Uzun kış sezonunda işleri neredeyse durma noktasına gelen ve akabinde araya Ramazan ayının girmesiyle de işleri daha da durgunlaşan galerici esnafının imdadına tatilciler yetişti. Yaz aylarının yaşandığı şu günlerde tatil sezonunun da başlamasıyla hareketli günler geçiren galerici esnafı, piyasadaki son durumu Manşet Gazetesi’ne anlattı. İşlerin geçen yıla oranla daha iyi olduğunun altını çizen esnaf, bunun yanında piyasada ki sıkıntılardan da bahsetti. Özellikle son yıllarda ek iş olarak araç alım satımı yapan kişilerin bir hayli arttığına dikkat çeken galerici esnafı, bu durumun galericileri oldukça rahatsız ettiğini ve ortada olan bu sıkıntının bir an önce çözülmesi gerektiğini vurguladı. Yıl başında sıfır kilometre otomobillere gelen ÖTV zammının 2’nci el araç piyasasını da yükselttiğini ifade eden galerici esnafı, buna rağmen araçlara olan talebin fazla olduğunu kaydetti.

İşte Oto Galericiler Sitesi esnaflarıyla yaptığımız görüşmenin ayrıntıları…

TALEP FAZLA”
Oto Galericiler Sitesi Köklü Otomotiv’in sahibi Murat Köklü
Şu anda Galericiler sitesinde işlerimiz çok olmasa da biraz hareketli durumda. Ramazan ayında oruç tuttuğumuz dönemlerde işlerimiz sakindi. Ancak özellikle Ramazan Bayramı sonrasında işlerimiz daha da açıldı. Burada bir hususa dikkat çekmek istiyorum. Galericilik sektöründe bu dönemler bir enteresanlık oluyor. Yani işlerimiz birazcık hareketlense biz bu kez piyasa da temiz diye nitelendirdiğimiz araç bulamıyoruz. İşlerimiz genelde çok durgun geçiyor. Örnek verecek olursak, geçen kış işlerimiz oldukça durgundu. Durgundu ama yine de ufak tefek araç satıyorduk. Kış sezonunda elimizde birçok araç vardı ama araçların yine birçoğunu sattığımız için şu gün itibariyle elimizde fazla araç kalmadı. Allah’a hamt olsun aylık ortalama 5 araç satıyoruz. Tabii bu aydan aya da değişiyor. Yani aylık bir tane araç satan da var 10 tane satan var. Şu an 2’nci el otomobil fiyatları yüksek. Bunun sebebi ise piyasanın hareketli olmasıdır. Bunun yanında tatil dönemi olması araçların fiyatlarını haliyle yükseltiyor. 2’inci el otomobile talep fazla.

GAYRİ RESMİ GALERİCİLİK YAPAN KİŞİLER CANIMIZI SIKIYOR”
Oto Galericiler Sitesi Volkan Otomotiv’in sahibi Rıfat Aslantürkiyeli
Şu an 2’inci el otomobil sektöründe piyasa normal şekilde seyrediyor. Yani ne iyi ne de kötü bir şey diyemiyorum. İşlerimiz şu an kışa göre iyi durumda. Kıştan çıktıktan sonra zaten akabinde hemen Ramazan ayına girdik. Ramazan ayına girdiğimiz de dolayısıyla işlerimiz yine durgunlaştı. Ancak yaz sezonuna girmemizle beraber işlerimiz hareketlendi. Galericiler olarak işlerimizden şu an için mutluyuz. Araç fiyatları sıfır kilometre araçların ÖTV zammından dolayı yüksek. Mesela sıfır kilometre alacağınız araçta 5 bin ila 10 bin TL arasında ÖTV zammı ödüyorsunuz. Şu an biz elimizdeki araçları koruyamıyoruz. Ucuz satıyoruz, pahalıya alıyoruz. Bir de piyasada gayri resmi galericilik yapan kişiler dolaşıyor. Bunların önüne geçilmesi lazım. Mesela ben notere satış vermek için gittiğimde arkamda sıra bekleyen 30 tane adam da satış için sıra bekliyor ve hiçbiri galerici esnafı değil.

İŞLERİMİZ GÜZEL GİDİYOR”
Oto Galericiler Sitesi Ozanlar Otomotiv’in sahibi Adem Kar
Şu anda galericilik sektörü hareketli günler yaşıyor. Ama bu işi bilende yapıyor, bilmeyen de yapıyor. Bir aracı olanda galericiyim diyor, 10 aracı olanda galericiyim diyor. Ortalıkta vergi vermeden galericilik yapan birçok kişi var. Bu da bizim galericiler olarak canımızı çok sıkıyor. Bunlara bir çözüm bulunması gerekiyor. Bizim burada aldığımız veya sattığımız her araç için vergi ödüyoruz. Maliyede giriş-çıkış kayıtları var. Ama kişi vergi vermeden bizden daha çok kazanç sağlıyor. Mesela kişi öğretmen, polis veya memur her neyse ek olarak araç alıp satıyor ve bir nevi bizim işimize engel oluyor. Bu konulardan galericiler olarak çok şikâyetçiyiz. Ama yine de Allah’a şükür işlerimiz güzel gidiyor. Buradan bir ekmek yiyoruz. Araç fiyatları geçen yıla oranla bu yıl biraz daha pahalı. Yüzde 5-7 gibi bir artış söz konusu.

Haber: Emre Akkış

Editör: Mahmut Beyaz