Çin’in Wuhan kentinde ortaya çıkan ve kısa bir süre içerisinde tüm dünyayı etkisi altına alan Yeni Tip Koronavirüs (Covid-19) salgını insanlığın sağlığını tehdit etmeye devam ederken, bu süreçte kuşkusuz sağlıklı beslenme başta olmak üzere birçok üründe doğala yönelim başladı. Bu kapsamda geçmişten günümüze mutfakta en çok tercih edilen eşyalardan olan bakır mutfak eşyalarına yönelim arttı. Kahramanmaraş’ta bakırcı ustası Orhan Kavasoğlu, fabrikasyon ürünlerin piyasa çıkmasının ardından bakırcı ustalarının giderek azaldığına dikkat çekerken, çoğu sanatkârın başka iş dallarına yöneldiğini söyledi.

“EL EMEĞİ İLE YAPILAN ÜRÜNÜ UZUN YILLAR KULLANABİLİRSİNİZ”
Kavasoğlu, konuşmasının devamında şunları söyledi: “Bakırcılık önceleri Kahramanmaraş’ta en önemli gelir kaynaklarından biriydi. Yıllar geçtikçe fabrikalar özellikle çelik tencereler başta olmak üzere seri üretime geçince bakırcılık sanatı da ister istemez geriledi. El emeğiyle yapılan ürünleri çok uzun yıllar kullanabilirsiniz, fabrikasyon ürünler ise çok uzun ömürlü olmuyor. Dolayısıyla insanlar ucuzuna kaçtığı için sanatkârlar da yaptığı işin karşılığını alamayınca ayakta durması güçleşti.

“LEZZET FARKI VAR”
Pandemide bakır mutfak eşyalarına olan ilgi arttı. Bakır tencerede pişen yemeğin lezzeti ile çelik tencerede pişen yemeğin arasında çok fark var. Pandemi döneminden sonra insanımızın bakıra karşı olan rağbeti arttı. İnsanımız masraftan kaçınmamak için bakır mutfak malzemelerini kalaylatması lazım. Genelde pilav tencereleri, yemek tencereleri, kahve cezveleri, yoğurt bakraçları daha çok satılıyor. Vatandaş elinde bulundurduğu bakır mutfak eşyalarını kalaylatıp kullanmaya başladı. Bakır tencerelerde pişirilen yemeklerin sağlıklı olduğundan dolayı bakıra yönelim var.”

Haber: Emre Akkış

Editör: Mahmut Beyaz