Umran Oto Ekspertiz Kahramanmaraş Kurucusu Kadir Can Şentürk, otomobillerde yapılan kilometre düşürme hilesiyle ilgili bilgilendirmelerde bulundu. Araç alımlarında söylem ve sözlerden ziyade resmi evraklara güvenilmesinin alıcıyı koruyan bir durum olduğundan bahseden Şentürk, araç ekspertizlerinin TSE belgeli firmalardan yaptırılması gerektiğini söyledi.

“HAKSIZ KAZANÇ ELDE EDİLİYOR”
Şentürk, konuşmasının devamında şu ifadelere yer verdi: “Son günlerin en yaygın konularından birisi araçların kilometresi ile oynanıp haksız kazanç elde edilmesidir. Geçtiğimiz yıllarda bu vakaların tespiti yapılmıyor veyahut yapılamıyordu. Özellikle Tüv-Türk muayene istasyonlarının kayıtlarının halka arz edilmesiyle birlikte artık araçların kilometresi ile oynanıp oynanmadığı tespit edilebilmektedir. Bunun yanında yetkili servis kayıtlarına ulaşılarak bakıma girdiği kilometreler üzerinden de bir fikir sahibi olunabilir. Bu hususlardaki mağduriyetlerin fazlalığı sebebiyle devletimiz konuya el atarak yasal süreçleri başlatmış, konu ile alakalı hukuki kurallar konulmuş ve bu durum resmi hale getirilmiştir. Ve son olarak geçtiğimiz günlerde Yargıtay 23. Ceza Dairesinin ikinci el araç satarken kilometre düşürmenin dolandırıcılık suçunu oluşturduğuna dair kararı mevcuttur.

“EKSPERTİZLERİNİ TSE BELGELERİ YERLERDE YAPTIRIN”
Artık bu gibi durumlarda Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerine başvurular yapılarak mağdur olan vatandaşlarımız hukuki yollarla hakkını arayabilirler. Konu ile alakalı yaptırımlar 6 aydan 60 aya varıncaya kadar hapis cezası, tazminat ödeme cezası yahut ayıplı malı geri alıp mağdur kişinin mağduriyetinin giderilmesi gibi çeşitli hükümlere bağlanmıştır. Bu tarz durumlarda vatandaşlarımızın mağduriyet yaşamaması adına araç alırken TSE belgeli firmalardan resmi Ekspertiz raporları alınarak, noter satışlarında aracın satıldığı km bilgilerini kayıt ettirmeleri büyük önem arz etmektedir. Alıcı ile satıcının anlaşmazlığı düştüğü bu gibi durumlarda TSE Belgeli Ekspertiz raporlarının delil olması söz konusu olabilecektir. Araç alımlarında söylem ve sözlerden ziyade resmi evraklara güvenilmesi alıcıyı koruyan bir durumdur ve bunun yanında raporların devlet nezdinde geçerliliği olacaktır.

“KİLOMETRESİ DÜŞÜK ARAÇ İYİ OLUR BİLİNCİ VAR”
Son olarak ta insanımız da kilometresi düşük araç iyi olur bilinci var. Bu durumdan özellikle vazgeçilmesi gerekiyor. Kilometresi düşük araç her zaman sağlam, sağlıklı veyahut iyi olamayabilir. Kilometresi yüksek araçta yorgun miadı dolmuş diye düşünülmesin. Arabalarımız bizler için değerlidir. Kötü araba yoktur. Bakımları tam ve zamanında yapılmamış araçlar vardır. Kilometresi yüksek ancak bakımlı ve temiz araçların alınmasında bir beis yoktur.

Son olarak yaşanan bir olayı aktaralım: Kahramanmaraş’ta yaşayan A. İsimli kişi 2012 model ve 197 bin 500 km’deki otomobilin kilometre göstergesini 100 bin km’nin altına düşürdükten sonra değerinin üstünde bir rakama E. İsimli kişiye sattı. E. ise yaklaşık dört ay sonra aracı R.’ye sattı. Bir süre sonra ise aracın arızalanması üzerine özel bir servise giden R., kontrollerde aracın gerçek kilometresinin 197.500 km civarında olduğunu öğrendi. Bu durum üzerine otomobilin kilometresini düşüren A. isimli şahsa dava açıldı. Açılan davayı kabul eden İstanbul 3. Asliye Ceza Mahkemesince A.’nin aracın kilometresini düşürdüğü ispatlanınca A., dolandırıcılık suçundan mahkum edildi.

TEMYİZ TALEBİ REDDEDİLDİ
Karar sonrasında sanık A. ve Cumhuriyet Savcısı kararı temyiz ederken, Yargıtay 23. Ceza Dairesi, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’nın kararın bozulması yönündeki talebini reddetti.

ARTIK DOLANDIRICILIK SAYILACAK
Yargıtay’ın almış olduğu bu karar sayesinde araç km düşürme işlemi ile araç satmak TCK’nın 153. Maddesine göre dolandırıcılık suçu sayılacak. Suçtan mahkûm edilenlere ise 1 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası ve adli para cezası verilebilecek. Daha öncesinde aracın kilometresini düşürerek satmak dolandırıcılık olarak değil, uyuşmazlık olarak değerlendiriliyordu. Aracının kilometre göstergesi ile oynayan kişi ise elde ettiği haksız kazancı tazminat olarak ödeyerek bu durumdan kurtulabiliyordu.”

Haber: Emre Akkış

Editör: Mahmut Beyaz