99,0 frekanslı Radyo Fresh’te yayınlanan ve her hafta birbirinden farklı konuklarla siyaset, politika, spor, STK ve kanaat önderlerini dinleyicileriyle buluşturan Fresh Gündem, Kahramanmaraş’ın gündemine ışık tutan yayınlarıyla fark yaratmaya devam ediyor. Fresh Gündem, bu kez ise dünyayı tehdit eden koronavirüs sebebiyle ‘Evde Kal Kahramanmaraş, Evde Kal Türkiye’ sloganı çerçevesinde yaptığı yayınlarla kentin önde gelen isimlerini vatandaşlarla buluşturuyor. Radyo Fresh Genel Müdürü Serdar Salma’nın moderatörlüğünde gerçekleştirilen yayınlarda koronavirüse karşı alınması gereken tedbirler anlatılırken, alanında uzman kişiler birbirinden önemli bilgiler veriyor. ‘Evde Kal Kahramanmaraş, Evde Kal Türkiye’ sloganıyla gerçekleştirilen yayınların üçüncü bölümüne ise Onikişubat Belediye Başkanı Hanefi Mahçiçek. Dulkadiroğlu Belediye Başkanı Necati Okay, Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Serdar Zabun ve Genç MÜSİAD Kahramanmaraş Şube Başkanı Fatih Aygün katıldı.

İşte katılımcıların açıklamaları;

“DEZENFEKTE ÇALIŞMALARIYLA VİRÜSÜN YAYILMASINI ÖNLEMEYE ÇALIŞIYORUZ”

Onikişubat Belediye Başkanı Hanefi Mahçiçek;

Türkiye’de virüsün ilk açıkladığı tarihten itibaren biz süratle belediyemiz bünyesinde bir kriz yönetimi oluşturduk. Bu kriz yönetimindeki arkadaşlarla beraber bir eylem planı hazırladık. Belediye olarak neler yapabileceğimizi o yapacağımız şeylerin öncelikle neler olması gerektiğini buna göre bir çalışma haritası çıkardık. Dolayısıyla önce belediyelerimizi güvenli bir hale getirmemiz gerekliydi. Belediyemizi süratle güvenli hale getirildi. Belediyemize dışardan gelenlere maskeler hediye edilerek aradaki mesafeyi takip ettik. Sonra da memleketimiz için önemli olarak Kamu Kurumlarına Sağlık Ocaklarına, Aile Sağlık Merkezlerine, eczanelere Ptt’ye Nüfus Müdürlüğü gibi yerlerde dezenfekte çalışmaları yaparak oradaki virüsün yayılmasını önleyemeye çalıştık.

“KAHRAMANMARAŞ OLARAK İYİ DURUMDAYIZ”

Kullandığımız ilaçlarda Bağlık Bakanlığımızın önerdiği ilaçlar. Bu ilaçlarla dükkanlarımızı caddelerimizi sokaklarımızı, insanlarımızın en fazla kullandığı, ihtiyaçları için gittiği marketlerin özellikle pazar yerlerini dezenfekte ettik. Pazar yerleri için şunu söylemek istiyorum pazarlarımızda özel olarak çalıştık. Güvenliklerini sağladık girişi çıkışlara dikkat ettik. Tüm pazar yerlerinde çalışan arkadaşlarımıza ekmek parası kazanan hemen hem arkadaşlarımızın maskelerini verdik. Dolayısıyla mümkün mertebe bu virüsün bulmaması için gayret gösterdik. Onikişubat Belediyesinde çalışan arkadaşlarımızda üzerlerine düşünleri yaptılar. Dışarı çıkma noktasında çok özen gösterdiler çok mutlu oldum. Bizim zaten inancımızda birbirimizle yardımlaşmamız gerek birbirimize zarar vermememiz gerek. Bu işte de en önemli birkaç nokta var dikkat etmemiz gereken bunlardan bir tanesi mesafe bir tanesi temizlik ki biz inanıcımızda var. Temizlik imandan gelir diyoruz. Aramızdaki mesafeyi yarılarsak sıkıntı olmayacaktır. Allah’a Şükür Kahramanmaraş’ta Sağlık Bakanımızın açıkladığı illerde ilk 10 içerisinde yok bazı illere göre daha iyi durumdayız. Hiçbir zaman dikkatimizi buradan çevirmememiz lazım, mutlaka özen göstermemiz lazım. Dediğim gibi mesafelere dikkat etmemiz lazım. Bu ülkü bünü aşacak İnşallah. Bizim insanımızın duyarlılığı bunu aşmada önemli bir etken. Gittikçe daha duyarlı hale geleceğiz, daha iyiye gideceğiz İnşallah.

“BÜTÜN TESİSLERDE DEZENFEKSİYON İŞLEMİ YAPTIK”

Dulkadiroğlu Belediye Başkanı Necati Okay;

Şimdi bu tüm dünyayı etkisi alan bu virüs ilk çıktığında ülkemizi de etkileyeceği anlaşıldığında biz hemen Kahramanmaraş’ta yakınımızda Sütçü İmam Üniversitesinde ilgili birimlerle iş birliği içerisinde tüm personelimizi bu virüsle mücadelede ne yapabiliriz tarzında bilgilendirme toplantıları organize ettik. Akabinde de bizde Dulkadiroğlu Belediyesi olarak bu vatandaşlarımıza bu virüsle mücadelede ne yapabiliriz diye yoğun bir çalışma temposu içerisine girdik. Bu kapsamda ülkemizde virüsün tespit edilmesiyle birlikte bu bilinçlenme ve eğitim programlarından sonra dezenfeksiyon en önemli konu, şu anda yoğun bir şekilde yaptığımız bu en önce belediye hizmet binalarından başlayarak dezenfeksiyon işlemine başladık. Halkın sıkça kullandığı sosyal tesislerimizi, konaklarımızı, müzelerimizi, gençlik merkezlerimizi, kıraathanelerimizi komple steril hale getirdik. Akabinde ilçemizin dört bir yanında kurulan semt pazarlarımız var, bunlar kurulmadan önce ve kurulduktan sonra dezenfeksiyon işlemi yapmaya başladık. Hem sabah hem akşam ve buralarda da bu virüsle alakalı yapılması gerekenleri el broşürleri halinde organize ederek pazar esnafımıza pazara gelen vatandaşlarımıza vererek bilinç sağlamaya çalıştık. Pazarda maske, eldiven bir nebze bunları dağıtaraktan biliyorsunuz özellikle şu anda en güçlü yerlerimiz pazar alanlarımız hatta yeni bir hıfzıssıhha kararı alıyoruz.  Pazar yerlerini biraz daha seyrek, sakin, biraz daha buradaki kuralları sıklaştırıyoruz. Bu pazar yerlerinde de vatandaşların virüsle mücadele, virüsü bulaştırmayacak şekilde alışveriş yapmalarını sağalamaya çalıştık. Bu polis nezdinde de ekiplerimizi organizasyon yaparak tüm personeli sınıflandırarak bir hafta bir bölümü çalışmakta diğer hafta diğer bölüm çalışmakta. Kronik rahatsızlık bulunun personelimizi direk evlerine gönderdik. Bunun dışındaki personelimiz de periyodik olarak kullanacak şekilde bir organizasyon yaptık.

“VATANDAŞLARIMIZIN İHTİYAÇLARINI KARŞILAMAYA ÇALIŞIYORUZ”

Çok konteynerleri çöple mücadele çok çok önemli. Bu konuda önemli bir faaliyet gösteriyoruz, çöp konteynerlerimizi çöp araçlarımızı düzenli olarak yıkayıp dezenfekte ediyoruz. Çünkü burası virüsle mücadelede önemli bir etken. Burada bir hassasiyet gösterdiğimizden bu virüsü kırmayla alakalı önemli bir katkı sunacağımız düşünüyoruz. İlçemizdeki Milli Eğitim İl Müdürlüğümüzle koordineli bir şekilde 210 tane bizim bölgemizde ilkokul, ortaöğretim, lise okullarımız var. Buralarda dezenfeksiyon çalışmaları yapmaya çalışıyoruz. Bunun dışında Kaymakamlığımız nezdinde kurulan Vefa grubuna belediye olarak katkı sunarak çeşitli teknik ekibimizi, zabıtamızı da buna dâhil ederek bakanlığımızın göndermiş olduğu talimatları sahada uygulamak ve 65 yaş üstü vatandaşlarımızın tüm ihtiyaçlarını karşılamak üzere bir hafta 10 gündür sahadayız. Vatandaşlarımızın ihtiyaçlarını karşılamaya çalıştık. Vefa grubu adı altında çalışmaları yapıyoruz. Şu ana kadar da dezenfeksiyon işlemiyle biz 228 tane camimizi ilaçladık beş tane yatılı kuran kursumuzu, 69 tane ASYM’yi, 73 tane eczaneyi, 10 tane yatılı okulu, 9 tane bankayı, 4 tane Ptt binamızı, 69 muhtarlığımızı, 15 sosyal tesisimizi, 20 tane kamu kuruluşunu cemevlerini, noterleri ve STK’ların merkezlerini dezenfeksiyon yapıyoruz. İkinci kez isteyenlere de dezefeksiyon işlemlerini devam ettiriyoruz. Bu şekilde salgının önlenmesi konusunda Dulkadiroğlu belediyesi olarak elimizden gelen gayreti göstermeye çalışıyoruz.

“ÖZELLİKLE SAĞLIK ÇALIŞANLARIMIZA TEŞEKKÜR ETMEK İSTİYORUM”

Çok büyük bir sorumluluk içerisindeler. Şu anda virüsle mücadelede hayatlarını koyarak büyük bir risk altında çalışmakta. Onların gayretleri sayesinde bu koronavirüsle mücadeleden de ülkemiz, Dünyamız inşallah galip gelecektir. İlimizde il genelimizde 15 tane vaka var bu diğer ilçelerimizde de olabilir şehir merkezinde de olabilir. Dikkat etmemiz gerekiyor devletin koymuş olduğu kurallara harfiyen uymamız gerekiyor.

“İŞ DÜNYAMIZ ÜRETİME DEVAM EDİYOR”

Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Serdar Zabun;

Bu virüsün kontrol altına alınabilmesi lazım kontrol altına alınabilmesi de biliyorsunuz her gün önlemler alınıyor tedbir ve önlemlere mutlaka uymamız gerekiyor yani teması kesmemiz gerekiyor. Teması kesmediğimiz müddetçe bunu hiçbir şekilde önleyemeyiz. Onun içinde kendimizi izole etmemiz lazım evimizde kalmamız gerekiyor, teması kesmemiz gerekiyor bu kurallara dikkat etmemiz gerekiyor. İş dünyamız üretimimiz mümkün olduğunca üretimlerde devam ediyor. Bunlara da azami dikkat ediliyor, iş yerlerinde önlemler alınıyor. Kolluk kuvvetlerimiz, askeri teşkilatımız, emniyet teşkilatımız sürekli yol boyundalar kontrollerini yapıyorlar.

“KURALLARA UYARSAK ATLATIRIZ”

Biliyorsunuz yakın geçmişimizde çeşitli destekler çıktı, kısa ödenekler çıktı işçilerimizle ilgili bunlar uygulanıyor, müracaatları yapılıyor işçilerimiz bunlardan hep yararlanacak iş dünyamızda yararlanacak tabiki. Eğer kurallara uyarsak en yakın tarihte bu sağlıkla ilgili sıkıntıdan kurtulacağız diyorum.

“BİZ MÜSİAD OLARAK SÜRECE POZİTİF YÖNLÜ BAKMAYA ÇALIŞIYORUZ”

Genç MÜSİAD Başkanı Fatih Aygün;

Öncelikle istihdam konusunda çalışmalar yapıyoruz. Üyelerimiz de işlerine kısmı olsa da devam edeceklerini söylediler bu yönden dolayı büyük bir kurumla Müsiad olarak üyelerimizi sık sık arıyoruz durumlar hakkında bilgi alıyoruz. Yapmamız gereken bir husus var ise onlara destek vereceğimizi beyan ediyoruz. Genel merkezimiz bununla alakalı bir kriz merkezi kurdu. Oradan da destek alabiliyoruz. Tabi Müsiad’ın böyle ayrıcalıkları vardır. Üyelerimizi bu sıkıntılı süreçte geçinmesini sağlıyoruz.

“TEKRARDAN ESKİ GÜNLERİMİZİ KAZANACAĞIZ”

Büyük büyük fabrikalar işletmelerde çalışıyor çalışmak zorunluluğu olanlar var. Örnek veriyorum bir iş yeri 400 kişi çalıştırıyorsa yurt dışına ihracat yapıyorsa bildiğimiz üzere yurt dışı pazarı durdu ama istihdam devam etsin diye yani stok üretimler devam ediyor. Bunu 200 kişiye indirdiğini farz edelim buna çalışma saatleri açısından bir esneklik yapılıyor mu, onların sağlığı açısından maskeydi eldivendi nasıl önlemler alınıyor acaba? Aslında bununla ilgili ilk dönemde tüm üyelerimizle görüştüğüm zamanda tüm üyelerimiz şundan bahsetti bana süreçle alakalı öncelikle kendi tedbirlerimiz aldık, işe girişte ateş ölçerle çalışanlarının ateşinin ölçtüklerini söylemişlerdi. Çok mutlu olmuştum bundan dolayı. Üyelerimizde herhangi bir sıkıntı yok lakin bir yere kadar gelebildik bir yerden sonra hafta başı itibariyle birçok fabrika şu anda üretimini durdurdu yurt dışına gönderim yapamıyoruz. Bunların da yakın süreçte ben toparlanacağını düşünüyorum. Tekrardan eski günlerimizi kazanacağız gibi geliyor bana.

(Haber: Abdulsamet İspir)

Editör: Mahmut Beyaz