Mimarlar Odası Başkanı Yunus Emre Kaçamaz, Tekke bölgesinde devam eden kentsel dönüşüm ve kentin mimari yapısı ile ilgili değerlendirmelerde bulundu. Tekke’nin kentsel dönüşüm için çok zorlu bir bölge olduğunu söyleyen Kaçamaz, kamulaştırmadaki sorunlar nedeniyle sürecin ağır işlediğini ifade etti. Kentsel dönüşüm için özellikle devletin devreye girmesi gerektiğini belirten Kaçamaz, TOKİ’nin devreye girmesi halinde kentsel dönüşümün hızlanabileceğini kaydetti. Kentsel dönüşümün yanı sıra kentin mimari yapıdan bir dilinin olmadığını anlatan Kaçamaz, mimarilerle şehre bir kimlik ve kişilik kazandırılması gerektiğini vurguladı.  

“KAÇAK YAPILAŞMA SÜRECİ ZORLAŞTIRIYOR”
Kaçamaz, konuşmasının devamında şu ifadelere yer verdi: “Kahramanmaraş kentsel dönüşüm konusunda bir şeyler yapmaya çalışıyor. Bu konuda Tekke’de bir kentsel dönüşüm projesi başladı ancak Tekke çok zorlu bir bölge. Zorlu olmasının en büyük nedenlerinden biri de arazinin yüzde 50’den fazlasının aslında belediyenin olması. Ama vatandaş orada kaçak bir yapılaşmaya gitmiş. Bu sebepten ötürü belediye o bölgeyi toparlamakta zorluk yaşıyor. Çünkü kamulaştırılması zor olan bir bölge. Kamulaştırmadan kaynaklı sürekli mahkemeler oluyor. Bu noktada vatandaşın biraz daha düşünmesi ve belediye nezdinde hareket etmesi gerekiyor. Yani vatandaşın o bölgede bir evi var. Belediye, ‘Biz burada bir kentsel dönüşüm yapacağız’ diyor. Vatandaş belediyenin kentsel dönüşüm yapacağını duyunca bir evinin altına 2 oda daha çeviriyor. Aslında belediye Tekke bölgesinde çok güzel bir politika izledi. Belediye vatandaşlara bir toplu konut yapıp, oraya yerleştirmeyi teklif etti. Ancak vatandaş, bir evinin değerine 3 ev istemeye başladı. Buda çok ciddi bir yük. Bir kısmı kamulaştırıldı. Diğer kısmı ile ilgili de çalışmalar devam ediyor.

“VATANDAŞ BİR EVİNE KARŞILIK 3 EV İSTEMEMELİ”
Kentsel dönüşüme devletin daha kalıcı çözümler sunması lazım. Örneğin; devlet hızlı kamulaştırmaya gidebilir. Yusuflar Mahallesi’nde 10 yıldır tespit yapılıyor. Sürekli oranın değeriyle ilgili bir çalışma yapılıyor ama bir türlü sonuca varılamıyor. Ama devlet kendisi fon oluşturursa bu iş daha kolay çözülebilir. Devletin bunu TOKİ ile yapması gerekiyor. Bunu belediyelerin yapacak gücü yok. Tüm Türkiye’de kolay kolay hiçbir belediyenin kentsel dönüşüm yapabilecek durumda olduğunu sanmıyorum. Bu işi devletin TOKİ eliyle yapması gerekiyor. Tabii yine vatandaşın da anlayışlı olması lazım. Vatandaşın bir evi varken karşılığında 3 ev istememeli. Evinin değeri 50 bin TL iken 300 bin TL istememesi gerekiyor. Sorun birazda bundan kaynaklanıyor.

“ŞEHRE BİR KİŞİLİK VE KİMLİK OLUŞTURMAMIZ GEREKİYOR”
Kahramanmaraş’ta maalesef binalarımızın bir dili yok. Şehre bir kişilik ve kimlik oluşturmamız gerekiyor. Kentte binaların hemen hemen hepsi aynı kalıp ve aynı standartlarda. Eskiye baktığımızda değişik mimari olarak sadece Maraş evlerimiz var. Ama onların bile dilini oluşturup devamını getiremiyoruz. Maalesef böyle bir eksiğimiz var. Şiir ve edebiyatın başkentiyiz. Bu noktada mimarinin de başkenti olmamız gerekirken bir türlü istediğimiz noktaya varamıyoruz. Bence bunun için bir çalışma yapılması lazım.

“BEN YAPTIM OLDU DEĞİL, NE YAPSAK OLUR DENMELİ”
Yeni yapılan meydanlarda, yeni yapılan işyerlerinde özellikle kamu binalarında Kahramanmaraş’a ait bir dil oluşturulması gerekiyor. Eski yapıları daha çok araştırmalıyız. Gerekirse odalar, üniversiteler ve diğer kuruluşlarla birlikte bir komisyon oluşturup hep birlikte bu araştırmaları yapıp, en azından günümüzde kamu binaları yapılırken, bu komisyonlardan destek almalı. Yani ‘Ben yaptım oldu’dan ziyade ‘Ne yapsak olur’ denilmesi lazım. Bugün dünya şehirlerine gittiğinizde bir dil başlıyor ve o dil şehir boyu devam ediyor.”

Haber: Emre Akkış

Editör: Mahmut Beyaz