2019 yılı sonlarında ortaya çıkan ve kısa bir süre içerisinde tüm dünyaya yayılan Yeni Tip Koronavirüs (Covid-19) salgını sonrası sıkıntılı günler geçiren ekonomi, salgının etkisinin azalmasıyla yaralarını sarmaya çalışıyor. Özellikle son 1,5 yıldan bu yana giderek pahalanan piyasayla birlikte maddi zorluklar yaşayan vatandaş, hemen hemen her kaleme gelen zamlardan dolayı yakınıyor. Peki, Kahramanmaraşlı artan pahalılıkta geçinebiliyor mu? İşte bu soruyu siz değerli okurlarımız için sorduk.

İşte Kahramanmaraşlı vatandaşlarla yaptığımız röportajın ayrıntıları…

“HER ŞEY ÇOK PAHALI”

Ali Polat
Allah’a şükür ben geçinebiliyorum. Evimiz kira değil. Çocukları okutup, büyüttüm. Yoksa ev kira olmuş olsa bu gelirle geçinebilmemiz çok zor. Her şeye zam geliyor ama maaşlarımız artmıyor. Her şey çok pahalı, ortam çok pahalı. Biz kendimizi sıkarak aybaşını getiriyoruz. Allah ev kirası veren, çocuğunu okutan kişilere yardım etsin. Benim çalışırken 4-5 tane kredi kartım vardı. Hepsini iptal ettirdim. Şimdi bir tane kredi kartım var ve yalnızca onunla alışveriş yapıyorum. Aldığım maaşı da aybaşında gidip tekrar kredi kartına yatırıyoruz.

“VATANDAŞ OLARAK HEPİMİZİN AYRI BİRER SORUMLULUĞU VAR”

Ercan Ahraz
Üniversite mezunuyum. Sosyal bilgiler öğretmeniyim. 2018’de üniversiteden mezun oldum. Maalesef henüz atanamadım ve bende işsizim. Ülkedeki işsizlerden bir tanesi de şu anda benim. Şu andaki asgari ücretle evli bir insanın geçinmesinin çok zor olduğunu düşünüyorum. Hatta imkânsız diyebilirim. Son dönemlerde fiyat artışları çok fazla oldu. Maaş ile diğer fiyat artışları arasındaki fark gün geçtikçe büyüyor. Ben maalesef ki ekonominin iyi gitmediğini düşünüyorum. Vatandaş olarak hepimizin ayrı birer sorumluluğu var. Bu sorumlulukları yerine getirmemiz lazım.

“MEMLEKETTE FAKİR OLAN KİŞİ GÖREMİYORUM”


Abdullah Ocak

Benim maddi durumum iyi ben geçinebiliyorum. Ben şunu görüyorum; şu memlekette fakir olan kişi ben göremiyorum. Sadaka vereceğim kişiye bakıyorum; göremiyorum. Ülkede neredeyse arabası olmayan yok. Hatta öyle ki araba park edecek yer bulamıyoruz. Birde memlekette kıtlık var diyorlar. Ben kıtlık falan göremiyorum ve buna da inanmıyorum. Eskiden bunlar çok net bir şekilde görülebiliyordu. Ama şimdi durumlar iyi. Fakat pandemiden dolayı haliyle ekonomi biraz geriye gitmiş durumda. Ama bunlarında düzeleceğini düşünüyorum. Ortalıkta bir kontrolsüz olduğu konusunda hemfikirim. Mesele dün 5 TL’ye aldığım ürün bugün 10 TL.

“ORTADA BİR PAHALILIĞIN OLDUĞU AŞİKÂR”


Ünal Karakoyun

Ben geçinebiliyorum. Ama maddi anlamda daha zor durumda olan insanlar var. Piyasa geçen yıla göre daha da arttı. Ortada bir pahalılığın olduğu aşikâr. 2 yıl öncesine göre her kalemde yüzde 100 bir artış söz konusu. Ama ben bu konuda vatandaşlarımızın da fırsatçılık yaptığını düşünüyorum.

“GEÇİNİYORUZ AMA ARTIRAMIYORUZ”


İbrahim Yegen

Çok şükür geçiniyoruz ama artıramıyoruz. Tek sıkıntımız bu. Yoksa gelir gideri dengeliyor fakat eski kazançlarımız yok. Ev ve araba fiyatları biz artırıyoruz aslında, market fiyatlarına gelince orada bir şeyler dönüyor ama ne olduğunu bilemediğimiz için oradaki fahiş fiyatlara da devletin çözüm bulması gerekiyor. Orada bizim yapabileceğimiz bir şey yok. Geçiniyoruz ama eski kazançlarımız yok, eski rahatlığımız da yok. Daha çok gayret ediyoruz, daha çok kazanmaya çalışıyoruz. 

“İNSANLARIN EKONOMİK DURUMUNU PEK İYİ GÖREMEDİM”

Öznur Kabayel
4 haftadır buradayım, insanların ekonomik durumunu pek iyi göremedim. Gelirleriyle giderleri arasında çok büyük fark var. Gerçekten burada yaşan insanlar için üzüldüm. İsviçre’de hasta bakıcı olarak çalışıyorum, belli bir gelirim var. Normal standartlarda yaşayabiliyorum. Diğer insanların aldığı şeyleri alabiliyorum. Ama buradaki insanalar baktığım zaman maalesef öyle bir şey göremedim. Tamam, insanlar burada sağlık sigortası ödemek zorunda değil ama alım gücü gerçekten düşük. Bir zincir markete gittiğin zaman bin TL’den aşağı ödemiyorsun. İnsanların aylıklarına bakıyorsun 2 bin TL. Eskiden pazara geldiğim zaman bazen pazarlık yapardım. Bu sene pazarlık yapmıyorum. İnsanlara üzülüyorum.

“HİÇBİR ÜLKENİN EKONOMİSİ GÜLLÜK GÜLİSTANLIK DEĞİL”


Mehmet Kamacı

Zaman zaman geçinebiliyoruz, zaman zaman da geçinirken zorlanıyoruz. Nasıl ki kendi yaşantımızda dönem dönem zorluklara giriyorsak, devlette aynı şekilde dönem dönem zorluklara giriyorlar ama aşılmayacak bir şey değil, zamanla aşılacaktır. Hiçbir ülkenin ekonomisi güllük gülistanlık değil, devlette zaman zaman bu konuda zorluk yaşıyor. Ev ve araba fiyatlarının yükselmesi tamamen fırsatçılık.

“ZOR GEÇİNİYORUM”

Celal Yiğit
Zor geçiniyorum. Emekliyim ben şu anda iş falanda yok. Çocuklar okuyor, yani bu şartlarla geçinmek mümkün değil. Ben bu memleketin çocuğuyum Kahramanmaraş gibi bir yerde artan ev ve araba fiyatlarına baktığımız zaman çok ağır bir şey bu. Travma gibi bir şey. Bugün 20 Bin TL’lik bir araba eğer 50 bin TL oldu ise artık gerisini düşünemiyorum. Maaşlara geldiği zaman ev fiyatları, kira fiyatları artıyor. Bunlar büyük meblağlar.

Haber: Abdulsamet İspir/Emre Akkış

Editör: Mahmut Beyaz