Geçtiğimiz aylarda İzmir’in Çiğli İlçesi’nde uyuduğu okul servisinde unutulan ve hayatını kaybeden Alperen için Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı harekete geçmişti. Bakanlığın harekete geçmesinin akabinde de yeniden düzenlenen ‘Okul Servis Yönetmelik Taslağı’nın ayrıntıları da netleşmeye başladı. Buna göre, servislerde kamera sistemi zorunlu hale getirilirken, çocukların servislerde unutulmasının ya da servise binmemesi durumlarının anında tespit edilebilmesi için servislere koltuk sensörleri kurulacağı öğrenildi. Ayrıca, servislerde 3 bağlamalı çocuklara özel emniyet kemeri zorunlu hale getirilerek, yolculuk esnasında çocukların güvenliğinin sağlanmış olacağının bilgisine ulaşıldı.

YETKİ İLLERE VERİLİRSE SİSTEM SAĞLIKLI İŞLER”
Yetkilerin illere verilmesinin daha faydalı olacağını ifade eden Kuybu, sözlerinin devamında şu ifadelere yer verdi: “Çocuklarımızın güvenliği açısından alınacak bütün önlemlerin, kararların yanındayız ve destekliyoruz. Çocuklarımız bizim için çok önemli ve çok değerlidir. Hayatta ölümün ve trafik kazasının telafisi yoktur. Bu yüzden hükümetimizin ve ilgili bakanlığımızın alacağı her türlü kararı desteliyoruz. Ama bu tür yaptırımların mümkün olduğu kadar illere yetki verilmesini daha faydalı buluyorum. Çünkü bir İzmir’le, İstanbul’la, Kahramanmaraş’ı bir tutamazsınız.”

KİRALAMAYA KARŞIYIZ”
Okul servislerinin sahibi tarafından bir başkasına kiralandığını ve dolayısıyla kiralayan kişinin sadece parayı düşündüğünü vurgulayan Kuybu, buna karşı bir an önce önlemler alınması gerektiğini sözlerine ekledi. Kuybu, “Biz okul servislerinin kiralanması olayına karşıyız. Yani kiralama olayındaki olumsuzlukları, sıkıntıları görüyoruz. Bazı mal sahiplerimiz servisi başka birilerine kiralayarak, diğer işlere yöneliyorlar. Onun da sonunda tabii ki zararlı çıkıyorlar. Kiralayan insan bu işi sadece para için yapar. Yani sadece ama sadece para kazanmayı düşünür ve “Ne kadar çok çocuk taşısam o kadar çok para” der. Ancak mal sahipleri paradan önce çocukların sorumluluğunu düşünür. Bunun için bu kiralama olaylarının mutlaka önüne geçilmesi lazım. Kiralamayı önler, yetkileri de illere verirsek daha iyi olacağını düşünüyorum” ifadelerini kullandı.

Manşet Gazetesi olarak vatandaşlarla yaptığımız görüşmelerde sayfa sütunlarımıza şu ifadeler yanısıdı;

GEÇ KALINMIŞ, ANCAK YERİNDE BİR KARAR”

Mustafa Bahçe
Bence bu uygulamanın olması gayet güzel. Küçük öğrencilerimizin güvenliği için geç kalınmış ama yerinde bir uygulama olmuş. Yine de buna benzer çok ihtimaller var ve devletimizin bu tür ihtimallere karşı tedbirlerini, çözümlerini arttırması lazım. Genelde her tedbiri olay olduktan sonra alıyoruz. O yüzden yetkililerin bu tür olaylar olmadan önce tedbirler alması lazım diye düşünüyorum. sensörlü olması dediğim gibi çok iyi olmuş öğrencilerin güvenliği açısından, hem de ihtimaller artık olmaz.


“SENSÖRDEN ÖNCE ŞOFÖRLERİN DİKKAT ETMESİ LAZIM”


Ali Kaya
Öğrencililerimize karşı bu tür önlemin alınması güzel olmuş gerçekten. Fakat yine de Sensor den ziyade, okul servis şoförlerinin bu konu hakkında iyi bir eğitim alması lazım. Yani sadece sensorla olmamalı bu önlem. Şoförler de iyi bir eğitimden geçirilmeli ki hiçbir ihtimal kalmasın.

BİR DAHA CANLAR YANMASIN İSTİYORUZ”

Yaşar Göçer
Hükümetimizin getirmiş olduğu bu uygulama güzel olmuş, çocuklarımızın ve öğrencilerimizin güvenliği açısında. Veliler zaten bu konu hakkında kaygılıydı, yetkililer de buna istinaden bu uygulamayı getirmesini yerinde buluyorum. Bu tür önlemlerin, olaylar olmadan önce alınması lazım ayrıca. Bir da bu tür can kayıplarının yaşanmamasını istiyoruz.

BİRAZ DAHA RAHATLARIZ”

Mehmet Aydın
Sensor sisteminin getirilmesi gayet iyi olmuş. Hem çocuklarımızın güvenliği hem de şoförlerin duyarlılığı açısından güzel oldu. Ayrıca, anne ve babaların bu konuda çocuklarının peşini bırakmamalı, yani çocuklarını iyi takip etmeleri lazım, işi yine de şansa bırakmamaları lazım. Dolayısıyla sensordan ziyade, okul servis şoförlerinin iyi bir eğitimden geçmesi lazım. Birçok şey eğitimden geçiyor, o yüzden iyi bir eğitim vermek lazım servis şoförlerine.

Haber: Emre Akkış

Editör: Mahmut Beyaz