ebediyen Türk yurdu olarak kalacağını tüm dünyaya haykırmış ve ilelebet payidar olacak Türkiye Cumhuriyeti'nin de inşa sürecini başlatmıştır. Tarih boyunca gücünü; birlik, beraberlik ve kardeşliğinden alan milletimizin sahip olduğu mukaddes değerler etrafında oluşturduğu bu kenetlenme anlayışı ve Büyük Taarruz Ruhu, şimdiye kadar olduğu gibi bundan sonra da karşılaşacağımız badireleri aşmamızda en büyük güvencemiz olacaktır. Bu duygu ve düşüncelerle, başta Başkomutan Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları olmak üzere, bu toprakları bizlere vatan yapan tüm ecdadımızı, bugüne kadar mukaddes değerlerimiz uğruna canını feda eden aziz şehitlerimizi ve kahraman gazilerimizi, rahmet, minnet ve şükranla anıyor, Şanlı Ordumuzun ve Aziz Milletimizin 30 Ağustos Zafer Bayramını kutluyor, saygılarımı sunuyorum.”

“BÜTÜN YURDUMUZUN, ÜLKEMİZİN BAYRAMINI TEBRİK EDİYORUM”

AK Parti Kahramanmaraş Milletvekili Ahmet Özdemir, şunları söyledi: “Tüm yurdumuzun 30 Ağustos Zafer Bayramını tebrik ediyorum. Bu bayram münasebetiyle vatanımızın bekası için canını feda etmiş başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk, silah arkadaşları, kurtuluş savaşı şehitlerimiz, 15 Temmuz şehitlerimiz, ülkemizin güvenliğini sağlamaya çalışırken şehit olmuş bütün kardeşlerimizi rahmetle minnetle yâd ediyorum. Gazilerimize sağlıklı uzun ömürler diliyorum. Ülkemizin yarınları için çalışan şu anki güvenlik güçlerimize de güç kuvvet diliyorum. Bütün yurdumuzun, ülkemizin bayramını tebrik ediyorum.” 

“BUGÜN BİR DESTANIN YIL DÖNÜMÜ”
Onikişubat Belediye Başkanı Hanefi Mahçiçek, şunları kaydetti: “Bugün bir destanın yıl dönümü. Ülkesi işgal edilmiş ordusu dağıtılmış hemen hemen her bölgesi mandacıların işgali altında kalmış bir ülkenin yeniden küllerinden doğarak o mandacıların o işgalcilerin boyunduruğu altında yaşamanın mümkün olmadığını gösteren gerçek bir destan. Türk milletinin o işgalcilere karşı ülkesini savunduğu ve o işgalden kurtardığı çok önemli bir tarih. Bugün de bunun 99. yıl dönümü. Bu destanı yazan başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere o gün şehit olan daha sonra bu ülke için şehit olan, gazi olan ve sonradan rahmetli olan bütün şehitlerimize Allah’tan rahmet diliyoruz. Bizlere düşen de bu destanı devam ettirmek, onların yürüdüğü yollardan, geçtiği yollardan devam etmek ve bu ülkeyi tam bağımsız dünya lideri ülkelerden biri yapmak. Bunun için millet olarak hep beraber çalışacağız, gayret göstereceğiz.”

SAKARYA MEYDAN MUHAREBESİYLE DÜŞMANIN TAARRUZ GÜCÜ KIRILMIŞTIR”
Tören alanında Garnizon Komutanlığı adına günün anlam ve önemine binaen konuşan İstihkâm Üsteğmen Ufuk Tan Keleş, “Büyük Atatürk’ün Samsun’a çıkışıyla başlayan milli mücadele Türk Milletinin varını yoğunu ortaya koyarak ordusuna verdiği destekle devam etmiş ve Sakarya Meydan Muharebesiyle düşmanın taarruz gücü kırılmıştır. Büyük taarruzun son safhası olan ve 30 Ağustos 1922 tarihinde zafer ile sonuçlanan başkomutanlık meydan muharebesi ise milli mücadele tarihimizde bağımsızlığın kazanılması, Türkiye’nin Atatürk’ün önderliğinde çağdaşlaşmaya yönelmesi yıkılmış bir imparatorluğun küllerinden Türkiye Cumhuriyetinin yaratılmasında bir dönüm noktası olmuştur.

“ONURLU VE EŞSİZ BİR ZAFER”
Türk Kurtuluş Savaşı en zor koşullarda, her şeyin bittiği sanılan bir dönemde, Türk milletinin ve onun kahraman ordusunun insanüstü gayreti ile dönemin en güçlü devletlerine ve onlara hizmet edenlere karşı kazanılan onurlu ve eşsiz bir zaferdir. Bu zafer Türk yurdunun bağrına dayanan hançerin milletçe sökülerek özgürlük ve bağımsızlığımızı yok etmek isteyen düşmanın dize getirilişinin destanıdır. Ebedi Başkomutanımız Atatürk ve arkadaşları tarafından her aşaması eşsiz bir deha ile planlanmış, yönetilmiş ve sonuçlandırılmış olan bu zafer, Türk ulusunun özgürlük ve bağımsızlık düşüncesini ölümsüzleştiren, Türk ordusunun gücünü komutan ve askerlerinin yiğitlik ve cesaretinin, halkının feragat ve fedakârlığının bir kez daha kanıtlandığı büyük bir destanı olmuştur” şeklinde konuştu.

Haber: Emre Akkış/Abdulsamet İspir

Editör: Mahmut Beyaz