Covid-19’un Türkiye’de görüldüğü günden bu yana hükümet verdiği mücadeleye bir yenisi eklemiş, bilişim ve teknolojinin sunduğu imkanlardan yararlanılarak Sağlık Bakanlığınca hazırlanan "Hayat Eve Sığar" mobil uygulaması hayata geçirilmişti. Vatandaşları koronavirüse karşı korumak, bilgilendirmek, yönlendirmek ve riskleri azaltmak için geliştirilen uygulama sayesinde vatandaşlara, enfekte yoğunluğunun olduğu bölgeleri görebilme imkânı da sağlanmıştı. Tespit edilmiş koronavirüs hastalarının ve temaslı riskli kişilerin adreslerine göre oluşturulmuş yoğunluk haritası, tüm Türkiye’de olduğu gibi Kahramanmaraş’ta riskli alanları ortaya çıkarmıştı. Bu kapsamda ‘Hayat Eve Sığar’ uygulamasının gösterdiği güncel risk haritasına bakıldığında yüksek riski ifade eden kırmızılığın kent merkezinin her tarafını kapladığı görüldü. Tamamen kırmızıya boyanan harita, kent halkını tedirgin ederken, virüs tedbirleri tekrardan gelir mi sorusunu da akıllara geldi.

“İNSANLAR REHAVETE KAPILDI”

Bu arada Kahramanmaraş, 2 haftalık koronavirüs vaka yoğunluğu haritasında geçmiş haftalara göre en çok artış görülen 10 il arasında yer alıyor. Manşet Gazetesi olarak artan vaka sayılarını kent halkına sorduk. Vaka artışının insanların rehavete kapılmasından kaynaklandığını anlatan insanlar, işte şu ifadelere yer verdi;

Suat Arslan:

Aşı olmayan çok insan var, ben bu artışın sebebini ona bağlıyorum. Aşı olanlar da rehavete kapılabiliyor ama ben kapalı alanlarda kesinlikle maskemi çıkarmıyorum. İnsanlar yine de aşı olsa virüsü hafif atlatır. Soğuklar biraz daha arttığında insanların kapalı alanda kalma süreleri artacak o zaman vaka sayıları biraz daha artış gösterecek. Gerekirse yöneticilerin tedbirleri yeniden getirmeleri lazım.

Muhammed Vasi:

Herkes aşısını oluyor ama vaka sayılarında hiçbir eksilme yok. Ben koronovirüsün yayılımının önüne geçmek için maskemi takıyorum, gerekli temizlik hijyen kurallarına dikkat ediyorum. Dışarı çıktığımda insanların maskelerini takmadığını görüyorum. İnsanlarımızın da tedbir kurallarına uymaya daha fazla önem vermeleri gerektiğini düşünüyorum.

Fatih Saman:

Vaka sayısının artması bilinçsiz insanlar yüzünden. Dışarıda dolaştığınız zaman kolay kolay maske takan yok. Hala aşı olmayan insanlar var. Her yerde aşı noktası var, hiçbir ücrette talep etmeden insanlara aşı yapıyorlar. Böyle bir fırsatı var. Vaka artışına karşı tedbirlerin alınması gerekiyor ama insanlar tedbirsiz olduğu için hiçbir anlamı kalmıyor.

Haber: Abdulsamet İspir

Editör: Mahmut Beyaz