Kızılay Kan Bağışı Merkezi Müdürü Okan Erdoğan, Kahramanmaraş'ta bir günde ortalama 100 kişinin kan bağışında bulunduğunu ve hastanelere yeteri kadar kan stoğu verdiklerini söyledi.

Kahramanmaraş Kızılay Kan Merkezi Müdürü Okan Erdoğan, Kahramanmaraşlıların kan bağışı konusunda çok duyarlığı olduğunu, ilçelerde dahil olmak üzere bir günde ortalama 100 kişinin kan bağışında bulunduğunu söyleyerek, bu sayede şehirde bulunan hastanelere yeteri kadar kan stokları verdiklerini belirtti. Yılda toplam 27 bin kan ünitesi stokladıklarını ifade eden Erdoğan, 27 bin bağışdan14 bininin düzenli bağışcılar olduğunu ve bu sayıyı daha da arttırmak adına çalışmalarına devam edeceklerini söyledi. Erdoğan, "Kahramanmaraş'ta ortalama bir günde 100 kişi kan bağışında bulunuyor. İlçelerimizde ve şehir merkezinde otobüsümüz Bahçelievler Camii'sinin önünde duruyor. İl Özel İdaresi'nin önünde de konteynırımız var. Bu sayede buralarda yapılan bağışlarla ciddi anlamda önemli bağışlara ulaşıyoruz. Geçen sene itibariyle hastanelerimizin yüzde 99.9 ihtiyacını karşıladık. Bu sene de yine bu şekilde devam ediyor. Türkiye'de diğer kan merkezlerini de düşündüğümüz zaman Kahramanmaraş bun noktada iyi bir yerde. İlk 5'in içerisindeyiz" dedi.
 
'GÜZEL BİR ÇALIŞMA ORTAMIMIZ VAR'
Güzel bir çalışma ortamlarının olduğunu dile getiren Erdoğan, bununda Kahramanmaraş'ın kan bağışına gösterdiği yoğun ilgiden kaynakllandığını belirtti. Erdoğan, "Güzel bir çalışma ortamımız var. Bunu sağlayan yine Kahramanmaraş'ımızın kan bağışana gösterdiği yoğun ilgidir. Biz burada bir aracı olarak vatandaşlarımızın yaptıkları hayrı vesile olacak şekilde hastanelerimize ve ihtiyaç sahiplerine iletiyoruz. Bu konuda da vatandaşlarımız oldukça duyarlı ve bize bu konuda her alanda destek olmaya gayret gösteriyorlar. O yüzden bütün kan bağışcı hemşerilerimizi kurtardıkları hayatlar adına teşekkür ediyoruz" şeklinde konuştu.
 
'KAN İHTİYACINI ÇOK RAHAT KARŞILAYABİLİYORUZ'
Kahramanmaraş'ın kan ihtiyacını çok rahat bir şekilde karşılayabildiklerini söyleyen Erdoğan, sözlerinin devamında şunları kaydetti: "Bazı durumlarda özel ihtiyaçlar oluyor hasta başında alınması gereken onun haricinde stok anlamında hastanelerin bütün ihtiyaçlarını karşılıyoruz. Bunu da hasta yakınlarından hiçbir ücret almadan yapıyoruz. Vatanadaşımızın kan bağışına az ilgi gösterdiği dönemler Ramazan Ayı'nda ve kış aylarında oluyor. Bu konuda biz fabrikalarımıza giderek çok duyarlı iş adamlarımızla beraber kapalı alanlarda kan bağışı organizasyonları düzenleyip yine aynı seviyeye ulaşmaya çalışıyoruz. Belli bir stok yönetimimiz var. Acil durumlarda ve afet durumlarında ulusal bir kan stok yönetimimiz olduğu için Kahramanmaraş'ta kan olması gibi bir zaruretimiz olmuyor. Bütün planları, şablonları, şekilleri ve nerede, nasıl ulaştırılacağı hepsi planlanmış ve hem valiliğimizde hem de Ankara'da büyüklerimizin yaptığı protokol çerçevesinde bir teşkilatlandırılma oluşturulmuş ve acil durumlarda herhangi bir sıkıntı yaşanmaması için her türlü önlem alınmıştır."
 
'DÜZENLİ OLARAK KAN BAĞIŞCILARINA İHTİYACIMIZ VAR'
Senelik 27 bin ünite kan stoklarının olduğunu ifade eden Erdoğan, bu sayının daha da artması için düzenli olarak kan bağışcılarına ihtiyaçlarının olduğunu kaydetti. Erdoğan, "Malesef ki bu dönemlerde bazı kötü günler yaşıyoruz. Vatandaşlarımızın canını yakmak isteyen kötü niyetli, art niyetli insanlar var. Bu art niyetli insanların yaptığı saldırılarda malasef insanlarımız yaralandı. Bu aşamada Ankara'da saldırıdan sonra ilk etapta 537 kan ünitesi stokları hastanelere nakledildi. Kızılay her hangi bir sıkıntı yaşamadan problemin üstüsinden geldi. Vatandaşlarımızın düzenli olarak kan bağışı yapması gerekiyor. Sürdürülebilir bir kan stoğu oluşturabilmek için biz düzenli bağışcılarımıza ulaşmak istityoruz. Düzenli bir şekilde 3 ayda bir kan verecek bağışcılarımızı bulmak için çabalıyoruz. Şu anda Kahramanmaraş o konuda yüzde 55'lerde. Şöyle söyliyeyim. Senelik 27 bin ünite kan bağışı alıyoruz. Bunun yaklaşık olarak 14 bin kan bağışı düzenli olarak kan bağışında bulunan vatandaşlarımız. Bu hem sevindirici hem de bizim açımızdan teşvik edici bir durum. Bu durum bağışcılarımızla irtibatımızın iyi olduğunu gösteriyor" ifadelerini kullandı.
Haber: Emre Akkış
 
Editör: Mahmut Beyaz