2020-2021 Bahar yarılı 8. Döneminde ilk olarak uygulanan “Sanayi Destekli Mühendislik Uygulama Eğitimi (SMUE)”  meyvesini vermeye başladı. Bu kapsamda 3 öğrenci Kahramanmaraş Kâğıt Fabrikasında, 2 öğrenci ise KİPAŞ Kâğıt işletmelerinde Kahramanmaraş fabrikasında Sanayi Destekli Mühendislik Uygulama Eğitimi dersini 15 hafta süreyle uygulamalı olarak aldı. Mühendislerin iş ortamında yetişmesine, özgüven sağlamasına ve mezun olmadan iş bulma imkânı gibi hususlarda önemli katkılar sağlayan program kapsamında, 2 öğrenci Kahramanmaraş Kâğıt Sanayiinde Orman Endüstri Mühendisi olarak iş hayatına adım attı.

UYGULAMA BAŞARIYA ULAŞMIŞTIR”
Konuyla ilgili konuşan Orman Mühendisliği Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hasan Serin, şunları söyledi: “Fakültemizin ilk SMUE uygulama stajı başarılı bir şekilde tamamlanmıştır. Bu stajın başarılı bir şekilde yürütülmesine katkı veren KİPAŞ ve KMK kurum yönetimi ve çalışanlarına teşekkür ederiz.”

“4 YIL ÖNCE BAŞLADIĞIMIZ SÜRECİN İLK UYGULAMASINI 1 ŞUBAT’TA BAŞLATTIK”
Orman Endüstri Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ahmet Tutuş, şunları kaydetti: “Öğrencilerimiz son sınıfa geldiği zaman bir ikilem içerisinde kaldıklarını, bir çıkmaza düştüklerini gördük. Öğrencilerimiz dördüncü sınıfa geldikleri zaman hangi alanda çalışmaları noktasında tereddütler yaşadıklarını ve özgüven eksikliği olduğunu söylediler. Tabii biz öğrencilerimize destek olmaya çalıştık ama dördüncü sınıfın sonunda bir kararsızlık öğrencilerimize kayıplar yaşattı. 4 yıl boyunca aile desteği alan öğrenci daha fazla aile desteği almak istemiyor. Önceki dönemlerde biz bu ciddi endişeleri gördük ve bununla ilgili neler yapabilirizi düşündük. Daha sonra YÖK mühendislik eğitimi veren bölümlerin istedikleri takdirde Intörn mühendisliğe geçebileceğini ifade etti. Bizde bu durumun hemen sonrasında yani 2018 yılında müfredatta köklü bir değişikliğe gittik. Uygulamanın okulun 4’üncü sınıfın son döneminde daha yararlı olacağına kanaat getirdik. Hocalarımız dördüncü sınıfın ikinci dönemindeki derslerinden fedakârlık gösterdiler. O dönemdeki derslerin bir kısmını kaldırdık, bir kısmını da alt dönemlere aldık ve Sanayi Destekli Mühendislik Uygulama Eğitimi müfredatımıza yerleştirdik. 4 yıl önce başladığımız bu sürecin ilk uygulamasını 1 Şubat’ta başladık.

ÖĞRENCİLERİMİZİN ÖZGÜVENİ YERİNE GELDİ”
Öğrenci 3,5 yıl boyunca teorik derslerin sanayi uygulamasını bizzat yerinde görerek bir mühendislik formasyonu kattı. Diğer bir faydası özgüven problemini ortadan kaldırdı. Artık arkadaşlarımız bir ay sonunda çok memnun kaldı. Bir başka faydası 8 hafta sonra firma yetkilileri öğrencilerimizi istihdam etmek istedi. Bizim sektörümüzde askerlik çok büyük bir engeldi. Askerlik yapmayı kesinlikle işletmenin dışından içeri almazlardı. Ama bu uygulamayla bu şart tamamen kalktı. Askerlik yapmayan öğrencilerimiz daha uygulamayı bitirmeden iş teklifi aldılar.

“İSTİHDAM KONUSUNDA BÜYÜK AVANTAJLAR GETİRECEK”
Orman Endüstri Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ferhat Özdemir, şöyle konuştu: “Orman endüstri Mühendisliği Bölümünde Sanayi Destekli Mühendislik Uygulama Eğitim ilk kez bu sene yapılmıştır. Öğrencilerimizin gelecekle ilgili endişe ve kaygılarının bu eğitim yöntemi ile ortadan kalktığını söyleyebiliriz. Yakın zaman da tüm mühendislik ile ilgili bölümlerde bu eğitim sisteminin uygulanacağını ve hatta süresinin bir dönemden daha fazla olacağını düşünüyorum. Bu bir başlangıç zamanla bu eğitim sisteminin gelişmesi kaçınılmaz olacaktır. Teorik ağırlıklı eğitim alan öğrencilerimiz sanayi uygulaması pratiği ile eğitimlerini harmanlayarak bilgilerini pekiştirmekte ve üniversite –sanayi uyum sürecini aşmaktadırlar. Bu eğitim ile öğrencilerimiz mezun olduktan sonra ne ile karşılaşacaklarını görecekler ve eksikliklerini tespit etme açısından kendilerine birçok fayda sağlayacaklardır. Daha özgüvenli, çalışma disiplini ve ortamına daha kolay uyum sağlayan, daha üretken olmaya hazır hale geleceklerdir. İşletmenin ve kendilerinin beklentilerini kıyaslama şansına sahip olacaklardır. Günümüzde öğrencilerimizin en büyük sorunlarından bir tanesi işe girme ve gelecek kaygısıdır. Bu eğitim esnasında bu problemin aşılması ve “istihdam edilme” konusunda büyük avantaj elde edeceklerdir. SMUE eğitimi işletme ve öğrenci arasında karşılıklı talepleri için bir köprü olacaktır. İşe en doğru ve faydalı kişinin alınması konusunda büyük fayda sağlayacaktır. İstihdamın gerçekleşmesine neden olan önemli bir araç olacaktır.

“STAJ BİTİMİ SONRASI İŞE KABUL EDİLDİK”
Öğrenci Emre Can Akar, “Sanayi Destekli Mühendislik Uygulama Eğitiminin 15 haftalık sürecinin sonunda aklımızdaki birçok sorulara cevap bulduk. Bu süreçte okulda gördüğümüz teorik bilgilerin üzerine sahayı görerek pratik bilgileri dâhil ettik. Bu stajın bizlere en önemli katkısı kâğıt sektörünün üretimdeki iş akışını yakından takip etmemiz oldu. Aynı zamanda çalışanlarla olan diyaloglarımızı pekiştirerek bu sektöre hazır hale geldik. Bölümden mezun olduktan sonra ne yapacağız? Sorusuna cevap bulduk. SMUE stajı süresince gösterdiğimiz üstün çabalarımız sonucunda, staj bitimi sonrası işe kabul edildik. Bu süreçte bizden desteklerini esirgemeyen KSÜ Orman Fakültesi, Orman Endüstri Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ahmet Tutuş’a ve Kahramanmaraş Kâğıt Fabrikası Üretim Şefi Umut Sakçılar’a teşekkürlerimizi sunarız” şeklinde konuştu.

“UYGULAMA İLE ARTIK SEKTÖRLERDE DAHA EMİN ADIMLARLA İLERLEYECEĞİZ”
Bir diğer öğrenci Büşra Yılmaz ise, “Orman Fakültesi’nde bir ilk olarak Orman Endüstri Mühendisliği Bölümü’nde uygulanan Sanayi Destekli Mühendislik Uygulama Eğitimi‘nin (SMUE ) ilk öğrencisiyim. Bu kapsamda KİPAŞ Kâğıt İşletmeleri’nde 15 hafta süre ile almış olduğum eğitim, okuldan edindiğim teorik bilgiyi pekiştirmeme yardımcı oldu. Mesleğimin kişisel özelliklerime uygun olduğunu anlamama yardımcı olup, kendime ve çalışma ortamına olan güvenimi artırdı.  Sektörün öncüleri rolünde olan KİPAŞ Kâğıt İşletmeleri’nde bu eğitimi almış olmanın, fakültelerin sanayi ile öğrencilere bu fırsatı sağlamaları edilebilecek en iyi tecrübe olarak bakıyorum. Bu uygulamayla biz öğrenciler, meslek hayatında davranma şekli, çalışma şekli, toplum ilişkileri, kariyer planı ve en önemlisi iş istihdamı olarak birçok artı sağladı. Bu imkânı bize sağladıkları için Orman Endüstri Mühendisliği Bölümü hocalarıma, KİPAŞ Kâğıt İşletmeleri’ ne ve danışmanlarıma içten teşekkür ederim. Bilimin temeli fakültelerle ve teknolojinin peşinde firmalarla yapılan bu uygulama ile artık sektörlerde daha emin adımlarla ilerleyeceğiz” ifadelerini kullandı.

Haber: Emre Akkış

Editör: Mahmut Beyaz