Yüzyıllar boyu önemli şairler yetiştirmiş ve edebiyatımıza en çok katkıda bulunmuş illerden birisi olan Kahramanmaraş Tarihi ve Kültürel mirasları ile de ön plana çıkacak. Kültür ve Turizm açısından birçok zenginliğe sahip olan Kahramanmaraş hafta sonu yapılacak olan Kültür ve Turizm Çalıştay’ına ev sahipliği yapacak. Kültür ve Turizm Bakanı Mahir Ünal ve Aile Sosyal Politikalar Bakanı Sema Ramazanoğlu’nun katılımı ile yapılacak olan Kültür Çalıştayı öncesi halkın görüşlerini aldık.
 
Her hafta birbirinden önemli konuları sayfa sütunlarına taşıyan Manşet Gazetesi, sokak röportajlarında halkın nabzını tutmaya devam ediyor. Kahramanmaraş’ın tarihi eserleri ve doğal güzellikleri yönünden bir çok güzelliğe sahiptir. Kahramanmaraş’ın Kültürel yönden yapılması gereken projeleri ve Germenica’nın gün yüzüne çıkması adına şehire katkısı konusunda Manşet Gazetesi haber ekibi olarak vatandaşlara düşüncelerini sorarak halkın görüşlerini aldık. Kimi vatandaş Kahramanmaraş’ın birçok yönden geliştiğini söylerken, kimi vatandaş ise Kahramanmaraş’ın tanıtımında çok eksik kaldığımızı belirtti.

İşte halkla yaptığımız röportajın detayları…
Medine Demir
Kahramanmaraş’ın kültürel yönünden gelişmesi açısından reklamların tanıtımın daha çok gündeme gelmesi gerekir. Farklı türden aktivitelerin oluşmasını istiyorum. Kahramanmaraş’ın yemekleri olsun doğal güzellikleri olsun sürekli gündemde olmalı. Kahramanmaraş bu konuda çok geride ve pasif kalıyor.

Hülya Darendeli
Kahramanmaraş’ın Germenica’sı ön plana çıkması lazım. Germenica gündemde olduğu zaman Kahramanmaraş adına çok büyük bir gelişme olacağını düşünüyorum. Kahramanmaraş’ın barajı, ali kayası, andırında olan piknik alanları gündeme gelmelidir. Tarihi yerleri değerlendirip daha iyi tanıtılması lazım. Bunları çoğu insanlarımız Kahramanmaraş halkı dahi bilmiyor. Bunlar gündeme geldiği sürece Kahramanmaraş’ın kültürel yönden daha çok ön plana çıkacağını düşünüyorum. Bakır işlemelerine, sir sırmalara Kahramanmaraş’ın el emeklerine sahip çıkılması lazım.

Furkan Kuzucuoğlu
Kahramanmaraş’ın kültürü çok ama tanıtımı yok. Kültürel yönden daha iyi doğal güzelliklerimiz olsun, el emekleri olsun daha çok gündeme gelirse turistlik yönünden daha çok vatandaşımızı şehrimize çeker. Kültür bakanımız Mahir Ünal’ın bu yönden daha çok çalışmalar yapacağını düşünüyorum.

Mehmet Akgül
Şehrimizin dört tarafı barajlarla çevrilidir. Bunu turizm şehri haline getirmek gerçekten elimizdedir. Kültür bakanımızın bunun biran önce faaliyete geçirmesi lazım. Baraj gölü diğer şehirlerin elinde olsa bütün yelkenli sporların hepsi yapılmaya başlamıştı. Ayrıca belediyemizin yapay plaj çalışması vardı. Henüz hala bir şey yok. Kültür bakanımızın bu konuya da el atmasını gerçekten istiyoruz. Şehrimizde üniversite öğrencileri olmasın giriş yok. O yüzden kapalı bir kutuyu açmak lazım. Tarihi bir müzemizin içinde çok harika ürünler var. Bunları tanıtmak gerçekten bize düşüyor ama bizde kendi kabuğumuzda çok bir tanıtım yapamıyoruz. Bakanımız kendi şehrine kendi vatandaşına bir şekilde hizmet etmesi lazım. Bizim önce Türkiye’ye sonra Dünya’ya açılabilmemiz için Dünya’nın bildiği eserleri tanıtmamız lazım. Hititlerden kalma birçok eserler, İslami açıdan Ökkeş-i Hazretleri, Afşin’de yedi uyurlar var bizim şehrimiz birçok kültürü ve medeniyeti barındırıyor. Kahramanmaraş’ın coğrafi güzelliği dillere destandır. Şehrimizi kültürel açıdan tanıtmamız lazımdır. Şehrimiz ve ülkemiz açısından Germenica gerçekten tanıtılabilirse çok mükemmel olacağını düşünüyorum. Germenica daha çok gündeme gelirse turizm patlaması olacaktır. Nasıl bir İstanbul Topkapı Sarayı’nı milyonlarca insan ziyaret ediyorsa burada Germenica gelişirse ziyaretçi akının olacağının kanaatindeyim.

Ülkü Gök
Kahramanmaraş çok güzel bir şehirdir. Lakin kültür yönünden faaliyetleri eksik olduğunu düşünüyorum. Uğur böceklerinin olduğu bölgenin çok güzel bir ortama çevrilmesi lazım. İnsanlar oraya gittikleri zaman o böcekleri ezmeden, onlara zarar vermeden resimleyebilecekleri bir ortam olmasını istiyorum. Kahramanmaraş’ın gün yüzüne çıkarılabilecek yerlerden birisi orasıdır. Odaklanması gereken nokta orasıdır. Çünkü hiçbir çalışma yok. Ülke dışından insanlar akın ediyor ama o böcekler orada eziliyor. Bunun kıymetini bilmiyorlar. Germenica Kahramanmaraş için çok önemli bir tarihi eserdir ve bunun gün yüzüne çıkması maddi açısından çok büyük bir destek sağlar. Germenica tarihimizi ortaya çıkarır. Güzel bir yerdir kıymeti bilinir ve çalışma yapılırsa. Kahramanmaraş’ın tarhanası, dondurması, biberi olsun yeteri kadar tanıtılmıyor. Tanıtım eksikliğinin olduğunu düşünüyorum.

Uğur Atılgan
Kahramanmaraş’ın kültürünün gün yüzüne çıkması gerekiyor. Gün yüzüne çıkması demek Kahramanmaraş açısından tanıtımına, isminin duyulmasına katkı sağlayacaktır. Türkiye genelinde, dışarı ülkeler genelinde isminin geçmesi Kahramanmaraş adına iyi olacaktır. Umarım Kültür bakanlığı ve Kahramanmaraş belediyesi elinden geleni yapar. İnşallah Kahramanmaraş ismini kültürel yönden duyururlar.

Safa Gayret
Kahramanmaraş şiirin başkenti anılan bir il olduğu için aslında bu tür Kültür Turizm Çalıştay’ları için geç bile kalındı. Daha özenle daha güçlü bir şekilde yapılması gerek. Bu çalıştaylar ilimize elbette bir şeyler katacak ama keşke geç kalınmasaydı. Nedense Kültür Turizme sahip çıkalım dediğimizde çok başka şeylere sahip çıkıp asıl kültürümüz olan dergiler, gazetelere sahip çıkılmıyor. Bunlara yeterince sahip çıkılmadığından dolayı da kültürümüz, turizmimiz ilgi görmüyor diye düşünüyorum. Kahramanmaraş’ta yakın zamanda sıcak su terminali bulunmuştu. Bu tarz şeylerin turizm açısından etkisi olacaktır. Fakat kültür bağlamında şiir, edebiyat var. Bunlar yeterince değerlendirilmiyor. Bunlar yeterince değerlendirmelidir. İnsanlar modern çağda şiire, kitaba değer gösteriyor. Buradan yola çıkarak Kahramanmaraş’ında şiir, edebiyat geçmişini göz önünde bulundurarak güzel bir kültür turizm şiir Çalıştay’ı yapılması gerektiğini düşünüyorum. Edebiyata ilgili gençlerimiz var. Bu konuda yeteneği olan var olmayan var. İlgili olup da yeterli bilgisi ve birikimi olmayan gençlerin ellerinden tutup bu gençleri dergilerde fanzinler de buna benzer kültürel çalışmalarda boy göstermelerini sağlamak lazım. Kültür Bakanlığı tarafından dergilerin destek görmesi lazım. En azından okuyucu kitlesinin genişlemesi için diye düşünüyorum. Germenica’nın projesinin yetersiz olduğunu düşünüyorum. Nerde başlayıp nerede bittiği bile belli değil. İlk önce yer tespiti yapılması ve bu eserlerin zarar görmesinin engellenmesi lazım. Belki de il merkezine kadar uzanan antik bir müzeden bahsediyoruz. Gerekli önem verilse Kahramanmaraş bölgesini değil Akdeniz bölgesini kalkındıracak bir projedir.

Yunus Emre Korkmaz
Kahramanmaraş için yapay deniz, kayak merkezi, su sporları yapılması lazımdır. Başlı başlıca gün yüzüne çıkacak kültür ve turizm yönünden katkı sağlayacak faktörlerden biridir. Kahramanmaraş’ın Uludaz, tarihi yapıları var bunların gündeme çıkması lazım. Germenica’nın gündeme gelmesi daha çok adının duyulması Kahramanmaraş’ımız için turizm açısından birçok şey katacağını düşünüyorum.

Özgür Özer
Kahramanmaraş’ın kültür ve turizm yönünden çok eksiği var. Kültürel yönünden gelişmesi için ilk önce gençlerin vakit geçirebileceği yerlerin, birçok değişikli aktivitelerin yapılması lazım. Bu öğrenci kesimlerini üniversite açısından daha çok çekecektir. Germenica’nın gelişmesi o projeye sahip çıkılması Kahramanmaraş adına çok önemli bir katkı sağlayacaktır.

Fatih Mehmet Demir
Germenica’nın gün yüzüne çıkması Kahramanmaraş’ın turizmine katkısı olur. Daha çok turist çeker. Bu tür tarihi yerlerimizin gündeme daha çok gelmesi lazım. Bir Mardin’in nasıl tanıtımı ve yapıtları tanıtılmışsa Kahramanmaraş’ında böyle olması gerektiğini düşünüyorum. Bu tür tanıtımların biraz daha hızlandırılması lazım. Kahramanmaraş’ın doğal güzellerin daha güzel yansıtılması için daha çok reklamları olması gerekiyor. Tanıtım çok fazla eksik. Kahramanmaraş genel kültür, coğrafi anlamda yeterli bir şehir ama tanıtımı az. Bunlar kendimize ait ciddi bir anlamda uyduda Televizyon olsa Kahramanmaraş’a daha çok katkı sağlar.

Lazım Hacıbebekoğlu
Kahramanmaraş’ta gün yüzüne çıkabilecek çok güzel doğal güzelliklerimiz var. Bunların daha iyi değerlendirilmesi lazım. Mesela, Elbistan Pınarbaşı, Türkoğlu gavur gölü, Yedikuyular gibi yerler Gaziantep gibi tanıtılsa daha iyi olacağını düşünüyorum. Gaziantep’teki taş kırıntısını tarihi hazine diye tanıyorlar. Germenica çok güzel bir şekilde tanıtılırsa turistlik ve turizm yönünden çok güzel olacaktır. Türkiye’de hiçbir yerde öyle bir mozaik olmadığı söyleniyor.

Ramazan Yabacı
Germenica mozaiklerinin ortaya çıkarılması, kamulaştırılması ve açık bir müze halinde olmasını gerektiğini düşünüyorum. Gerekli yollarla yapılıp hizmete sunulması lazım. Kahramanmaraş’a birçok yönden kalkınması olacaktır. En yakınımızda Gaziantep var. Gaziantep bu tür faaliyetli çokgüzel değerlendiriyor ve onların kalkınmasını sağlıyor. Kahramanmaraş’ta bunu başarabilirse çok yol kat edeceğiz demektir.

Vedat Bahşi
Kahramanmaraş’ta Germenica denilen alt yapı tarihi eserlerimiz var. Bunun değerlendirilmesi ve daha çok tanıtılması lazım. Turizmi biraz bu yöne çekmemiz şart. Germenica projesi ilerlerse Kahramanmaraş’a turisleri çeker ve ekonomik faaliyetleri ilerler. Biz ne kadar turizmi ileriye götürebilirsek esnaf kazanır, Kahramanmaraş kazanır. Turizm projeleri hakkında Kahramanmaraş yavaş yavaş ilerliyor. Kahramanmaraş’ın doğal güzellikleri çok fazla birçok yönden eskisine göre değişti ama daha hızlı faaliyet gösterirsek birçok şehrin önüne geçer ve turist çekeriz. Ne kadar turist çekersek vatandaşlar Kahramanmaraş’ımızın güzelliklerini görür.

Murat Arslan
Kahramanmaraş’ın tarihi yapı dokusu fazlasıyla eksiktir. Kahramanmaraş’ın yemeklerini tanıtımı yönünden çok zayıf olduğunu düşünüyorum. Kahramanmaraş’ımızın tarhanası, dondurması ve biberi var. bunların tanımı daha iyi bir şekilde yapılabilir. Öncelikle Kahramanmaraş’ın Turizmi ağırlayabilmesi için alt yapısının olması lazımdır. Kahramanmaraş’a gelen turistlerin ilk önce rahat ediyor olmasının mantığını bilmesi lazım. Kahramanmaraş’ın tarihi eserin var olduğunu görmesi ve bilmesi lazım.

Hüseyin Toprak
Kahramanmaraş’ın pek geliştiğini düşünmüyorum. Kültürel ve Turizm yönünden gelişmesi açısından daha çok tanıtım olması lazım. Diğer illere baktığımızda şehirlerine sahip çıkıyorlar. Kahramanmaraş’ta güzel tarihi ve doğal güzelliklerimiz var. Bunların olmasına rağmen bir ilerleme olduğunu düşünmüyorum. Germenica’nın Kahramanmaraş’a çok büyük bir katkısı olacaktır. Katkısı olmasa bile insanların bu tür güzelliklerin bilmesi gerektiğini düşünüyorum.

Turgut Çiftlikli
Kahramanmaraş’ımızın doğal güzelliklerini görmek lazım. Tarihi eserlerini yerlerini bilmek lazım. Kahramanmaraş’ta tarihi yer var mı dediklerinde bilmiyorum cevaplarını almaktan sıkıldım. Tanıtım olsa Kahramanmaraş’a sahip çıkılsa kültürel ve turizm yönünden daha çok katkı sağlar. Kimse tanıtım yapmıyor. Çok şükür bir bakanımız geldi. Bakanımızın tanıtacağını düşünüyorum. Kahramanmaraş’ta tarihi eserlerimiz varmış ki kültür bakanımız var.

Cuma Çiftlikli
Turizm çalıştay’ın yapılması Kahramanmaraş’a birçok katkısı olacaktır. Bu katkıların başında tabi ki Mahir Ünal’ın gelip bu Çalıştay hakkında bilgi vermesidir. Kahramanmaraş’ın kültür ve turizm projelerin başında Germenica gelmektedir. Sonrasında Yeşilgöz, döngel mağaraları vardır. Bunların bir şekilde belediyeler, sivil toplum kuruluşları olsun Kahramanmaraş’ı bir şekilde tanıtması gerekir. İlk önce halka anlatılması gerekmektedir. Germenica gün yüzüne çıkarsa Kahramanmaraş’a turist kazandırır ve maddi yönden katkı sağlar.

Enver Edikli
Kahramanmaraş’ın her konuda çok eksiği var. Ben bir vatandaş olarak Kahramanmaraş’ımıza özenilmesi gerektiğini düşünüyorum. Kültür ve Turizm Bakanımızın bu konuda bir şeyler yapması gerektiğini düşünüyorum. Kahramanmaraş’ta faaliyete geçirilecek çok bölge var bunları ele alınıp hızla bir şekilde geliştirilmesi lazım. Tekir, Yedikuyular, döngel mağaraları gibi güzel yerlerimiz vardır. Tanıtım olmadığı için kimse bilmiyor. Tanıtım şart.

Arif Kayışoğlu
Kahramanmaraş’a kültür Çalıştay’ı yapılırsa halk için en iyisi olur. Turizmin daha etkin hale gelmesi Çalıştay’ın getirilmesi bu tür çalışmaların yapılması lazımdır. Dış ve iç turizmi çekecek çalışmaların yapılması gerekir. Kahramanmaraş’ın görülmesi gereken tarihi eserlerin, tarihi yerlerin, mesire alanların daha etkin hale getirilmesi gerekir. Döngel mağaraları, Başkonuş, yavşan yaylası gibi yerlerin tanıtılması gerekir. Başkonuş’ta yazın spor kulüplerinin kamp yapacağı tesislerin kurulması güzel olur. Bu tür yerler daha güzel değerlendirmelidir. Germenica dış ve iç turizmi çekecek bir kültür hazinesidir.

Ahmet Tekel
Kahramanmaraş’ta yayla turizmi öne çıkma gerekir. Kültür ve Turizm bakanımızın Kahramanmaraşlı olmasını pozitif düşünmek gerekir. Zaten insanların üzerinde psikolojik olarak Mahir Ünal ismi çok olumlu bir intiba uyandırıyor. Kahramanmaraş’a bakılacağı inancındayım. Türkiye genelinde hükümette olumsuz bir olay olmaz ise kısa sürede Kahramanmaraş’ımızın çok farklı konjektör yakalayacağını ve iyi bir yere geleceğinin kanaatindeyim. Kahramanmaraş doğal güzellikleri olarak yaylarımız, barajlarımız, göletlerimiz var. Bunların etrafında insana dönük dinlendirici tesisler iç açıcı alanlar oluşturulmalıdır. Germenica ‘ya sahip çıkmamız lazım. Geçmişimize bakarak tarihimize sahip çıkıp çocuklarımıza anlatmamız lazım.
Haber: Meliha Şeyda Akçakale

Editör: Mahmut Beyaz