Temmuz ayının sonları itibariyle ülke genelinde birçok farklı noktada çıkan yangınlar Türkiye’nin ciğerini yakmaya devam ediyor. Özellikle Antalya/Manavgat, Marmaris ve Bodrum çevresinde günlerdir devam eden yangınlar için tüm ülke seferber olurken, MHP Kahramanmaraş Milletvekili Prof. Dr. Sefer Aycan, yangınlardan ötürü çok üzgün olduklarını ifade etti. “Orman yangınlarına baktığınız zaman birçok yerde birden başlaması, aynı bölgede 3-4 farklı yerden başlaması bu kadar çok olması sabotaj ihtimalini artırıyor” diyen Aycan, sosyal medyadaki paylaşımları da doğru bulmadığını söyledi.

“ÇOK KÖTÜ BİR DÖNEM GEÇİRİYORUZ”
Aycan, konuşmasının devamında şu ifadelere yer verdi: “Çok üzgünüz. Çok kötü bir dönem geçiriyoruz. Maalesef ülkemizin birçok yerinde yangınlarla karşı karşıyayız. Günlerdir hem orman varlıklarımız yanıyor hem hayvanlarımız telef oluyor. İnsanlarımız hayatını kaybetti. Ama daha üzüldüğüm bir konu var. Orman yangınlarının iç siyasete alet edilmesinden üzgünüz. Bunun üzerinden polemik yapılması, parti hesabı yapılması, sosyal medyadaki paylaşımlardan dolayı da çok üzgünüz. Hep birlik içerisinde olmamız, elimizden geleni yapmamız yâda yapanlara destek olmamız gerekirken buradan iç siyaset malzemesi türetmek ve provokasyonlar yapmak bence çok daha kötü.

“SABOTAJ İHTİMALİ YÜKSEK”
Orman yangınlarına baktığınız zaman birçok yerde birden başlaması, aynı bölgede 3-4 farklı yerden başlaması bu kadar çok olması sabotaj ihtimalini artırıyor. Zaten orman yangınlarının genelde nedeni insandır. Yani ormanın kendi kendine yanması çok nadir gerçekleşir. Tabii ki şartlar şu anda çok uygun. Çok sıcak bir dönemden geçiriyoruz. Bunun dışında sert rüzgârlar esiyor. Nem oranı da çok düşük. Bu tabii yangınların artmasına ve yayılmasına çok uygun ortam oluşturuyor. Ama az öncede dediğim gibi yangınların birçok noktada birden başlaması bu yangınların bize insan kaynaklı olduğunu düşündürüyor.

AMAÇ TÜRKİYE’Yİ SARSMAK”
Daha öncede ülkemizde terör örgütü orman yakma gibi olaylar gerçekleştirmişti. Özellikle turizmin yoğun olduğu bölgelerde turizmi baltalamak, Türkiye’yi sarsmak için Türkiye’nin imajını zedelemek için bu tür hareketler yapıldı. Yine böyle bir şeyin olma ihtimali yüksek. Bunun dışında tedbirsizlikten kaynaklanan, insan hatalarından kaynaklanan olaylarda olabilir.

“SOSYAL MEDYADAKİ PAYLAŞIMLARI ÇOK YANLIŞ BULUYORUM”
Sosyal medyadaki paylaşımları çok yanlış buluyorum. İğrenç bir durum. Sosyal medyada her gruptan insanlar bir şeyler yazıyor. Herkes birbirine cevap veriyor. Bunların Türkiye’ye hiçbir faydası yok. Hatta zarar veriyor. Şu anda yaşadığımız tam bir yangın terörü ve bu yangın terörünü provoke edenler ve sahiplenenler var. Ama bundan birileri de herhalde mutlu oluyor. Bu polemiklere girmemek lazım. Bizim inancımıza göre insanı öldürmekle ağacı yakmak aynı şey. Buda bir cinayet. Ne nedenle olursa olsun ormanları kasıtlı yakan herkese aynı cezanın mutlaka verilmesi lazım. Bana göre bu idamlık bir suç. Bu vatanın kaynaklarına kastetmektir.

“SABOTAJLA İLGİLİ 200 KADAR İHBAR VAR”
İçişleri Bakanlığımızın elinde ihbarlar var. Bunu değerlendireceklerini söylediler. Sabotajla ilgili 200 kadar ihbar var.  Tüm vatandaşlarımızı çok daha tedbirli olmaya davet ediyorum. Lütfen ormanlık alanlarda piknik yapmayalım. Çünkü oradaki bir dikkatsizlik tüm ormanın yanmasına sebep oluyor.”

Haber: Emre Akkış

Editör: Mahmut Beyaz