İnanç turizmi bakımından Eshabı Kehf’i, Malik Bin Ejder Türbesi, Ulu Cami’si, Kültür turizmi bakımından Germenicia antik kenti, Tarihi Kapalı Çarşı’sı, Sütçü İmam Türbesi, kış turizmi anlamında Yedikuyular Kayak Merkezi, tüm bunların yanında da dondurması, kırmızıbiberi ve tarhanasıyla meşhur olan ve yazdığı kahramanlık destanı ile de adını tarihe altın harflerle yazdıran Kahramanmaraş, her geçen yıl turizm potansiyelini arttırırken, pandemi nedeniyle yaklaşık 2 yıldır istediği gibi turist ağırlayamıyordu. Hem hayatın normalleşmeye başlaması hem de yaz ayının gelmesiyle birlikte 2 yıldır memleketlerini göremeyen gurbetçi vatandaşlar ve turistler, Kahramanmaraş’a gelmeye başladı. Kente gelen ziyaretçiler geçmiş yıllardan bu yana sadece Kahramanmaraş’ın değil bölgenin en önemli ticaret merkezlerinden birisi olan Tarihi Kapalı Çarşı’sında işleri hareketlendirdi. Bu hareketliliğin yaşandığı yerlerden biri de Bakırcılar çarşısı olurken, esnaf satışlarından memnun olduklarını dile getirdi. Konuyla ilgili gazetemize açıklamalarda bulunan bakırcı esnaflarından Ahmet Durna, “İnsanların bakıra son yıllarda ilgisi arttı. Şehrimize gelenler bakıra biraz daha ilgili olmaya başladılar” dedi. Bir başka esnaf Burak Coşkun ise, “Şehrimize gelen yerli ya da yabancı turistlerin aradıkları kaliteli ürünlere cevap vermeye çalışıyoruz” diye konuştu.

“BAKIR SAĞLIKTIR, AYNI ZAMANDA SANATTIR”

Yaklaşık 6 yıldır Bakırcılıkla uğraşan Burak Coşkun, konuşmasında şunları söyledi: “Bakır 10 bin yıldan beri hayatımızda olan bir etmen. Bakır sağlıktır, aynı zamanda sanattır. Biz sanatımızı elimizden geldiğince daha önceki nesillerden aldığımız tecrübe ile kendi deneyimlerimizle yeniden güncelleyip, daha güzel daha şık hale getirme çalışıyoruz. Amacımız kaliteli güzel ürünler üretmek, şehrimize gelen yerli ya da yabancı turistlerin aradıkları kaliteli ürünlere cevap vermeye çalışıyoruz. En çok tercih edilen ürünlerimiz ise tava, çaydanlıklar, sürahiler, cezveler ve bardak gurupları. Bakır ürün alırken içinin kalaylı olmasına dikkat etmeliyiz. Kalay bakırın aşığıdır. Birde alacakları bakır ürünün kalınlığı ne kadar artarsa o kadar kaliteli olur.”

“BAKIRIN KALIN OLMASI GEREKİYOR”

Kahramanmaraş bakırcılar çarşısında esnaf Ahmet Durna da şunları söyledi: “Yaz aylarında şehrimize hem yerli hem de yabancı turist geliyor. Geldikleri zaman Tarihi Kapalı Çarşı’daki mağazaları geziyorlar, turistlik yerleri görüyorlar, yöresel ürünlerimizden alıyorlar. Sonra Bakırcılar Çarşısına geliyorlar, Kahramanmaraş’ımıza ait bakır hediyelik eşyalardan alıyorlar, mutfak eşyalarından alıyorlar. İnsanların bakıra son yıllarda ilgisi arttı. Şehrimize gelenler bakıra biraz daha ilgili olmaya başladılar. Bakır hem sağlığa çok faydalı, hem de içerisinde yaptığımız yemekler daha lezzetli oluyor. Geçmişten günümüze kadar farklı farklı modellerle gelmişti şimdi de günümüze uygun modeller tasarlayıp öyle çıkartıyoruz. O yüzden de satışlarımız arttı, gerek turistler olsun gerek gurbetçi vatandaşlar olsun şehrimize geliyorlar bakırcılar çarşısını geziyorlar, Kahramanmaraş hatırası olarak hediyelik eşya alıyorlar. İnsanlar bakır eşyası alırken, uzun ömürlü olması için bakırın kalın olması gerekiyor. Kalın olduğu zaman kalay daha uzun ömürlü oluyor. Daha uzun ömürlü olursa insanlarımız mali açıdan daha kolay kullanmış oluyor. Şöyle bir etkisi de var: Bakır bir tava aldığınız zaman onun bakırının kalın olması gerek. Hem içindeki ürünün yapışmaması için hem de yakmaması için. Kalın olmasının şöyle bir artısı daha var: kalın olursa daha çabuk ısınıyor. Isıyı tutuyor geç soğutma sağlıyor.”

Haber: Abdulsamet İspir

Editör: Mahmut Beyaz