Mübarek Kurban Bayramı’na kısa bir süre kalırken, koyun ve keçi yetiştiricileri de bin bir emeklerle besleyip büyüttüğü hayvanlarını kurbanlık diye vatandaşın karşısına çıkartmaya başladı. Kurbanlık almak isteyen vatandaşlar ise hayvan pazarının yolunu tuttu. Kıran kırana pazarlıkların yaşandığı Hayvan pazarında kurbanlıklar alıcısını beklerken, bazı satıcılarda özenle besleyip büyüttükleri kurbanlıklar için araba fiyatında değer biçiyor. Peki, kurbanlık hayvan alırken nelere dikkat edilmesi gerekiyor? Kahramanmaraş Kırmızı Et Üreticileri Birliği Başkanı Yunus Ceren ise bu sorunun yanıtını verdi.

“İYİ KURBANLIK DIŞ GÖRÜNÜŞTEN BELLİ OLUR”
Hayvanın 2 yaşını doldurması gerektiğini ve kesileceği yere kadar kendi ayaklarıyla gidebilecek durumda olması gerektiğini ifade eden Ceren, konuşmasının devamında şunları söyledi: “Özellikle hayvan gözle görülür şekilde canlı, hareketli ve tüyleri pırıl pırıl olmalıdır zaten iyi kurbanlık dış görünüşten belli olur. Büyük baş hayvanda kesinlikle kapak denilen 2 yaş dişe bakılmalıdır. Kesinlikle kör, topal ve hareketsiz hayvan kurban olmaz. Halkımız buna çok dikkat etmelidir. Fiyat küçükbaşta bin 500 ve 2 bin 500 arası değişmektedir. Büyükbaş ise ortalama 10 bin ila 15 bin arasında değişmektedir. Pazarlık usulü alıp satılmaktadır. Kurbanlık fiyatının yükselmesinde ana sebep yem fiyatlarının aşırı bir şekilde yükselip yüzde 80 - yüzde 90 oranında yem fiyatı artışından kurbanlık fiyatları artmıştır. Bundan dolayı en çok mağduriyeti üreticimiz yaşamıştır. Bir günlük hayvanın bakımı 7 kilogramdan başlayıp 10 kilograma kadar yem yer. Hayvanın bakımı için yeri güzel olacak. Bunu bakmak için içeri koyduğun zaman iğnesini, ilacını yapacaksın. Hayvanın aşıları için küpeleri kulaklarının üzerine olması lazım. Bu önemli.

 “KURBANLIĞINI BİREBİR ÜRETİCİLERİMİZDEN ALIN”
Bizim halkımızdan ricamız kurbanlığını birebir üreticilerimizden almalarını rica ederim. Marketlerden kurbanlık adı altında et almamalarını öneririz bu kesinlikle kurban değildir bilhassa bağış adı altında toplanan kurbanlık paraları üreticilerimize ve Türkiye cumhuriyetine hiç bir faydası yoktur. Üreticilerimizi bu zor günlerinde destek çıkmaları konusunda önemle rica ederim.”

“KURBANLIK HAYVAN SEÇİMİNDE ÖNCELİK FİYAT ARAŞTIRMASIDIR”
Kahramanmaraş Veteriner Hekimler Odası Başkanı Erdal Gök ise şunları söyledi:Kurban bayramı yaklaşırken kurbanlık hayvan alımı telaşı başladı. Tabi ki kurbanlık hayvan seçiminde öncelik fiyat araştırmasıdır. İlimizde hayvancılık üzerine kurulu birlikler ile her sene bir araya gelerek kurbanlık hayvan satışı için öneri niteliğinde fiyatları belirleyip yayınlıyoruz. Her ne kadar öneri niteliğinde fiyatlar yayınlansa da piyasa kendisini belirliyor. Piyasada belirlenen fiyatlar ile önerilen fiyatlar genellikle örtüşüyor. Fiyat önerisi; üretim maliyeti ve alım gücü gözetilerekten belirleniyor. Bunu sadece fiyat önericiler olarak biz yapmıyoruz. Kurbanlık hayvan satışı yapan kişilerde alıcının alım gücünü göz önüne alarak satış yapıyor. Piyasanın nabzı ölçüldükten sonra hayvan bakmaya başlanıyor. Kurbanlık hayvan bakarken öncelikle sağlıklı bir hayvan nasıl olur onu bilmek gerekir. Sağlıklı hayvan seçerken hayvanın etrafında dolaşılıp gözlemlemek gerekiyor. Hatta hayvan yürütülüp bakılmalıdır.

“ÖNCELİKLE TÜYLER DÜZ VE PARLAK OLMALIDIR”
Öncelikle tüyler düz ve parlak olmalıdır. Gözler canlı bakmalı. Hayvanı yürüterek topallama var mı yok mu bakılmalı. Hayvanın nefes alış verişine ve geviş getirip getirmediğine bakılmalı. Çok hızlı solunum yapan, geviş getirmeyen hayvanın hastalıklı olduğuna dair şüphe uyandırmalıdır. Burunda, ağızda ve gözlerde akıntı olup olmadığı kontrol edilmeli. Aşırı zayıf olan (kaşektik) hayvanlardan kesinlikle uzak durulmalı. Hayvanda kambur tarzı bir duruş var mı yok mu kontrol edilmeli. Sırt kısmına baktığımızda düz bir görünüm olmalı. Sürdürülebilir hayvancılık için kurbanlık hayvan tercihimiz erkek olmalıdır. Eğer dişi hayvan kesimi yapılacaksa damızlık değeri olmayan hayvanlar tercih edilmelidir.”

Haber: Emre Akkış/Abdulsamet İspir

Editör: Mahmut Beyaz