Okulların 18 Eylül’de başlayacağından dolayı veliler ve öğrenciler alacakları kitap ve defterler için şimdiden kırtasiyelerin yolunu tutuyor. İlkokullara verilen ders kitabı ücretsiz olurken, ebeveynler ve öğrenciler alınacak diğer kitap ve defterlerin maliyetini hesaplıyor. Anasınıfı ve İlkokulların bir hafta önce açılmasından dolayı yüzü gülen kırtasiye esnafları, hazırlıklara bayram tatilinin hemen ardından başlamış durumda. Kırtasiye esnafı, bu yılki kırtasiye satışlarının geçen yıla oranla yüzde 10’luk bir artışın olduğunu söyledi. Bu zammın normal olduğunu belirten kırtasiye esnafı İbrahim Akbaş ve Leyla Nacar, işlerin şuan normal seyrinde devam ettiğini kaydetti.

HAZIRLIKLAR TAMAM’

Kırtasiye esnafı olarak hazırlıklarını tamamladığını belirten Akbaş, şu ifadelere yer verdi: “Okulların açılmasına az bir süre kaldı ama şuan da herhangi bir talep yok. Yaklaşık bir haftaya kadar kitap listesini bekliyoruz. Anasınıfı ve ilkokullar bir hafta daha erken açılacak. Ortaokullar ve liseler 18 Eylül’de başlayacak onun için bizim beklediğimiz yoğunluk tahminen 10 Eylül’den sonra başlar. Kurban bayramı dolayısı ile tatil uzayınca vatandaş ilkokul ve anasınıfına kırtasiye ürünleri almak için biraz daha erken gelmeye başladı. Bizde ürünleri yavaş yavaş hazırlıyoruz. Şuan için bir değişiklik yok her şey normal seyrinde devam ediyor. Satışlarımız azda olsa önceki dönemlere göre düşük tabi ama bir haftadan sonra satışların daha iyi olacağını biliyoruz o yüzden satışlarımız önümüzdeki hafta başlarında daha iyi olacak.”

FİYATLARDA YÜZDE 10’A YAKIN ZAM VAR’
Bu yılki eğitim öğretimin başlamasına günler kala kitap ve defter gibi kırtasiye ürünlerinin fiyatlarında azda olsa artış olduğunu ifade eden Akbaş, “Geçen yıla göre büyük değişikler oldu ama biz fiyatları bütün ürünlere yansıtmamaya çalışıyoruz” dedi. Akbaş, “son iki üç yıldır satışlarımız durgun olduğu için bu yıl satışların eskiye daha iyi olacağını düşünüyoruz, o yüzden fiyatlarda biraz da olsa yüzde 5 gibi bir zam olacak. Yılbaşında gelen fonlardan dolayı ürünlerde etkilendi dolayısı ile zammın olması normal. İlkokul ve anasınıfı da bir hafta erken başlayacağı için ufak tefek de olsa veliler ve öğrenciler alışveriş yapmaya başladı. Okula yeni başlayanların listesi çok kabarık olmuyor zaten, en uygun fiyatlar bu okula yeni başlayanların ki oluyor. Fiyat konusunda listenin başında gelenler lise ve üniversite. Dolayısı ile ilkokulların kitaplarını devlet karşıladığı için çok bir maliyetleri olmuyor. Bu yıl ki eğitim öğretim hem bizim hem de öğrenciler için iyi olur” şeklinde konuştu.

OKULLARIN AÇILMASINI BEKLİYORUZ’

Bir diğer kırtasiye işiyle uğraşan Leyla Nacar, şuan için satışların tam olmadığını belirterek okul açılınca işlerin daha çok olacağına vurgu yaptı. Bu yıl ki çalacak olan okul zilini beklediklerini ifade eden Nacar, “şuan alışveriş normal seyirde, çok büyük bir alışveriş heyecanı yok, ama okullar tam açıldıktan sonra başlar kırtasiye işleri. Fiyatlara yüzde 5’e yakın bir zam geldi ama biz o zammı bütün ürünlerde tutmuyoruz. Ayrıca satışlar şuan normal o yüzden okullar açılınca veliler listelerle geliyor bizde ona göre ürünleri gösteriyoruz. Genellikle şuan ilkokul ve anasınıfı popüler durumda, bir hafta daha erken açılacak onların okulu o yüzden onların alışveriş telaşı var şimdilik. Daha sonra lise ve üniversiteler açılınca daha iyi olacak diye düşünüyorum” ifadelerine yer verdi.

Haber: Hakan Aydın

Editör: Mahmut Beyaz