Tüm iş yoğunluğuna rağmen can güvenliği için trafik denetimlerine ara vermeden devam eden Kahramanmaraş İl Emniyet Müdürlüğüne bağlı trafik ekipleri, artık denetimlerindeki sorgulamaları android tabletlerle yapacak.
Trafik polislerinin yıllardır kalemle yazarak doldurdukları trafik cezası tutanakları artık tarihe karıştı. Ülke genelinde Trafik Ekipleri için başlatılan Tablet uygulaması Kahramanmaraş’ta da uygulanmaya başlandı. Başlanan uygulama sayesinde artık Emniyet Müdürlüğü’ne bağlı trafik ekipleri tablet üzerinden sürücünün her türlü bilgisine ulaşabilecek. Uygulama sırasında çevirdikleri araçların plakalarını ve sürücünün ehliyet numarasını tablet bilgisayardan anında girerek bilgi sistemine bağlanan ekipler araç ve sürücü hakkındaki bilgilere ulaşıyor. Ekipler ceza yazdıktan sonra yazar kasa görünümündeki bir cihazdan cezanın dökümünü alarak bir adedini sürücüye veriyor. Ekiplerin kestiği ceza ise anında maliye kayıtlarına giriyor. Bu uygulama sayesinde artık yapılan trafik uygulamaları daha hızlı bir şekilde ilerliyor.
 
KESİLEN CEZALAR ANINDA MALİYE KAYITLARINA GİRİYOR
Emniyet için özel olarak üretilen tablet bilgisayarlar trafik polisleri tarafından cadde ve sokaklarda kullanılmaya başlandı. Böylece trafik polislerinin yıllardır kalemle yazılarak doldurdukları trafik cezası tutanakları da tarihe karışmış oldu. 10 inç büyüklüğünde ekrana sahip siyah renkli tablet bilgisayarlar için özel olarak da kılıf hazırlandı. Koruyucu özelliğe sahip kılıfların alt bölümündeki tutacak yeri sayesinde polisler tablet bilgisayarı tek elle kullanabiliyorlar. Bilgisayarda yüklü olan sürücü belgesi ceza puanı ve araç plakası sorgulama programı sayesinde kısa süre içinde sonuç elde edilebiliyor. Eski sistemde, uygulama noktasında durdurulan aracın plakası telsiz ya da cep telefonundan merkeze bildiriliyor, oradaki görevli polisin sonucu iletmesi bekleniyordu. Böyle olunca araç sürücüleri dakikalarca bekleyebiliyordu. Şimdi ise çevrilen araç sürücülerine anında sonuç iletiliyor ve zaman tasarrufu sayesinde daha fazla aracın sorgulaması yapılabiliyor. Tablet bilgisayar uygulamasının en önemli özelliği, kesilen cezanın ayrıntılı olarak anında çıktı alınıp araç sahiplerine verilebilmesi. Bu sayede cezası kesilen aracın makbuzunun şahsa ulaşmaması ya da vatandaşların ceza makbuzları düzenlenmeden iptal ettirebilmek için çaba göstermeleri gibi durumlar ortadan kalkmış oluyor. Tablet bilgisayarla aynı zamanda aracın fotoğrafını da çeken ekipler, uygulanan işlemin yanı sıra kayda aracın fotoğrafını da ekleyebiliyor. Uygulama sırasında çevirdikleri araçların plakalarını ve sürücünün ehliyet numarasını tablet bilgisayardan anında girerek bilgi sistemine bağlanan ekipler araç ve sürücü hakkında anında bilgilere ulaşabiliyor. Sürücü ya da aracın trafiğe çıkmasında sıkıntı oluşturan durumlarda cezai işlem uygulayan ekiplerin kestiği ceza ise anında maliye kayıtlarına giriyor. 
Haber: Emre Akkış

Editör: Mahmut Beyaz