Kahramanmaraş’ta 26 yıl önce ‘İhtiyaç sahibinin kara gün dostu’ sloganıyla kurulan Saçaklızade Vakfı, eğitimden, sosyal projelere, öğrenci burslarından, gıda ve giyim yardımlarına kadar birçok projenin altına imza atmaya devam ediyor. İhtiyaç sahiplerine gerek sofralarını açarak gerekse de 365 gün sıcak yemek ulaştırarak yardımda bulunan Saçaklızade Vakfı, geleneksel hale getirdiği Muharrem ayı aşure ikramını bu yıl da sürdürdü. Çarşıbaşı Camii’nde kılınan Cuma namazının ardından Saçaklızade Vakfı tarafından aşure dağıtımı yapıldı. Programa, iş ve siyaset dünyasından birçok isim katılırken, cami cemaati, çevre esnaflar ve vatandaşlar da aşure dağıtımına yoğun ilgi gösterdi. Kardeşlik kazanı adı verilen 8 farklı kazanda kaynatılan aşure, yaklaşık 20 bin kişiye dağıtıldı.

TARİHİ GELENEĞİ YERİNE GETİRDİK”

Tarihi bir geleneği yerine getirdiklerini dile getiren Saçaklızade Vakfı Başkanı Ali Demirdöğen, “Biz, tarihini bilen, tarihine bağlı bir milletiz. Tarihimizi ve geçmişimizi asla unutmayız. Geleceğimizi de sürekli düşünür, hatırlarız. Dolayısıyla tarihi bir geleneğimizi yerini getirdik. Esnaflarımız, cami cemaatimiz, sanayicilerimiz, siyasetçilerimiz buradalardı. Toplamda 8 kazan aşure pişirdik, yaklaşık 20 bin kişiye dağıtımını yaptık. Çevreden kabını, kazanını alan buraya geldi, evlerine götürdü afiyetle yedi. Okullarımız var, okullarımıza da gitti aşurelerimiz” dedi.

ÜLKEMİZİN BİRLİĞE, DİRLİĞE, KARDEŞLİĞE İHTİYACI VAR”

Toplumun bütün kesimini aşure programında bir araya getirdiklerini dile getiren Demirdöğen, ülkemizin birliğe, dirliğe, kardeşliğe ve kaynaşmaya ihtiyacı olduğunu belirterek, “Okullarımızdan çocuklarımız geldi ve kültürü onlara da öğrettik. Toplumun bütün kesimini aşure programımızda bir araya getirdik. Çok çok memnun oldum. Önemli olan sadece aşureyi yemek değil, kardeşliği paylaşmak. Biz o kazanlarda kardeşlik kaynatıyoruz ve kaynattık da. Zaman zaman Alevi vatandaşlarımızın da içine giderim, onların yanında da aynı şeyleri söylerim; bizim ülkemizin birliğe, dirliğe, kardeşliğe ve kaynaşmaya ihtiyacı vardır. Bugün onu başardığımızın kanaatindeyim. Bu hizmetlere inşallah kıyamete kadar devam edeceğiz. Biz öleceğiz ama gelecek nesiller tarihini unutmamalı, geçmişini unutmamalı, geleceğini iyi hesap etmeli. Geleceğimizi hesap etmezsek bizi de tuzaklara düşürürler” ifadelerini kullandı.

AŞURENİN BEREKETİNDEN İSTİFADE ETTİK”

Aşure dağıtımının birlik ve beraberliğe vesile olduğuna dikkat çeken 65. Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak ise Saçaklızade Vakfı’nın aşure geleneğini yaşattığını belirterek, “Allah’a hamdolsun, Saçaklızade Vakfı’mız bu aşure programlarını artık geleneksel hale getirdi. Ben de aşağı yukarı bütün programlara katılma fırsatı buldum. Aşure, bizim milletimizin çok güzel bir geleneği, bütün cami, bütün cemaat, bütün komşular, hane halkları aşurenin bereketinden istifade ettiler. Aslında bu aşure Kahramanmaraş’a has bir aşuredir. Tabi bunları söylerken aslında aşurenin var olmasının sebebi olarak Muharrem Ayı bizler için çok önemli. Muharrem ayı İslam tarihi ve Peygamberler tarihinde çok önemli hadiselere şahitlik etmiş, ancak bizim en son hatırladığımız Efendimizin torunu Hz. Hüseyin’in katledilmesi, şehit edilmesi. Müslümanlar, aşure vesilesi ile hem peygamberimizin hicretini hem Hz. Adem’i, hem Hz. İsa’yı hem de Hz. Musa ile bütün peygamberlerimizi hatırlatıyor. Saçaklızade Vakfı’mız da gerçekten bu işi mükemmel yapıyor, Allah ömür verirse bu gelenek devam edecek, bizler de bu geleneğe uymaya devam edeceğiz. Kahramanmaraş’ımızda sadece vakıflarımız değil, çarşılarda esnaflarımız da bu geleneği yaşatırlar. İnşallah bu gelenek uzun süre devam eder” açıklamalarında bulundu. Aşure dağıtımına 65. Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak, Onikişubat Belediye Başkanı Hanefi Mahçiçek, Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Rektörü Niyazi Can, Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Serdar Zabun, Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Ali İhsan Kabakçı, Milli Eğitim Müdürü Mehmet Emin Akkurt ile çok sayıda cami cemaati ve vatandaşlar katıldı.

(Haber: Ahmet Güneçıkan-Emre Akkış)

Editör: Mahmut Beyaz