Kahramanmaraş’ta 1970 yılında faaliyete başlayan Saraymar Şekerleme, 3 kuşaktır kendine has özel üretim lokum, fıstık ezmesi ve tamamen doğal yöresel şıra ürünleriyle kent halkının damağını tatlandırıyor. Osmanlı saraylarında sultanların beğenisine sunulan lokumlardan ilham alınarak yapılan 16’dan fazla çeşit lokumla adından söz ettiren Saraymar Şekerleme, bir defa tadanların bir daha bırakamadığı adres oluyor. Nesilden nesile aktardığı ve Türk damak tadıyla harmanladığı tarifleri ile kalite, kusursuz hizmet ve bir lezzet geleneğinin temsilcisi olan Saraymar Şekerleme’nin eşsiz tatları dünyaca üne kavuşurken, değişmeyen tek şey ise lezzet ve ustalık. Yıllar boyunca kaliteyi, geleneği, prestiji ve kusursuz hizmeti temsil eden büyük bir değer olarak, deneyim ve ustalığa önem veren Saraymar, başarılarıyla Kahramanmaraş halkına kendini kabul ettirdi. Yenilikçi yaklaşımlarla müşterilerine özel deneyimler yaratmaya devam eden Saraymar, özellikle lokumlarıyla dikkat çekiyor. “Lokum geçmişten geleceğe en büyük mirasımızdır” düşüncesiyle hareket eden Saraymar Şekerleme, ününü Kahramanmaraş’ın da dışına çıkartarak, Avrupa’nın birçok ülkesinden yoğun talep topluyor. Deyim yerindeyse Kahramanmaraş’tan Avrupa’ya tat ihraç eden Saraymar Şekerleme’nin çalışmalarını sahibi Ökkeş Nağaş gazetemize anlattı.

“HALKIMIZ TARAFINDAN ÇOK SEVİLİYOR”

49 yıldır Kahramanmaraş halkına hizmet verdiklerini ve çok sevildiklerini anlatan Nağaş, “Biz şekerleme işini 1970’den bu yana yaklaşık olarak 49 yıldır özenle yapıyoruz. Şekerleme bizim tek rakibimiz kendimiziz başkası ile rakipliğimiz yok. Lokumlarımızda glikoz şurubu olmadığından dolayı halkımız tarafından çok çok seviliyor ve gönül rahatlığı ile tüketiliyor. Bizim ürünlerimiz kilo aldırmaz, yiyen insanın yüreğini kesmez, bildiğiniz bir çerez gibi tüketilebilir. Ürünlerimizi, hanımlar misafirlerine kahvenin yanında falan ikram etmek için özellikle tercih ediyorlar” dedi.

“TAMAMEN DOĞAL, GLİKOZ KESİNLİKLE YOK”

Saraymar Şekerleme’de satılan ürünlerin tamamen doğal olduğuna dikkat çeken Nağaş, “Satışlarımız her geçen gün artarak devam ediyor. Lezzetimiz ve kalitemiz Kahramanmaraş’ı, Türkiye’yi aştı artık Yurt dışına satış yapmaya başladık. Müşterilerimiz ürünlerimizden memnun çok şükür. Herkesten olumlu dönütler alıyoruz dükkanımıza gelen müşterimiz, kalitemiz hakkında yaptıkları övgüler ile bizleri onurlandırıyorlar. Bununla birlikte biz de her geçen gün, nasıl daha iyisini yaparızın peşindeyiz. Lokumlarımız dışında şire ürünlerimiz de mevcut bunların yapımda da yine glikoz falan kullanmıyorum tamamen doğal, olması gerektiği gibi üzüm suyu ve pekmezden yapıyoruz. Yine ürünlerimiz arasında drajelerimiz de mevcut. Bunların da birçok çeşidi bulunuyor bademli, damla sakızlı, nar böğürtlenli gibi birçok draje çeşidimiz bulunuyor. Yine bunları hanımlar misafir ikramı için çok beğeniyorlar. Zaten hanımlar birbirlerine ikram ettiğinde mutlaka bunu nerden aldınız sorusuyla karşı karşıya kalıyorlar. Sağolsun alışveriş yapan müşterilerimiz, dostlarımız eşini, dostunu, akrabasını bize yönlendiriyorlar. Biz bundan çok büyük onur duyuyoruz ve mutlu oluyor. Lokum ve draje çeşitlerimizin yanı sıra bizim Türk kahvemiz de çok özeldir. Yumuşak içimli ve orta kavrulmuş bir kahvedir yani çok kavrulmuş sert ve acı değildir” ifadelerini kullandı.

“REKLAMA İHTİYACIMIZ YOK, TADAN BIRAKAMIYOR”

Saraymar Şekerleme olarak reklama ihtiyaç duymadıklarını, en büyük reklamın vatandaşların beğenisini olduğunu kaydeden Nağaş, sözlerine şu şekilde devam etti, “Müşteri potansiyelimizin çoğu Tekerek, Binevler ve Yatılı Bölge tarafından. O bölgeden gelen müşterilerimizin yoğunluğu çok fazla. Bizim ürünlerimizin ve dükkanımızın reklama hiç ihtiyacı yok çünkü reklamımızı müşterimiz yapıyor. Kahvemizi ilk içen, lokumlarımızı drajelerimizi ilk yiyen kişiler mutlaka soruyor bunu nerden aldınız diye böylelikle dilden dile yayılarak müşterilerimiz artıyor. İnsanlar buradan paket yaptırıp şehir dışına çok fazla gönderiyorlar.  Biz yaptığımız işin farkındayız, her geçen gün nasıl daha iyini yapabiliriz, müşterilerimize nasıl daha iyi hizmet sunabiliriz sürekli olarak bunun yeniliği içerisindeyiz. Müşterilerimiz de bizim bu hizmet kalitemizden yüzde yüz memnuniyet duyuyor.”

“16 ÇEŞİT LOKUMUMUZLA ÇOK İDDİALIYIZ”

Saraymar olarak 16 çeşit lokum yaptıklarını ve bu alanda iddialı olduklarını belirten Nağaş, “Şuan da burada 14 çeşit lokum bulunuluyor ve bunları hepsinin üretimini biz yapıyoruz. Bu 14 çeşit dışında 2 çeşit daha var meyveli ve jöleli olarak. Onların üretimini biz yapmıyoruz özel olarak İstanbul’dan güvenilir bir firmadan geliyor. Yani toplamda 16 çeşit lokumumuz mevcut. Bu 14 çeşidin içerisinde çikolatalı, frambuazlı, güllü, baklava tipi fıstıklı, oreolu, kadayıflı, İran üzümlü, yabanmersinli, kadayıflı nutellalı, bol fıstıklı ve işimizin başlangıcı olan efsane dediğimiz fıstıklı lokum gibi çeşit çeşit, farklı lezzetlerde, farklı damat zevklerine uyacak ve hitap edecek lokumlarımız mevcut. Fıstıklı lokum her yerde var girdiğiniz her şekerlemecide bulabilirsiniz ama bizim işimizin başlangıcı olan efsane lokumumuz bir tek biz de var. Çünkü onun içerisinde bulunan fıstık yoğunluğu, kıvamı çok başkadır. Gelen müşterilerimiz de tercihli geliyor bu lokumun başka bir yerde bulunmadığının farkındalar yani. Ben tanıtım amaçlı hiçbir yere reklam vermiyorum çünkü reklamımı zaten müşterim yapıyor” şeklinde konuştu.

“ÖNEMLİ OLAN ZİRVEDE KALABİLMEK”

“Şöhret olmak zor değil önemli olan zirvede kalabilmek” diyen Nağaş, sözlerini şu şekilde sürdürdü, “Bundan sonrası için elbette hedeflerimiz büyük ama biz mevcut hedefimizi korursak bu bizim için bir onurdur. Derler ya, şöhret olmak zor değil önemli olan zirvede kalabilmek. Kaliteyi düşürüp işinde hile yaparsan elin adamı çabuk çıkılan zirveden çabuk da indirir aşağı. Bu zamana kadar şükürler olsun ki böyle bir şey aklımızdan dahi geçmedi. Ben ürünlerin kalitesini, doğallığını ne kadar anlatsam da müşteri onu tadıp farkına varmadıktan sonra. Bu işi zamanında babamdan devraldım ben de oğluma bırakacağım zaten yaklaşık olarak bir yıldır oğlum yanımda, birlikte hizmet veriyoruz. Bir yıldır burada ama o da bu işin mutfağından gelme. Bizler artık yaşlanıyoruz oğlum gelmesi ile birlikte bize birçok yenilik kattı ve ilerleyen zamanlarda da bunların üzerine daha fazla yenilikler katarak bu işi devam ettireceğinden hiç şüphem yok. Mesela draje çeşitlerimiz hep vardı ama şuan ki olduğu kadar çok değildi oğlumun gelmesi ile birlikte çeşitlerimiz arttı. Bunlar özellikle bayramlarda çok tercih ediliyor severek tüketiyor insanlar. Yaz aylarında gurbetçilerimiz şehrimize geldiği zaman tesadüfen de olsa bir kere aldıktan tattıktan sonra mutlaka ki devamını istiyorlar. Kahramanmaraş’ta bulunan eşini dostunu arayıp isteyen, temin ettiren çok fazla müşterimiz var. Fiyat ne olursa olsun bizim için önemli değil önceliğimiz kalite diyor müşterilerimiz. Herkes sağlığını korumak için yaşıyor, her zaman için önceliğimiz doğallık, temizlik, lezzettir.”

“ŞUBE AÇMAK İSTEMİYORUZ, KALİTEYİ KORUMALIYIZ”

Şube açmayı düşünmediklerini, hedeflerinin kaliteyi bozmamak olduğunu dile getiren Ökkeş Nağaş, “Biz satışlarımızı şehrin merkezinde yapıyoruz ama müşteri yoğunluğumuz genel olarak şehrin batısından. Oradan gelen müşterilerimiz illa ki bulundukları tarafa şube açmamızı falan işitiyorlar. Şube açmak bir şey değil ama bir koltukta iki karpuz durmaz. Müşterilerin istediği bölgeye şube açıp oraya aynı hizmeti veremedikten sonra şube açmışım neye yara. Önemli olan hizmeti düzgün vermektir. Diyelim ki başka bir semte şube açtım, ürünleri tezgaha koydum, elin adamı da başında durup benim sunduğum hizmet kalitesini sunmazsa, müşteriden şikayet gelirse, dükkan büyüdü kalitesi düştü derler. Bu lafı duymaktansa kendi çapımda mevcutta bulunan dükkanımda hizmet vermeyi tercih ediyorum. Aslında olsa müşterimiz için iyi olur ama ben ekibi geniş olan bir insan değilim bir oğlum var işin başında durabilecek. Kaliteyi bozmadan yaptığım işin en iyisini yapmaya çalışıyorum burada. Müşterilerimiz de sağolsun, sen Ahir Dağının başında olsan yine geliriz yeter ki kaliteni bozma diyorlar. Hedefimiz daima arayış içinde ve yeniliklerle daha nice seneler heyecanla hizmet etmek ve dünyaya Türk lokumu ve Kahramanmaraş’ın yöresel lezzetlerini hak ettiği şekilde tanıtmaktır” dedi.

(Haber: Tuğçe Kayar-Ahmet Güneçıkan)

Editör: Mahmut Beyaz