Dulkadiroğlu İlçesi, Doğanlı Karahasan Mahallesi Kuruçay mevkiinde düzenlenen programa; TBMM İçişleri Komisyon Başkanı Celalettin Güvenç, AK Parti Kahramanmaraş Milletvekilleri, Ahmet Özdemir, İmran Kılıç, Habibe Öçal, Dulkadiroğlu Kaymakamı Kadir Okatani Dulkadiroğlu Belediye Başkanı Necati Okay, Tarım İl Müdürü Mustafa Bozkurt, Ziraat Odası Başkanı Mehmet Çetinkaya ile çiftçiler katıldı. Oldukça güzel bir ortamda gerçekleşen programda Kahramanmaraş’ın lezzetiyle meşhur kırmızı biberinin önemine değindi.

“ÇİFTÇİMİZİN EMEĞİ, ALIN TERİ HEBA EDİLMEMELİ”
Programda konuşan Ziraat Odası Başkanı Mehmet Çetinkaya, “Tabii tarım üstü açık bir fabrika olan, üretimin devam ettiği her türlü zorluklara rağmen pandemi sürecinde ve arazide hava şartlarının yoğunlukla yaşandığı sıcaktan ve soğuktan etkilenen bir olgu. Üretimimizin artık yerini hasada bıraktığı bu günlerde çiftçilerimizin bir nebze de olsa yanında olmak amacıyla hasat programları düzenledik. Ayrıca yanlarına giderek hem yaşamış oldukları zorlukları hem de mutluluklarını gözlemledik. Üreticimizin en büyük sorunlarından biri girdi maliyetlerinin yüksek oluşudur. Girdi maliyetleriyle üretim maliyetlerinin yükselmesiyle çiftçimiz ciddi anlamda üretimde sıkıntılı günler yaşıyor. Pandemi döneminde görmüş olduk ki gıdamız, tarımımız olmazsa asla olmaz.  Çiftçimizin emeği, alın teri heba edilmemeli. Çiftçimize her zaman yeteri kadar destek verildiği takdirde, üretime devam edip en kaliteli ürünü ihtiyacımızdan daha da fazlasını üreteceğini biliyoruz. Bizlerde Ziraat Odası olarak her zaman çiftçilerimizin hizmetindeyiz” dedi.

“DÜNYADA ÜRETİM BAKIMINDAN FINDIKTA BİRİNCİ SIRADAYIZ”
Tarım ve Orman İl Müdürü Mustafa Bozkurt, şöyle konuştu: “Kahramanmaraş’ımızın diğer bir özelliği 4 bölge 5 iklim olmasıdır. Dünyada üretim bakımından fındıkta birinci sıradayız. Her ne kadar fındık üretimi izne tabii olsa da müdürlüğümüz olarak çiftçileri eğiterek güzel bir noktaya geldik. Kiraz üretiminde de dünyada birinciyiz. Andırın bölgesindeki kirazımız hemen hemen başka bir yerde yok. Yine incirde birinciyiz. Dünyada üretimde birinci olduğumuz ürünlerin büyük çoğunluğu Kahramanmaraş’ta yetiştiriliyor.

“HEDEFİMİZ KAHRAMANMARAŞ’I BİBER ÜRETİMİNDE 3 BİN TONUN ÜZERİNE ÇIKARMAKTIR”
Biberimiz hakikaten dünyaca ünlü. Biberin ana vatanı Amerika. Amerika’dan çıkar, Avrupa’ya yayılır. Avrupa’dan Asya’ya, Asya’dan Afrika’ya şu anda da dünyanın her yerinde biber yetiştirilmektedir. Dünya biber üretimi 39 milyon ton, Türkiye’nin biber üretimi 2,9 ton. Yani dünya biber üretiminin yüzde 7’si Türkiye’den yapılmaktadır. Kahramanmaraş ilinde şu an itibariyle 24-25 bin dekar alanda biber üretimimiz var. 13 bin dekar alanda da baharatlık biber üretimimiz var. Türkiye’de Bursa, Samsun, İzmir’in içerisinde normal biber üretiminde Kahramanmaraş’ımız 5’nci sırada. Bunun arttırılması noktasında bizim çaba ve gayretlerimiz var. Normalde biz 2 yâda 2,5 ton arasında arazilerimizden baharatlık biber elde ediyoruz. Biz bunun 3 tona çıkmasını istiyoruz. Bizim hedefimiz baharatlık kırmızı biber üretiminde Kahramanmaraş’ı 3 bin tonun üzerine çıkarmaktır. Bununla ilgili çiftçilerimizle sürekli görüşüyoruz.”

“TARIM TÜRKİYE VE DÜNYA İÇİN ÇOK ÖNEMLİ”
TBMM İçişleri Komisyon Başkanı Celalettin Güvenç, şunları kaydetti: “Tarım Türkiye ve dünya için çok önemli. Bilim ne kadar ilerlerse ilerlesin, teknoloji ne kadar gelişirse gelişsin, ekonomiler ne kadar büyürse büyüsün vazgeçilmeyecek olan tarım, ziraat ve hayvancılıktır. Çünkü dünya egemenleri bir gün öğrenecekler ki para yenilen bir şey değildir. İnsanların gıdaya ihtiyacı var. Gıdada hayvancılıkla elde ediliyor. Ziraatla elde ediliyor. Dolayısıyla insanlar suya, güneşe, doğaya, toprağa sahip çıkmak zorundadır. Birileri farkında olmasa da hamt olsun bizler bunun farkındayız. Çünkü kültürümüzde kadimden gelen toprağa bağlılık var.

“BİR DEĞİŞİM VE GELİŞİM SÖZ KONUSU”
Her geçen gün hükümetimizin bu konudaki hassas, bilinçli, akılcı, dünyadaki gelişmeleri takip eden politikaları sayesinde Türkiye’de tarım kabuk değiştiriyor, gelişiyor ve ilerliyor. Bölgemiz toprağa bağlı yaşamın olduğu, çiftçiliğin kadimden beri yapıldığı bir bölge. Dolayısıyla hepimiz biliyoruz ki bu topraklarda ziraat ve çiftçilik köyde aileye bırakılan, hanımlarla çocuklarla birlikte yapılan bir sektör halindeydi. Bir değişim ve gelişim söz konusu. Köyde kaderine terk edilmiş olan ziraat ve tarım alanlarına sanayicide, tüccarda yatırım yapıyor.

“GÜBRE VE YEMDE KDV’Yİ KALDIRDIK”
İl Tarım Müdürümüzle Ziraat Odası Başkanımız bir biber çalıştayı hazırlamalıdır. Bu biber çalıştayında sektörün sorunlarını hep birlikte tartışmalıyız. Bizim kanaatimiz biber desteklenmelidir. Bunun mücadelesini milletvekilleri olarak Ankara’ya döndüğümüzde ilk işimiz ziraat odamızın ve tarım il müdürlüğümüzün hazırladığı raporlar doğrultusunda tekrar yükseltmektir. Bu konuda inanıyorum ki Türkiye’de bizimle beraber önemli bir potansiyele sahip olan Gaziantep’in ve Şanlıurfa’nın da vekilleri bize destek vereceklerdir. Gelecek için ciddi bir biber manifestosunu, biber yol haritasını Kahramanmaraşlılar olarak biz sektöre ve Türkiye’ye sunmayı başarabiliriz diye umut ediyorum. Gübre ve yemde KDV’yi kaldırdık.

“KAHRAMANMARAŞ’IN TESCİLLİ ÜRÜNÜ BİBER KENTİMİZ RENGİNİ DE YANSITIYOR”
AK Parti Kahramanmaraş Milletvekili İmran Kılıç ise konuşmasında şu ifadelere yer verdi: “Kahramanmaraş’ın tescilli ürünü biber kentimiz rengini de yansıtıyor. Biber edebiyat yazarlarımızın yazılarına da sahne olmuş bir konu. Eskiden Kahramanmaraş’ı tasvir ederken damlar ve rampalar biber rengi ile boyanmış olarak gösterilirdi. Tarımın her çeşidinde ve biberde istediğimiz yere gelmek için toprak, hava, su, eğitilmiş personel, alet, ekipman devletin destekleri çok önemlidir. Bahsettiğim tüm bu konularla alakalı çalışmalarımız var. El birliği ile hareket ettiğimiz tüm çalışmalarda sonuca ulaştık. İnşallah bu konuda ki çalışmalarımız da meyvesini verecek ilimiz ve çiftçilerimiz bundan büyük faydalar temin edecektir.

“ÇİĞLİ’YE KADAR OLAN BÖLGEDE 22 BİN 500 DÖNÜM ALAN SULANACAK”
Devletin şu an Kahramanmaraş’ta bölgesel bazda tüm ilçelerde değişik alanlarda destek veriyor ama biber üretiminde ürün desteği alamıyoruz. Bakanlığımız bibere destek verildiği takdirde diğer sebze türlerine de destek istenileceğini söylüyor. Bunun üzerine bizde biberin kent ekonomisi ve gelişimi açısından önemini bakanlığımıza anlattık.  Diğer bir kısım ürünlerimize olduğu gibi biber içinde bakanlıktan destek aldığımızda çiftçilerimiz büyük fayda görecek. Sireşhan sulaması olarak tabir edilen 7 bin 500 dönümlük alanda çalışmalar tamamlandı. Bununla birlikte Kartalkaya Barajı’ndan Çiğli’ye kadar olan bölgede 22 bin 500 dönüm alan sulanacak. Önümüzde ki hafta balanın birinci bölümü açılacak. Diğer bölümlerin açılması için desteğe ihtiyacımız var, devletimiz bunun içinde en kısa zamanda bize yeterli desteği verecektir. Böylelikle biber üretiminin yoğunlukla yetiştirildiği bu bölge suyuna kavuşmuş olur.” 

HABER: ORHAN DEMİR

Editör: Mahmut Beyaz